ΝΑΤΟ: Μελετούν την υποχρεωτική στράτευση εξαιτίας της έλλειψης επαγγελματιών στρατιωτών

ΝΑΤΟ: Μελετούν την υποχρεωτική στράτευση εξαιτίας της έλλειψης επαγγελματιών στρατιωτών
AP Photo

Καθώς η απειλή της Ρωσίας ολοένα και μεγαλώνει στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο υποχρεωτικής θητείας εξετάζουν οι δυτικοί σύμμαχοι, εξαιτίας της μαζικής φυγής στρατιωτικών.

Για ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, μάλιστα, ο στόχος δεν είναι τόσο να στρατολογήσουν νέους στις ένοπλες δυνάμεις, όσο το να πείσουν τους εν ενεργεία ενστόλους να μην παραιτηθούν.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνύ παρουσίασε ένα πλάνο αποσκοπώντας να δώσει κίνητρα στους ικανούς οπλίτες να παραμείνουν στο χακί.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ετήσια έκθεση που είχε κατατεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο σύμφωνα με την οποία το 2023, περίπου 1.537 στρατιώτες εγκατέλειψαν την Bundeswehr, μειώνοντας το προσωπικό της ομοσπονδιακής άμυνας στα 181.514 άτομα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, καθώς η Ευρώπη εξοπλίζεται ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, χώρες όπως η Κροατία σκέφτονται να επαναφέρουν την υποχρεωτική στράτευση. Άλλες, όπως η Δανία, σχεδιάζουν να την επεκτείνουν ώστε να συμπεριλάβει και γυναίκες.

Η Γερμανία κατήργησε την υποχρεωτική στράτευση το 2011, όμως καθώς πληθώρα στρατιωτικών συνταξιοδοτούνται ή αποσύρονται από την υπηρεσία, παρατηρείται νέα συζήτηση για την επαναφορά κάποιου είδους υποχρεωτικής θητείας.

Για τις χώρες που βασίζονται σε επαγγελματικούς στρατούς, η πρόκληση είναι να καταστήσουν τις ένοπλες δυνάμεις ελκυστικές, πράγμα δύσκολο να συμβεί σε μία περίοδο που τα ποσοστά της ανεργίας είναι χαμηλά και η εξ αποστάσεως εργασία δίνει περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση.

Τα χρήματα φυσικά παίζουν ρόλο. Στη Γαλλία, το στρατιωτικό προσωπικό παραμένει στις ένοπλες δυνάμεις κατά μέσο όρο ένα χρόνο λιγότερο απ’ ό,τι παρέμενε παλαιότερα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ετήσιο έλλειμμα προσλήψεων 1.100 στρατιωτών – που αντιστοιχεί σε δύο τάγματα πεζικού – παρόλο που η κυβέρνηση ανέθεσε την πρόσληψη στην ιδιωτική εταιρεία Capita.

Ένα από τα πιο φιλόδοξα μέτρα του γαλλικού σχεδίου είναι η ενίσχυση του πλάνου συνταξιοδότησης με την ενσωμάτωση των μπόνους, ενώ αυξάνονται και οι μισθοί.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας κατηγορείται ένας στρατιώτης

Βραζιλία: Ένα βήμα πριν καθίσει στο σκαμνί για εγκληματική οργάνωση ο Μπολσονάρου

Ρωσία: Αν σταλούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία θα είναι ο βασικός στόχος μας, λέει ο επικεφαλής της SVR

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter