Να αντιδράσουν οι πολίτες στον στραγγαλισμό της πολυφωνίας – Δηλώσεις Ζαχαριάδη, Κρέτσου, Δρίτσα #Documento #freespeechgr

Να αντιδράσουν οι πολίτες στον στραγγαλισμό της πολυφωνίας – Δηλώσεις Ζαχαριάδη, Κρέτσου, Δρίτσα #Documento #freespeechgr

Για εκδικητικότητα και προσπάθεια διαμόρφωσης μονοφωνικής και κομματικής αντίληψης στον χώρο των media κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταγγελίες του Documento για προσπάθεια φίμωσής του.

 Παράλληλα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις.

Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Οι καταγγελίες της εφημερίδας «Documento» σχετικά με κυβερνητικές παρεμβάσεις προς επιχειρήσεις για διακοπή των διαφημιστικών τους καταχωρίσεων στην εφημερίδα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η προσπάθεια φίμωσης φωνών κριτικής δείχνει νευρικότητα, εκδικητικότητα και απουσία δημοκρατικού ήθους. Δείχνει όμως και κάτι πολύ πιο σοβαρό, απουσία εμπιστοσύνης στο πολιτικό σχέδιο αυτών που υφίστανται την κριτική, ομολογία ότι η κριτική που διατυπώνεται επειδή δεν μπορεί να απαντηθεί πρέπει να σβήσει και να σωπάσει. Σπάνια ή ανύπαρκτα φαινόμενα σε δυτικού τύπου ανεπτυγμένες δημοκρατίες όπως θέλουμε να είναι η Ελλάδα.

Από τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ελέγξει πλήρως τον χώρο της επικοινωνίας. Η διαμόρφωση μονοφωνικής και κομματικής αντίληψης στον χώρο των media είναι πρόβλημα ποιότητας και βάθους της δημοκρατίας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν σέβονται την ελευθερία του τύπου ή θέλουν να ελέγχουν τον χώρο και να προωθούν πολιτικές άμεσης και έμμεσης λογοκρισίας.

Οι δημοκράτες πολίτες, απ όπου κι αν προέρχονται, πρέπει να αντιδράσουν στον στραγγαλισμό της πολυφωνίας και να υπερασπιστούν το δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφέρει άποψη είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί του”.

Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

“Όλες οι εφημερίδες και όλα τα μέσα ενημέρωσης βασίζουν την ύπαρξή τους στην εξασφάλιση πόρων μέσω της διαφήμισης. Αν κάποος συστηματικά εμποδίζει ένα μέσο ενημέρωσης να επιβιώσει οικονομικά τότε δεν διαπράττει απλώς ένα οικονομικό έγκλημα. Κάθε απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου συνιστά απειλή της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα στις καταγγελίες του Documento”.

Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και διατυπώνεται ευθέως και ενυπόγραφα, από τον εκδότη της εφημερίδας. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, οφείλουν να απαντήσουν. Όταν, σύμφωνα με την καταγγελία ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης επιχειρεί να στραγγαλίσει οικονομικά μια εφημερίδα επειδή τον ενοχλεί, αυτό συνιστά δειλία και φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, δηλαδή, απειλή για τη Δημοκρατία».

Διαβάστε ακόμη: Documento: Αν δεν το βρίσκετε στο περίπτερο, αγοράστε το ηλεκτρονικά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter