Βραζιλία: Ένα βήμα πριν καθίσει στο σκαμνί για εγκληματική οργάνωση ο Μπολσονάρου

Βραζιλία: Ένα βήμα πριν καθίσει στο σκαμνί για εγκληματική οργάνωση ο Μπολσονάρου
Jair Bolsonaro (AP Photo/Eraldo Peres)

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας κατηγόρησε τον Ζαΐρ Μπολσονάρου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παραποίηση των στοιχείων του εμβολιασμού του ενάντια στην Covid-19. Αυτή είναι η πρώτη δίωξη για τον ακροδεξιό ηγέτη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες.

Το ανώτατο δικαστήριο έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο της αστυνομίας, το οποίο ισχυρίζεται ότι ο Μπολσονάρου και άλλοι 16 εισήγαγαν ψευδή στοιχεία στη βάση δεδομένων δημόσιας υγείας για να φανεί ότι ο πρώην πρόεδρος, η 12χρονη κόρη του και αρκετοί άλλοι από τον κύκλο του είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Μπολσονάρου ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες παγκοσμίως που καταφερόταν εναντίον του εμβολίου, αψηφώντας ανοιχτά τους υγειονομικούς περιορισμούς και ενθαρρύνοντας την κοινωνία να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Η κυβέρνησή του αγνόησε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που προσέφερε στη Βραζιλία δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια το 2020 και επέκρινε ανοιχτά την κίνηση του τότε κυβερνήτη της πολιτείας Σάο Πάολο, Ζοάο Ντόρια, να αγοράσει εμβόλια από την κινεζική εταιρεία Sinovac, καθώς δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα εμβόλια.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας θα έχει τον τελικό λόγο για το αν θα χρησιμοποιήσει το κατηγορητήριο της αστυνομίας για να απαγγείλει κατηγορίες κατά του Μπολσονάρου στο ανώτατο δικαστήριο. Το παραπάνω προκύπτει από μία από τις πολλές έρευνες με στόχο τον Μπολσονάρου, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 2019 και 2022.

Ο πρώην πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είχε κάνει το εμβόλιο Covid-19 και δήλωσε αισθάνεται ήσυχος με αυτό. «Πρόκειται για μια επιλεκτική έρευνα. Είμαι ήρεμος, δεν χρωστάω τίποτα», δήλωσε ο Μπολσονάρου στο Reuters. «Ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν έκανα το εμβόλιο» πρόσθεσε.

Η αστυνομία κατηγορεί τον Μπολσονάρου και τους βοηθούς του ότι αλλοίωσαν τη βάση δεδομένων του υπουργείου Υγείας λίγο πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, δύο μήνες μετά την ήττα του από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την επανεκλογή του.

Ο Μπολσονάρου χρειαζόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέλθει στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε τις τελευταίες ημέρες της θητείας του και τους πρώτους μήνες της θητείας του Λούλα.

Εάν καταδικαστεί για την παραποίηση των δεδομένων υγείας, ο 68χρονος πολιτικός θα μπορούσε να περάσει το μέγιστο έως και 12 χρόνια πίσω από τα κάγκελα και το λιγότερο δύο χρόνια. Ο μέγιστος χρόνος φυλάκισης για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Αν σταλούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία θα είναι ο βασικός στόχος μας, λέει ο επικεφαλής της SVR

Ο Elon Musk αποκάλυψε ότι κάνει χρήση κεταμίνης

ΗΠΑ- Κίνα: Πόλεμος δηλώσεων για την ισορροπία στη Νότια Σινική Θάλασσα – Επίσκεψη Μπλίνκεν στις Φιλιππίνες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter