Ναμίμπια: Διαδηλωτές μπήκαν στο κοινοβούλιο χαρακτηρίζοντας «χαμηλές» τις αποζημιώσεις της Γερμανίας για τις γεοντονίες

Ναμίμπια: Διαδηλωτές μπήκαν στο κοινοβούλιο χαρακτηρίζοντας «χαμηλές» τις αποζημιώσεις της Γερμανίας για τις γεοντονίες

Περίπου 300 διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Ναμίμπιας την ώρα που οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηφίσουν για να αποδεχτούν την αποζημίωση, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που πρόσφερε η Γερμανία για τη γενοκτονία των φυλών Χερέρο και Νάμα, την περίοδο 1904-8.

Στις 28 Μαΐου οι αρχές της Ναμίμπιας ανακοίνωσαν ότι η Γερμανία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει έργα αξίας 1 δισεκ. δολαρίων για τα επόμενα 30 χρόνια, ως αποζημίωση για τις εκτελέσεις και τις κατασχέσεις περιουσιών στην τότε αποικία της, πριν από έναν και πλέον αιώνα.

Την ίδια ημέρα η Γερμανία ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο της στη σφαγή των φυλών Χερέρο και Νάμα και, για πρώτη φορά, αποκάλεσε «γενοκτονία» το γεγονός αυτό.

Οι διαδηλωτές, με επικεφαλής ηγέτες της αντιπολίτευσης και αρχηγούς των φυλών αυτών έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα, το Βίντχουκ, και στη συνέχεια σκαρφάλωσαν σε έναν φράχτη για να μπουν στο κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι επειδή θεωρούν το ποσό υπερβολικά μικρό και γιατί δεν τους συμπεριέλαβαν στις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία.

«Η αποκαλούμενη συμφωνία είναι μια κατάφωρη περιφρόνηση στο νόμιμο αίτημά μας για αποζημιώσεις και επανορθώσεις» αναφέρεται στο ψήφισμα που παρέδωσαν στον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Λόιντε Κασίνγκτο.

Οι γερμανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις σκότωσαν χιλιάδες Χερέρο και Νάμα μεταξύ 1904-8, αφού οι φυλές αυτές εξεγέρθηκαν εναντίον της γερμανικής αποικιοκρατίας στην αποκαλούμενη τότε Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική. Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στην έρημο και πολλοί κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβοι εργάτες και κάποιοι πέθαναν από το κρύο, την εξάντληση και την ασιτία.

«Η συμφωνία υπολείπεται μιας ουσιαστικής συγγνώμης (…) δεν αποτελεί δικαιοσύνη και το μόνο που κάνει είναι να οξύνει την οδύνη μας», είπε ο Καβεμούι Μουράνγκι, απόγονος ενός θύματος.

Η γερμανική πρεσβεία στο Βίντχουκ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τα γεγονότα.

Ένα φιλοκυβερνητικό κόμμα των Χερέρο και Νάμα αποδέχτηκε προσωρινά την προσφορά της Γερμανίας, ανέφερε ένας από τους ηγέτες του, ο Γκέρσον Κατιρούα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το κοινοβούλιο πιθανότατα θα εγκρίνει αργότερα τη συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία αναγνωρίζει την αποικιοκρατική γενοκτονία στη Ναμίμπια – Θα πληρώσει 1.1 δισ. ευρώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

10/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter