Χαλκίδα: Η ιεραρχία της μαφίας των εφοριακών – Τα σημειωματάρια με τα ποσά και τα ονόματα (Video)

Χαλκίδα: Η ιεραρχία της μαφίας των εφοριακών – Τα σημειωματάρια με τα ποσά και τα ονόματα (Video)

Η καταγγελία που έγινε εις βάρος δύο υπαλλήλων οδήγησε στη «στόχευση» της ομάδας που δρούσε με πρακτικές μαφίας στη ΔΟΥ Χαλκίδας, εκβιάζοντας μεταξύ άλλων επιχειρηματίες για να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η δράση των κυρίων υπόπτων κίνησε την προσοχή την ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούσε επί μήνες και κατέγραφε συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εισαγγελία Χαλκίδας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Η ιεραρχία του επταμελούς κυκλώματος

Η αρχηγός της οργάνωσης, προϊσταμένη των υπαλλήλων, είχε -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ αναλάβει το κύριο μέρος της δράσης, που αφορούσε τον συντονισμό των αποφάσεων, τη λήψη των χρημάτων αλλά και τη διανομή τους στα υπόλοιπα μέλη. Παράλληλα, φέρεται να εξασφάλιζε τις πληροφορίες που χρειαζόταν σχετικά με τις εταιρείες και τους επιχειρηματίες, προκειμένου η ομάδα να συνεχίσει απρόσκοπτα την εγκληματική δράση της.

Συνεργοί της προϊσταμένης της ΔΟΥ φέρεται να είναι λογιστές και υπάλληλοι της εφορίας, μεταξύ αυτών ο υπεύθυνος για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, ο προϊστάμενος στο Τμήμα Ελέγχου και στο Τμήμα Εσόδων.

Σημειωματάρια γεμάτα με ονόματα

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε κατά τον έλεγχο στα σπίτια των εμπλεκομένων 4 σημειωματάρια από το 2020. Εκεί ήταν γραμμένες σημειώσεις τόσο με ονόματα πολιτών, όσο και εμπλεκομένων στο κύκλωμα. Δίπλα από αυτά, ήταν γραμμένα ποσά που ξεκινούσαν από 250 ευρώ και έφταναν στις 11.000 ευρώ.

Όσο για το πώς δρούσε το κύκλωμα; Τα μέλη της υπο-ομάδας εντόπιζαν φυσικά πρόσωπα με φορολογικές εκκρεμότητες και φέρεται να τους παρέπεμπαν στη διευθύντρια και τους άλλους υπαλλήλους στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Εκείνοι φέρεται να ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους πολίτες για να μειώσουν, είτε για να αφαιρέσουν αποφάσεις προστίμων.

Παράλληλα, μεταξύ των θυμάτων ήταν επιχειρηματίες και ιδιώτες οι οποίοι είχαν επιστροφή φόρου. Εκείνους, φέρεται να τους εκβίαζαν ότι δεν θα τη λάβουν εάν δεν προσκομίσουν το αντίτιμο.

Την ίδια πρακτική φαίνεται ότι ακολουθούσαν και σε υποθέσεις επιχειρηματιών προκειμένου να μη διενεργήσουν ελέγχους. Συγκεκριμένα, προσέγγιζαν πρόσωπα και τους ζητούσαν χρήματα ώστε να μην τους ελέγξουν.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες – εκβίαζαν επιχειρηματίες σχετικά με φορολογικές εκκρεμότητες για να αποσπούν χρηματικά ποσά

Συνελήφθησαν -7- μέλη, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -6- άτομα

Σε διάστημα τριών μηνών απέσπασαν συνολικά -95.600- ευρώ σε -17- περιπτώσειςΣυνολικά κατασχέθηκαν -88.795- ευρώ, -10- κινητά, σημειώσεις και όπλο

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -7- μέλη της, εκ των οποίων -5- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -6- άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Διαβάστε επίσης:

Χαλκίδα: Εκβιασμοί επιχειρηματιών και «λεία» 95.600 ευρώ – Έτσι δρούσε το κύκλωμα εφοριακών

Χαλκίδα: Συνελήφθησαν η διευθύντρια και υπάλληλοι της ΔΟΥ – Κατηγορούνται για διαφθορά

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ραγδαίες εξελίξεις για ενημέρωση Ανδρουλάκη από την ΑΔΑΕ

Ο… «κεντρώος» Βορίδης αδειάζει τον δεξιό Γεωργιάδη: Θα εκτεθεί η χώρα εάν καταγγείλουμε τη συμφωνία των Πρεσπών (Video)

Νέο σοκαριστικό περιστατικό στην Ερμού – «Της επιτέθηκε στο πρόσωπο και την καρωτίδα»

Νέα αποκάλυψη Πολάκη: «Επιτελική» απόπειρα σε διαγωνισμό για κάμερες μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Κασσελάκης για τη γροθιά στα μπουζούκια: «Είναι καιρός η δηθενιά της πολιτικής να τελειώσει» (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter