Ν. Παππάς: Σκόπιμα λάθη στο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, για να μη μάθει ο κόσμος ως τις ευρωεκλογές τι θα πληρώσει

Ν. Παππάς: Σκόπιμα λάθη στο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, για να μη μάθει ο κόσμος ως τις ευρωεκλογές τι θα πληρώσει

Ερώτηση σχετικά με τα πολλά προβλήματα που παρατηρούνται στο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Παππάς, καλώντας τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να απαντήσει.

Ο τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «παρουσιάστηκε παντελής έλλειψη προετοιμασίας που έχει κάνει άνω κάτω τη διαδικασία» και αναφέρει τη σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών όπου τονίζονται μεταξύ άλλων ότι  «φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες υπέβαλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Για παράδειγμα, έχουν αναρτηθεί λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων, δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων…».

Ολόκληρη τη ερώτηση του Νίκου Παππά:

«Θέμα: «Σκόπιμα λάθη στο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, συγκάλυψη για να μη μάθει ο κόσμος ως τις ευρωεκλογές τι έχει να πληρώσει»

Οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την έγκαιρη έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων δεν επαληθεύτηκαν. Οι εφαρμογές υποβολής τέθηκαν σε λειτουργία στις 25 Απριλίου για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα.

Πέρα από την ανακολουθία αυτή, παρουσιάστηκε παντελής έλλειψη προετοιμασίας που έχει κάνει άνω κάτω τη διαδικασία και δημιουργεί προβλήματα σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις, λογιστές – φοροτέχνες αλλά και σε εργαζόμενους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα σκόπιμα λάθη ευνοούν την πρόθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για συγκάλυψη ώστε να μην μάθει ο κόσμος μέχρι τις ευρωεκλογές τι έχει να πληρώσει.

Η κατάσταση οδήγησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) να εκδώσει ανακοίνωση (15/5/2024), όπου τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι: φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες υπέβαλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Για παράδειγμα, έχουν αναρτηθεί λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων, δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων, διάφορα υπουργεία (για παράδειγμα το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών, επισημάνθηκε πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών, αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια (λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης), εντοπίστηκαν λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών (αφορά γεωργικές επιχειρήσεις), δεν φαίνονται στο Ε1 αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023.

Τα προαναφερθέντα δεν συμβάλουν στην ενδυνάμωση της φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και του αισθήματος ότι βρισκόμαστε σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί από την ΠΟΦΕΕ και έχουν παρουσιαστεί κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων;
2. Θα αναλάβουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών την ευθύνη για την κατάσταση αποδιοργάνωσης και προχειρότητας ή θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τον διοικητή της ΑΑΔΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες;»

Διαβάστε επίσης:

Μπάζωμα Τεμπών: Πού είναι η δικογραφία κ. Αδειλίνη;

Μαξίμου: Σε πανικό μετά την αποκάλυψη του Documento για πλυντήριο μαφιόζων από τον Άρειο Πάγο και την εμπλοκή Μπελέρη στην υπόθεση Γιαμπέλι

Πάσχα στην Ηλεία, την ιδιαίτερη πατρίδα της, με κρατικό χρήμα, η γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter