Νέοι εκβιασμοί της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Νέοι εκβιασμοί της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μια νέα λίστα με δέκα όρους προκειμένου να ξανασκεφτεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ βάζει επιτακτικά η Τουρκία. Τη λίστα γνωστοποίησε με δημοσίευμα της η τούρκικη εφημερίδα Yeni Safak.

Στο φόντο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που αναμένεται να γίνει στη Μαδρίτη τόσο οι εκπρόσωποι των δύο χωρών όσο και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Jens Stoltenberg αλλά και διάφοροι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να ασκούν πιέσεις προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να πάψει να αντιστέκεται στη νατοϊκή διεύρυνση.  Η Άγκυρα απ’ την πλευρά της δεν διστάζει να αδράξει την ευκαιρία θέτοντας εκβιαστικά δέκα όρους για την ικανοποίηση του αιτήματος της ένταξης των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Η δομή της συγκεκριμένης λίστας αντανακλά στη προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα απέναντι στο κουρδικό ζήτημα.

Η λίστα περιλαμβάνει τους εξής όρους:

Και οι δυο χώρες πρέπει να διακηρύξουν την υποστήριξή τους στην Τουρκία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανομένων των PKK, DHKP/C, FETO, το Ισλαμικό κράτος και τις οργανώσεις που σχετίζονται με αυτές, υιοθετώντας και σχετική νομοθεσία

Να απαγορεύσουν τη δραστηριότητα και να κλείσουν τα γραφεία οργανώσεων που βρίσκονται στα εδάφη τους και σχετίζονται με το PKK, και να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία τους, αποκλείοντας την πρόσβαση σε Μέσα Ενημέρωσης και παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στην ίδια γραμμή, να μην επιτραπεί η δραστηριότητα της οργάνωσης FETO του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν και να κλείσουν σχετικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ.

Να εκδώσουν άτομα που σχετίζονται με «τρομοκράτες» και να μην επιτρέπεται η διαδήλωση ατόμων που σχετίζονται με αυτές τις οργανώσεις με τις σημαίες των οργανώσεων αυτών.

Να άρουν το εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Να συνεργαστούν με τις τουρκικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

ΝΑΤΟ: Επιμένει ο Ερντογάν για Φινλανδία-Σουηδία – «Υποστηρίζουν την τρομοκρατία»

Στην Τουρκία Σουηδοί και Φινλανδοί αξιωματούχοι για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Σκληρό «πόκερ» με τις νέες εντάξεις στο ΝΑΤΟ – Στοχοποίηση Σουηδίας από Τσαβούσογλου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter