Ναυάγιο Πύλος: Νέα «βέλη» Al Jazeera για Λιμενικό – Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι «έγραψαν τις δηλώσεις με δικά τους λόγια»

Ναυάγιο Πύλος: Νέα «βέλη» Al Jazeera για Λιμενικό – Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι «έγραψαν τις δηλώσεις με δικά τους λόγια»

«Ράπισμα» για την εκδοχή του ελληνικού Λιμενικού συνιστούν οι μαρτυρίες δύο ανθρώπων που επέζησαν από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου όπου ένα σαπιοκάραβο μετετράπη σε υγρό τάφο για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου. Όλα αυτά μετά την έρευνα της Washington Post, που αμφισβητεί τέσσερις από τους σοβαρότερους ισχυρισμούς του Λιμενικού Σώματος

Δείτε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Έρευνα της Washington Post αμφισβητεί 4 ισχυρισμούς του Λιμενικού – «Η τραγωδία μπορούσε να αποφευχθεί»

Ο Αχμεντ, 21 ετών, και Μοχάμεντ, 23 χρόνων, δύο φίλοι που έφυγαν από τη Συρία, μίλησαν στο Al Jazeera ζητώντας να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμα επειδή φοβούνται πως η ελληνική κυβέρνηση θα τους τιμωρούσε που μίλησαν για όσα είδαν εκείνο το βράδυ. Όπως λένε, μεταξύ άλλων, οι ελληνικές αρχές «Έγραψαν τις δηλώσεις μας με δικά τους λόγια. Δεν έγραψαν αυτά που είπαμε. Μας έβαλαν να το πούμε και να το γράψουμε». Είναι δύο από τους 104 επιζώντες του ναυαγίου. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που το Al Jazeera ασκεί κριτική για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Πύλου.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο Πύλος: Αιχμές και από το Al Jazeera κατά του Λιμενικού – Το «καρφί» για Ντογιάκο

«Το σκάφος ήταν πολύ βαρύ», είπε ο 21 ετών Αχμέντ στο Al Jazeera και συνέχισε λέγοντας: «Καθόμασταν ο ένας δίπλα στον άλλον και υπήρχε ένας διαρκής φόβος να βουλιάξουμε».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο εγκαταλελειμμένο μπλε πλοίο που σύντομα θα έμπαινε στα διεθνή πρωτοσέλιδα, είδε περίπου 750 ανθρώπους στριμωγμένους μαζί, ώμο με ώμο, χωρίς να μπορούν να κινηθούν. Όλοι ήλπιζαν να φτάσουν τελικά στην Ευρώπη.

Σε λίγες ημέρες, θα έβλεπε εκατοντάδες από αυτούς τους ανθρώπους να πνίγονται καθώς ένα πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής έπλεε κοντά.

Είναι δύο από τους 104 επιζώντες του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, στην Ελλάδα. Εβδομήντα οκτώ άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί. Όπως εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι στο πλοίο, ο τρίτος σύντροφός τους, ο ξάδελφος του Μοχάμεντ, δεν βρέθηκε ποτέ.

Η πορεία τους προς την κεντρική Μεσόγειο έγινε με πολλά βήματα. Ο Ahmed και ο Mohammed είπαν ότι έφυγαν από το σπίτι ελπίζοντας για ένα μέλλον χωρίς βία.

Αφού το Al Jazeera περιγράφει τις συνθήκες για να φτάσουν από τη Συρία στη Λιβύη, οι περιγραφές φτάνουν στη στιγμή που μπαίνουν στο μοιραίο πλοίο, το Adriana.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους»

Από τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού, η μηχανή του σκάφους άρχισε να χαλάει. «Την επισκεύαζαν και μετά από λίγο, χάλαγε ξανά», είπε ο Μοχάμεντ. «Κάθε φορά που την επισκεύαζαν, σταματούσε ξανά μετά από δύο με τρεις ώρες».

Μετά τη δεύτερη μέρα στη θάλασσα, το φαγητό και το νερό τελείωσαν. Ο πανικός άρχισε να απλώνεται στο πλοίο. «Εκείνη τη στιγμή, οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους», είπε ο Αχμέντ.

«Έπεσαν στο έδαφος. Λιποθυμούσαν. Κάποιοι έτρεμαν. Βλέπαμε δεκάδες, εκατοντάδες ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση», λέει. Άκουσαν ότι ξεσπούσαν μάχες σε όλο το πλοίο λόγω πείνας, δίψας και φόβου.

«Εγώ, ο Άχμεντ και ο συγγενής μου που τώρα αγνοείται προσπαθούσαμε να κρατήσουμε το ηθικό», είπε ο Μοχάμεντ. «Όταν κάποιος έκλαιγε, κάναμε αστεία. ‘Θα τα καταφέρουμε’, λέγαμε στους εαυτούς μας. Αλλά όλοι τρελαινόταν», τονίζει.

Την τέταρτη μέρα, άκουσαν ανησυχητικά νέα από το αμπάρι. «Μερικοί άνθρωποι που ανέβαιναν από κάτω έλεγαν: «Υπάρχουν νεκροί εκεί κάτω», είπε ο Αχμέντ.

«Είπαν ότι υπήρχαν έξι πτώματα στο σκάφος. Πέντε πτώματα ήταν κάτω και δεν τα είδαμε. Το ένα ήταν στο πάνω κατάστρωμα. Τον είδαμε», συμπλήρωσε.

Ο Αχμεντ και ο Μοχάμεντ είπαν ότι οι επιβάτες άρχισαν να τηλεφωνούν στις ιταλικές αρχές και την ελληνική ακτοφυλακή για να ζητήσουν βοήθεια.

«Από την τέταρτη μέρα και μετά, η ελληνική ακτοφυλακή μας γνώριζε», είπε ο Μοχάμεντ. Μέχρι την πέμπτη μέρα, στις 13 Ιουνίου, είπαν ότι φαινόταν ότι το Adriana είχε σταματήσει να κινείται εντελώς.

Όπως επισημαίνει το Al Jazeera, το απόγευμα, ένα ελικόπτερο πέταξε από πάνω. Οι επιβάτες δεν μπορούσαν να καταλάβουν από το κατάστρωμα, αλλά ήταν η ελληνική ακτοφυλακή. Το απόγευμα περνούσε ένα και μετά άλλο ένα εμπορικό πλοίο και πέταξε εκείνα που επέβαιναν στο νερό πάνω από τα κύματα.

«Οι άνθρωποι έλεγαν: «Πάρτε μας μαζί σας». Έλεγαν, «Όχι»», είπε ο Μοχάμεντ. «Ζητήσαμε βοήθεια, αλλά αρνήθηκαν να μας βοηθήσουν», είπε.

Ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πλησίασε τελικά την ψαρότρατα γύρω στα μεσάνυχτα τα πρώτα λεπτά της 14ης Ιουνίου, είπαν οι φίλοι. «Ακολουθήστε μας», μας είπαν. Τους ακολουθήσαμε», είπε ο Μοχάμεντ.

«Μισή ώρα αργότερα, το σκάφος μας σταμάτησε εντελώς. Δεν μπορούσε να κινηθεί. Γύρισαν και μας έδεσαν στη βάρκα τους».

Ο Αχμέντ και ο Μοχάμεντ είπαν ότι η ακτοφυλακή άρχισε να ρυμουλκεί την ακινητοποιημένη τράτα τους, αλλά πήρε μια απότομη στροφή και το Adriana έστριψε επισφαλώς αριστερά, μετά δεξιά και μετά αναποδογύρισε.

«Ήταν ακριβώς δίπλα μας όταν αναποδογύρισε. Τη στιγμή που βυθίστηκε, απομακρύνθηκαν από εμάς. Μας έκαναν σκόπιμα να βουλιάξουμε», είπε ο Μοχάμεντ. «Στεκόμασταν στην κορυφή του σκάφους και μπορούσαμε να τα δούμε όλα καθαρά».

Συνεχίζει το Al Jazeera γράφοντας ότι, πεταγμένοι στη σκοτεινή Μεσόγειο Θάλασσα, εκατοντάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν κάτι να κολλήσουν πάνω του, κάποιον τρόπο για να επιβιώσουν. «Οι άνθρωποι με κρατούσαν», είπε ο Αχμέντ.

«Πήγαινα κάτω από το νερό και έφευγα από τους ανθρώπους. Κάθε φορά που έφευγα, συναντούσα κάποιον άλλον και με κρατούσαν για να σωθούν. Όταν κάποιος με άρπαξε, πήγαμε και οι δύο μαζί κάτω από το νερό», είπε.

Μετά από μιάμιση ώρα, ο Αχμεντ είπε ότι εντόπισε ένα φουσκωτό σκάφος της ακτοφυλακής και κολύμπησε προς το μέρος του. «Ήταν 200 ή 300 μέτρα [220 με 330 γιάρδες] μακριά μας», είπε. «Κολύμπησα κοντά τους και μπήκα στη βάρκα. Δεν μας πλησίασαν για να μας σώσουν. Στέκονταν μακριά και όσοι μπορούσαν να κολυμπήσουν πήγαιναν προς το μέρος τους, όπως εγώ».

Καθώς κατευθυνόταν προς το φουσκωτό σκάφος, ο Αχμέντ αναγκάστηκε να παραμερίσει τα σώματα που επέπλεαν στο νερό.

Μόλις μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο σκάφος της ακτοφυλακής, ο Αχμέτ επανενώθηκε με τον Μωάμεθ. Οι δυο τους αγκαλιάστηκαν, συγκλονισμένοι και ενθουσιασμένοι που βρήκαν ο ένας τον άλλον.

«Έγραψαν τις δηλώσεις μας με δικά τους λόγια. Δεν έγραψαν αυτά που είπαμε»

Άρχισαν να ρωτούν για τον τρίτο τους σύντροφο. Δεν τα είχε καταφέρει και συνειδητοποίησαν πόσο μικρή ήταν η ανακούφισή τους.

Οι επιζώντες του ναυαγίου μεταφέρθηκαν στη στεριά. Ο Μοχάμεντ είπε ότι όταν κρατήθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική πόλη της Καλαμάτας, οι αρχές ήρθαν να πάρουν την κατάθεσή του για την τραγωδία τρεις ή τέσσερις φορές.

«Όταν τους είπαμε ότι μας είχαν ρυμουλκήσει με σχοινί, σταμάτησαν», είπε. «Έλεγαν ότι το πρόβλημα ήταν το σκάφος μας. Έγραψαν τις δηλώσεις μας με δικά τους λόγια. Δεν έγραψαν αυτά που είπαμε. Μας έβαλαν να το πούμε και να το γράψουμε».

Ο Αχμέτ είπε ότι κανένας αξιωματούχος δεν πήρε ποτέ την κατάθεσή του.

Πηγή: Al Jazeera

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter