Ναυάγια σε Λέσβο – Κύθηρα: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων – Συγκλονιστικές μαρτυρίες (Photos-Videos)

Ναυάγια σε Λέσβο – Κύθηρα: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων – Συγκλονιστικές μαρτυρίες (Photos-Videos)

Βαρύς είναι ο απολογισμός των δύο ναυαγίων σε Λέσβο και Κύθηρα, καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει συνολικά στους 17, μεταξύ των οποίων 16 γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής.

Το πρωί της Πέμπτης, εντοπίσθηκε και ο 17ος νεκρός στην περιοχή Πεταλίδι της Θερμής Λέσβου. Πρόκειται για έναν νέο 15 περίπου χρονών ο οποίος προστέθηκε στη λίστα των 16 νεκρών γυναικών, Αφγανικής στο σύνολο τους καταγωγής.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ακόμη 15 άνθρωποι στα Κύθηρα και 13 στη Λέσβο, ενώ χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και των κατοίκων των δύο νησιών, 80 άτομα διασώθηκαν στα Κύθηρα με 18 εξ αυτών να είναι παιδιά και 7 γυναίκες.

Επίσης, εντοπίστηκε ζωντανή και μια ακόμα γυναίκα ανεβάζοντας στις 10 εκείνες που έχουν διασωθεί και νοσηλεύονται στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, στην πλαστική βάρκα που, όπως υπολογίζεται, αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, εν μέσω θαλασσοταραχής, επέβαιναν τουλάχιστον 40 άτομα.

«Είδα 5 ανθρώπους να πνίγονται μπροστά μου»

Η πιο συγκλονιστική περιγραφή για όσα συνέβησαν στα Κύθηρα ήρθε δια στόματος του δημάρχου του Νησιού ο οποίος, όπως είπε, «είδα μπροστά μου να πνίγονται πέντε άτομα».

«Ήταν πολύ άτυχοι. Έγινε το ναυάγιο σε ένα σημείο πολύ δύσβατο που το λέμε “καταβόθρα” με 20 μέτρα κάθετα βράχια. Έσπασε το σκάφος και βγήκαν όλοι σε ένα σημείο του βράχου αλλά το κύμα ήταν πολύ δυνατό και τους κοπάναγε. Πνίγηκαν έξι μπροστά μου. Αν ισχύει ότι ήταν μέσα 90 – 95 άτομα μαθηματικά ξέρουμε όλοι τι έχει συμβεί», είπε ο κύριος Χαρχαλάκης και εν συνεχεία ξεκαθάρισε οι σοροί επέπλεαν στη θάλασσα.

«Οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στην άκρη της θάλασσας αγκαλιά ο ένας με τον άλλον και από πίσω τους ήταν τα βράχια. Έκαναν δύο δυνατά ρέγουλα (δυνατός αέρας και κύμα). Ο πιο αδύναμος της αλυσίδας που είχαν σχηματίσει παρασυρόταν και μέσα σε 5 δευτερόλεπτα πνιγόταν», σημείωσε.

Στοιβαγμένοι άνθρωποι στα βράχια στην άκρη της θάλασσας έπειτα από το ναυάγιο στη Λέσβο

«Βρισκόμασταν ακριβώς από πάνω. Με έναν γερανό και με το αμμοσάκουλο προσπαθούσαμε να τους ανεβάσουμε. Ο γερανός έσωσε κόσμο. Ανέβαιναν ένας – ένας ή και δύο – δύο και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα ήταν πάνω. Αν δεν ερχόταν ο γερανός του κυρίου Πρωτοψάλτη θα είχαμε πάρα πολλούς νεκρούς.

Κύμα αλληλεγγύης στους διασωθέντες

Τρόφιμα νερά και είδη πρώτης ανάγκης προσφέρουν από το πρωί της Πέμπτης κάτοικοι της Θερμής Λέσβου σε ναυαγούς πρόσφυγες που περισυνελέγησαν από το λιμενικό και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί στις ακτές της Λέσβου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος της Λουτρόπολης Θερμής Δημήτρης Σγουρέλλης.

«Από το πρωί περισσότεροι από δέκα Θερμιώτες βοηθούν το Λιμενικό. Πήγαν στο στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται ανάμεσα στη Θερμή και την Μυρσινά όπου έγινε το ναυάγιο και προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους ναυαγούς».

Δείτε επίσης: 

Ναυάγιο με πρόσφυγες στα Κύθηρα – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Δύο ναυάγια με πρόσφυγες: Τουλάχιστον 16 νεκρές γυναίκες στη Λέσβο – Θρίλερ στα Κύθηρα (Video)

Συγκλονιστική μαρτυρία του Δημάρχου Κυθήρων: «Έξι άνθρωποι πνίγηκαν μπροστά μου – Το κύμα τους χτυπούσε» (Photos-Videos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter