Ναβάλνι: Δολοφονήθηκε λίγο πριν γίνει ανταλλαγή κρατουμένων – Τι αποκαλύπτει συνεργάτης του

Ναβάλνι: Δολοφονήθηκε λίγο πριν γίνει ανταλλαγή κρατουμένων – Τι αποκαλύπτει συνεργάτης του

Το ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή για να σαμποτάρει μια ανταλλαγή κρατουμένων, στην οποία ο Ναβάλνι θα ανταλλάσσονταν με έναν καταδικασθέντα δολοφόνο που φυλακίστηκε στη Γερμανία, υποστήριξε η ομάδα του επικριτή του Κρεμλίνου.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Πέβτσικ ανέφερε ότι ο Ναβάλνι επρόκειτο να συμμετάσχει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τον Ρώσο εκτελεστή Βαντίμ Κρασίκοφ. Πρόκειται για τον 58χρονο αξιωματικό της FSB, πάλαι ποτέ καταζητούμενο στη Ρωσία για την δολοφονία του Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, ενός Γεωργιανού υπηκόου τσετσενικής καταγωγής σε πάρκο του Βερολίνου το 2019.

Σε βίντεο που δημοσίευσε η Πεβτσίχ, υποστήριξε ότι το σχέδιο ανταλλαγής των κρατουμένων είχε εγκριθεί και ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης επρόκειτο εντός ημερών να αφεθεί ελεύθερος. Ανέφερε επίσης, ότι η συμφωνία περιλάμβανε επίσης δύο Αμερικανούς κρατουμένους. Σύμφωνα με την ίδια, στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων είχε μεσολαβήσει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η σύμμαχος του Ναβάλνι ανέφερε επιπλέον στο βίντεο ότι είχε λάβει επιβεβαίωση το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου ότι η ανταλλαγή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, ωστόσο όπως τόνισε, εκτιμά πως ο Πούτιν άλλαξε γνώμη στη συνέχεια. Μία ημέρα αργότερα, η σωφρονιστική αποικία στην οποία κρατείτο ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης κατέρρευσε και πέθανε.

«Έλαβα επιβεβαίωση ότι διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις και ότι βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο» τόνισε, βεβαιώνοντας ότι ο Ναβάλνι «θα αφηνόταν ελεύθερος μέσα στις επόμενες μέρες. Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται σε αυτήν την καρέκλα τώρα, σήμερα. Δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει γίνει», υπογράμμισε η Πεβτσίχ.

Ποιος είναι ο Βαντίμ Κρασίκοφ

Ο Κρασίκοφ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε μια γερμανική φυλακή. Έγινε γνωστός ως ο «δολοφόνος με το ποδήλατο», χάρη στο μέσο διαφυγής του μετά την εκτέλεση του Χανγκοσβίλι, στις  23 Αυγούστου, στο πάρκο Κλάινερ Τιεργκάρτεν του Βερολίνου.

Το θύμα δέχτηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι και μια στον ώμο. Ο δράστης, που διέφυγε με ποδήλατο από τον τόπο του εγκλήματος, συνελήφθη λίγο αργότερα. Έφερε ρωσικό διαβατήριο, όπου αναφερόταν ως «Βαντίμ Σοκόλοφ».

Ψάχνοντας στα αρχεία της Interpol και με βάση τα τηλεφωνικά μεταδεδομένα του συλληφθέντα, η ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων Bellingcat σε συνεργασία με το ρωσικό ιστότοπο Insider και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κατάφεραν να ξεσκεπάσουν την πραγματική του ταυτότητα: Ήταν ο Βαντίμ Κρασίκοφ.

Τα αρχεία του, όπως διαπιστώθηκε, είχαν μυστηριωδώς διαγραφεί από τις κρατικές βάσεις δεδομένων στη Ρωσία. Το γιατί παρέμενε τότε ασαφές.

Έπειτα από έρευνες, οι γερμανικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συλληφθείς εκτελούσε εντολές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) και του Κρεμλίνου.

Διαβάστε επίσης:

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Όταν ο Μιλέι συνάντησε τον Τραμπ: «Ήσουν υπέροχος πρόεδρος, πρέπει να ξαναβγείς» (Video)

ΗΠΑ: Υπέκυψε ο στρατιώτης που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter