Νίγηρας: Γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής καταστρώνουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση

Νίγηρας: Γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής καταστρώνουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση
AP Photo/Jerome Delay, File

Οι επικεφαλής του στρατού χωρών της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή των πραξικοπηματιών, μια εβδομάδα μετά την επικράτησή τους στον Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένου του πώς και του πότε να αναπτυχθούν δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ένα ηγετικό στέλεχος της Κοινότητας.

Η ECOWAS δεν θα αποκαλύψει στους πραξικοπηματίες πότε και πού θα χτυπήσει. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών, δήλωσε ο Άμπντελ-Φατάου Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα.

«Όλα τα δεδομένα που θα συνυπολογισθούν σε μια οποιαδήποτε ενδεχόμενη επέμβαση τα έχουμε επεξεργαστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που απαιτούνται, του πώς και πότε θα αναπτύξουμε τη δύναμη», τόνισε ο Μούσα στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και έχει στείλει τελεσίγραφο, μέχρι την Κυριακή οι πραξικοπηματίες να αποκαταστήσουν στην εξουσία  τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Το 15μελές όργανο έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την Πέμπτη αναζητώντας μια «φιλική λύση», αλλά μια πηγή ανέφερε ότι μια συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους της χούντας δεν έφερε σημαντική πρόοδο.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η διπλωματία και θέλουμε να τους μεταφερθεί ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα ότι τους δίνουμε κάθε ευκαιρία να αντιστρέψουν όσα έχουν κάνει», είπε ο Μούσα.

Διαβάστε επίσης: Πραξικόπημα στον Νίγηρα: «Παγώνει» η στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία – Ο ανατραπείς πρόεδρος προειδοποιεί για τις συνέπειες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter