Ιφιγένεια Μουμτζή στο documentonews.gr: Εμείς που ξέραμε πως δεν έχουμε μέλλον στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε το ελληνικό όνειρο

Ιφιγένεια Μουμτζή στο documentonews.gr: Εμείς που ξέραμε πως δεν έχουμε μέλλον στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε το ελληνικό όνειρο

«Κατοικώντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνειδητοποίησα πως η γενιά μου είναι μαθημένη στα λίγα. Δεν γνωρίζει πως ήταν η ζωή πριν την κρίση και δέχεται εύκολα ό,τι λίγο παραπάνω της δώσεις. Θέλω η γενιά μου να μάθει να απαιτεί. Να τα θέλουμε όλα» τονίζει η Ιφιγένεια Μουμτζή στο documentonews.gr.

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί τι την ώθησε να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές, μιλά για τους Έλληνες του εξωτερικού και για τη νέα γενιά, στέλνει μήνυμα στους νέους να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου και …να μην πάνε για μπάνιο και αποτιμά τους πρώτους μήνες του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι για πάντα ο πρωθυπουργός που αποφυλάκισε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, όταν ολόκληρη η Ευρώπη βουίζει προεκλογικά για την άνοδο της ακροδεξιάς» σημειώνει για την υπόθεση του Νίκου Μιχαλολιάκου…

Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου, για όσους δεν σε γνωρίζουν…

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1999 και κατοικώ στο Λονδίνο.

Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε μέσα στην κρίση. Βλέποντας την τραγική κατάσταση που έφεραν τα χρόνια της λιτότητας στην Ελλάδα, με τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, και την τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς, ένιωθα ηθικά υποχρεωμένη να αγωνιστώ για ένα καλύτερο μέλλον. Τότε μαθήτρια ακόμα, άρχισα να ασχολούμαι με τα ‘’κοινά’’, πρώτα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων το 2014. Στο ΣΥΡΙΖΑ, γράφτηκα προεκλογικά τον Ιανουάριο του 2015, όταν ήμουν μόλις 15 ετών, γιατί πρώτη φορά στη ζωή μου είδα πως μπορεί να υπάρξει φως στο σκοτάδι της κρίσης.

Μετά ήρθαν οι σπουδές στο εξωτερικό. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και έκανα μεταπτυχιακό στην Πολιτική Θεωρία στο London School of Economics and Political Science όπου μελέτησα την ακροδεξιά.

Κατοικώντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνειδητοποίησα πως η γενιά μου είναι μαθημένη στα λίγα. Δεν γνωρίζει πως ήταν η ζωή πριν την κρίση και δέχεται εύκολα ό,τι λίγο παραπάνω της δώσεις. Θέλω η γενιά μου να μάθει να απαιτεί. Να τα θέλουμε όλα.

Τώρα, εργάζομαι ως ερευνήτρια στην εταιρία Signify, με αντικείμενο την καταπολέμηση του ρατσισμού, σεξισμού, και της ομοφοβίας κατά των αθλητών στα social media και την ανάλυση τοξικών πολιτικών αφηγημάτων στο διαδίκτυο.

Δεν μπορούμε να ‘’τα θέλουμε όλα’’ και να ζούμε σε μια κοινωνία για λίγους.

Γιατί μια νέα επιστήμονας στο εξωτερικό να εμπλακεί στην πολιτική ζωή της Ελλάδας; Τι σε ώθησε να συμμετάσχεις στις προκριματικές εκλογές;

Αδιαμφισβήτητα, το καθεστώς Μητσοτάκη έχει δώσει εκατοντάδες ‘’αιτίες και αφορμές’’ και πλέον η οργή μας ξεχειλίζει. Ακρίβεια, διαπλοκή, προβλήματα στη Δικαιοσύνη, ελεγχόμενα ΜΜΕ, ακροδεξιά…Ήταν μονόδρομος για μένα, μια νέα επιστήμονα στο εξωτερικό να εμπλακώ με την Ελληνική πολιτική! Όμως στην πολιτική, δεν αρκεί να είσαι απλώς αντίθετος με κάτι. Πρέπει να προτείνεις και λύσεις.

Με ώθησε να συμμετάσχω στις προκριματικές εκλογές η εμπιστοσύνη που έχω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα και την καθημερινότητα των Ελλήνων προς το καλύτερο. Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είδα συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, ξεκάθαρες και λογικές λύσεις που κάνουν εφικτό το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Έτσι, θεώρησα απαραίτητο να βγει η νέα γενιά μπροστά, και να διεκδικήσει το μέλλον που ονειρεύεται, με τόλμη. Εξάλλου, αν η Ελλάδα είχε καλύτερους μισθούς, κοινωνική ισότητα, και μπορούσε να υποσχεθεί μια αξιοπρεπή ζωή, κανένας νέος δεν θα έφευγε, ούτε θα σκεφτόταν να φύγει (όλοι το έχουμε σκεφτεί!).

Αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με Πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη και τη φρεσκάδα της ανανέωσης με το Ελληνικό όνειρο, θα έμενα σπίτι μου και στην έρευνα μου.

Γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Η κυβέρνηση, αναφερόμενη στους Έλληνες του εξωτερικού, παρουσιάζει εσκεμμένα ένα ψευδές επικοινωνιακό αφήγημα είτε του brain drain-αριστούχου σε ξένα πανεπιστήμια, είτε του παραδοσιακού ακροσυντηρητικού ομογενή.

Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι άνθρωποι, κυρίως νέοι αλλά και μεσόκοποι, που φύγαν κατά την περίοδο της κρίσης για να σπουδάσουν ώστε να εγκατασταθούν στο εξωτερικό, να βρουν να καλύτερη δουλειά, ή ακόμα και γονείς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να θρέψουν την οικογένεια τους. Πολλοί πήραν εισιτήριο χωρίς επιστροφή, και μετακόμισαν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν εξασφαλισμένη θέση εργασίας. Δέχτηκαν ό,τι δουλειά βρήκαν για να βγαίνει ο μήνας σε όποια πόλη έμεναν, και μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες έχτισαν τη ζωή τους μακριά από την Ελλάδα.

Όλοι εμείς που ξέραμε πως δεν έχουμε μέλλον στην Ελλάδα και επιλέξαμε ή αναγκαστήκαμε να φύγουμε στο εξωτερικό, ουσιαστικά χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε το Ελληνικό όνειρο υλοποιημένο. Αφήσαμε οικογένειες, φίλες, φίλους, τα σπίτια μας, τις γειτονιές μας επειδή δεν είχαμε μπροστά μας ένα μέλλον με καλούς μισθούς, καλές θέσεις εργασίας, και μια αξιοπρεπή ζωή σε μια ανοιχτή κοινωνία.

Το Ελληνικό όνειρο όπως το περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα προσφέρει όλα αυτά. Οι Έλληνες του εξωτερικού, πρέπει να στηρίξουμε τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος που θα μας προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα. Αν όχι για εμάς, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα σκεφτόσουν να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Πρώτον, θα επέστρεφα αν είχαμε καλύτερους μισθούς, χαμηλότερα ενοίκια, λογικό κόστος ζωής και σταθερή επαγγελματική αποκατάσταση με περιθώριο για καριέρα στο αντικείμενο που έχουμε σπούδασει. Και μόνο αν τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα θεσμοθετημένων πολιτικών που δίνουν τέλος στην αισχροκέρδεια και επιτρέπουν στην οικονομία να κινηθεί. Έτσι θα ήμουν σίγουρη πως μιλάμε για ουσιώδη αλλαγή που ήρθε για να μείνει.

Δεύτερον, αν είχαμε καλύτερο κοινωνικό κράτος και αποτελεσματική Δικαιοσύνη. Φυσικά ελπίζω να μην τρέχω ούτε σε νοσοκομεία, ούτε σε δικαστήρια. Όμως αν πάθω κάτι, θα πρέπει να βασιστώ σε ένα ΕΣΥ υπό διάλυση και στα απογευματινά ιατρεία του κ. Γεωργιάδη. Αν χρειαστεί να στραφώ στη Δικαιοσύνη, είναι πολύ πιθανό να έρθω αντιμέτωπη με διαπλοκή και αργές διαδικασίες.

Τρίτον, αν ήταν περισσότερο προοδευτική και ανοιχτή η Ελληνική κοινωνία. Υπάρχει τρομερός σεξισμός σε καθημερινές συναναστροφές και κοινωνικές απαιτήσεις, καθώς και βαθύτατος ρατσισμός και ομοφοβικές αντιλήψεις. Μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας και του συντηρητισμού είναι και θέμα παιδείας.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν αφορούν μόνο εμένα. Αφορούν χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού και όλους τους νέους που ζουν στην Ελλάδα. Είναι οι προϋποθέσεις μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους νέους ανθρώπους να …μην πάνε για μπάνιο την 9η Ιουνίου και να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές;

Να τολμήσουν να πιστέψουν πως η ζωή τους μπορεί να γίνει καλύτερη. Να διεκδικήσουν το μέλλον τους με την ψήφο τους. Και να ξέρουν πως αν πάνε για μπάνια στις 9 Ιουνίου και αφήσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλωνίζει…τους βλέπω να περιμένουν Youth Pass αν θέλουν να πάνε για μπάνιο τέλη καλοκαιριού!

Μεταξύ άλλων, είσαι και μέλος του think tank ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ… Ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα του κόμματος σε αυτόν τον τομέα;

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Οι γυναίκες πρέπει να είναι ασφαλείς στο σπίτι, στη δουλειά και στον δρόμο. Η κατοχύρωση του νομικού όρου της γυναικοκτονίας είναι απαραίτητη, όπως και να παρθούν σχετικά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Στο κομμάτι της πρόληψης, όλα ξεκινούν από την παιδεία και συμπεριληπτική εκπαίδευση. Οι πρόσφατες σεξιστικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλου υποδεικνύουν ακριβώς αυτήν την ανάγκη…

Πώς αποτιμάς του πρώτους μήνες του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ;

Η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές έδειξε πως ο κόσμος είχε ανάγκη την ανανέωση. Περίμεναν όρθιοι με τις ώρες στην ουρά να ψηφίσουν. Πίστεψαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με Πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη είναι η μόνη λύση απέναντι στο αλαζονικό 41% της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είχαν απόλυτο δίκιο. Η ψήφος τους στον Στέφανο έφερε πίσω την πολιτική.

Μέσα σε λίγους μήνες το κόμμα συσπειρώθηκε, ήρθαν εκατοντάδες νέα μέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε καινοτόμες λύσεις στην οικονομία, και κάνει καθημερινές παρεμβάσεις απέναντι σε κάθε αισχρότητα της ΝΔ. Ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης και η κα. Διάνα Βουτυράκου έκαναν 29 think tanks, φέρνοντας νέους επιστήμονες που θέλουν να προσφέρουν, και το κόμμα βγήκε πιο δυνατό μετά από ένα ιστορικό συνέδριο.

Έχει δίκιο ο Πρόεδρος που λέει πως πάμε για την πρωτιά.

Ο καθένας όπως στρώνει, κοιμάται. Όσοι περιμένουν ακόμα την πολιτική να επιστρέψει… Ας πάνε στη γωνιά να δουν αν ερχόμαστε.

Πώς είδες την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου πλημμελειοδικών Λαμίας να κάνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου;

Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι για πάντα ο πρωθυπουργός που αποφυλάκισε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, όταν ολόκληρη η Ευρώπη βουίζει προεκλογικά για την άνοδο της ακροδεξιάς. Είναι ντροπή νεοναζί με ‘’καθαρά χέρια’’ βουτηγμένα στο αίμα να αφήνονται ελεύθεροι δίχως αιτία. Θαυμαστές του Χίτλερ που δεν δηλώνουν μεταμέλεια, ουσιαστικά δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον ‘’Αγώνα’’ τους.

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά, αυτή τη φορά όμως πρόκειται για εθνικοσοσιαλιστική εγκληματική οργάνωση καταδικασμένοι για δολοφονίες.

Απορώ τι θα ψηφίσει το εκλογικό σώμα που πανηγυρίζει για την αποφυλάκιση του κ. Μιχαλολιάκου. Σίγουρα όχι τους εκτός εκλογών Σπαρτιάτες. Πάντως εμείς όταν λέμε ‘’έξω οι φασίστες’’ δεν εννοούμε αυτό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter