Ναυάγιο στην Πύλο: «Καταπέλτης» η Σόφι Ιν’τ Βελντ κατά Λιμενικού – «Ίσως να υπάρχει εγκληματική ενέργεια» (Video)

Ναυάγιο στην Πύλο: «Καταπέλτης» η Σόφι Ιν’τ Βελντ κατά Λιμενικού – «Ίσως να υπάρχει εγκληματική ενέργεια» (Video)

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετέθη το πρωί της Πέμπτης το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Η Σόφι Ιν’τ Βελντ χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα κάνοντας, στηλιτεύοντας τη στάση του ελληνικού Λιμενικού λέγοντας πως «όχι μόνο δεν έδρασε επαρκώς» αλλά «ίσως υπάρχει εγκληματική ενέργεια».

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της επιτροπής LIBE με επιστολή του προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον αλλά και τον νέο υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είχε ζητήσει ανεξάρτητη, «διαφανή έρευνα» από «διεθνή φορέα» για την τραγωδία της Πύλου.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο Πύλος: Νέα «βέλη» Al Jazeera για Λιμενικό – Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι «έγραψαν τις δηλώσεις με δικά τους λόγια»

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν απαντήσεις από τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Χανς Λέιτενς.

«Πυρά» από τη Σόφι Ιν’τ Βέλντ

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της η Σόφι Ιν’τ Βέλντ στην πρώτη της τοποθέτηση ξεκαθάρισε ότι: «Η Κομισιόν είπε “δεν ερευνούμε, το αφήνουμε στις εθνικές Αρχές”. Ας κοιτάξουμε πιο προσεκτικά την στάση των ελληνικών Αρχών. Πολλές πληροφορίες έχουν εμφανιστεί από τις έρευνες ανεξάρτητων ΜΜΕ, δείχνουν ότι υπάρχει μία πολύ σκοτεινή εικόνα όσον αφορά το ρόλο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Όχι μόνο δεν έδρασε επαρκώς, αλλά ίσως να είναι υπεύθυνοι για την ανατροπή του σκάφους όταν προσπάθησαν να το ρυμουλκήσουν στα ιταλικά χωρικά ύδατα, οπότε το ναυάγιο και ο θάνατος 600 ανθρώπων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Ίσως να υπάρχει εγκληματική ενέργεια».

Και συνέχισε λέγοντας: «πάρχουν και άλλα θέματα. Κάμερες που σβήνουν και δεν υπάρχουν εικόνες. Διασωθέντες που δεν μπόρεσαν να μιλήσουν σε κάποιον καθώς μεταφέρθηκαν αλλού τάχιστα. Γίνεται έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που είναι παντελώς αναξιόπιστη, χρησιμοποιείται κυρίως για συγκάλυψη όπως είδαμε σε προηγούμενες έρευνες για τα pushbacks»

Και κατέληξε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η Κομισιόν λέει “α, το αφήνουμε πλήρως στις εθνικές Αρχές, δεν έχουμε καμία σχέση”. Γιατί εδώ διακυβεύεται η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, ο σεβασμός θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πολιτικές ασύλου, τα pushbacks. Η Κομισιόν αποτυγχάνει εντυπωσιακά στο ρόλο της να επιβάλλει τη νομιμότητα. Το αποτέλεσμα είναι 600 νεκροί», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter