Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Σταθερή η κατάσταση τη δεύτερη μέρα εκεχειρίας Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Σταθερή η κατάσταση τη δεύτερη μέρα εκεχειρίας Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Σταθερή φαίνεται να παραμένει η κατάσταση τη δεύτερη ημέρα κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν έπειτα από δύο ημέρες βίας που συνδέεται με την πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για την περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην πρεσβεία της Αρμενίας, τουλάχιστον 135 στρατιώτες σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης στο Αζερμπαϊτζάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Αρχηγό των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, κατέλαβαν εδάφη της Αρμενίας και βρίσκονται σε ορισμένα σημεία της Αρμενίας σε βάθος 8,5 χιλιομέτρων. Η Συνήγορος του Πολίτη της Αρμενίας ανέφερε, ότι τουλάχιστον 7.600 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε από πλευράς του ότι έχει καταλάβει στρατηγικές θέσεις εντός της Αρμενίας, μετά την τελευταία επίθεση.

Σημειώνεται ότι οι εχθροπραξίες – για τις οποίες η μία χώρα κατηγορεί την άλλη – προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 170 στρατιωτών και απείλησαν να σύρουν την Τουρκία, κρίσιμο υποστηρικτή του Αζερμπαϊτζάν, και τη σύμμαχο της Αρμενίας, Ρωσία, σε μια ευρύτερη σύγκρουση σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ήδη αυξημένες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εχθροπραξίες ήταν οι πιο φονικές των τελευταίων σχεδόν δύο χρόνων, αφότου ένας πόλεμος διάρκειας έξι εβδομάδων το 2020 προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και είχε αποτέλεσμα το Αζερμπαϊτζάν να καταγράψει σημαντικά εδαφικά κέρδη μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από πλευράς τους τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μίροσλαβ Γέντσα δήλωσε πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει πλήρως δεσμευμένη σε μια ειρηνική διευθέτηση ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλιμακώσει τις τρέχουσες εντάσεις, να φέρει τα μέρη πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τα βοηθήσει να επιτύχουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Πηγή: Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Ανησυχία από τις συγκρούσεις στα σύνορα – Σχεδόν 50 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter