Πραξικόπημα στον Νίγηρα: «Παγώνει» η στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία – Ο ανατραπείς πρόεδρος προειδοποιεί για τις συνέπειες

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: «Παγώνει» η στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία – Ο ανατραπείς πρόεδρος προειδοποιεί για τις συνέπειες

Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης πως ανακαλούν την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που είχαν συναφθεί από την κυβέρνηση που ανέτρεψαν με τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αφορά τη «στάθμευση» αποσπασμάτων του γαλλικού στρατού στη χώρα και των «καθεστώς» των γαλλικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα, με ανακοίνωσή τους η οποία αναγνώστηκε από χουντικό στην κρατική τηλεόραση.

«Μπροστά στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά και την αντίδραση της Γαλλίας όσον αφορά την κατάσταση» στον Νίγηρα, «το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ, οι πραξικοπηματίες) «αποφασίζει να καταγγείλει της συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας με το κράτος αυτό», τόνισε ένας από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης.

Το ΕΣΣΠ ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ την περασμένη εβδομάδα.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.000 ως 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, με αποστολή τόσο να εκπαιδεύσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, όσο και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, μελών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Στρατιωτικοί του Μαλί πέφτουν σε ενέδρα τζιχαντιστών στα σύνορα με τον Νίγηρα

Οχηματοπομπή του στρατού του Μαλί, η οποία συνόδευε φορτηγά κατευθυνόμενα στον γειτονικό Νίγηρα, έπεσε χθες Πέμπτη σε ενέδρα τζιχαντιστών στην περιφέρεια Μενακά (βορειοανατολικά) κι εκφράζονται φόβοι για βαρύ απολογισμό, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αιρετός και πηγές του στον στρατό και στην αστυνομία.

«Στην κοινότητα Ασελάλ, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τη Μενακά προς την κατεύθυνση της κοινότητας Αντερανμπουκάν, μέλη του στρατού έπεσαν σε ενέδρα χθες Πέμπτη. Ο απολογισμός είναι βαρύς», δήλωσε τοπικός αιρετός.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία αποτίμησης του απολογισμού. Τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έστησαν (…) ενέδρα σε στοιχεία του στρατού, όχι μακριά από τη Μενακά. Οι στρατιώτες μας αμύνθηκαν γενναία», δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Αξιωματικός της αστυνομίας επιβεβαίωσε την πληροφορία, διευκρινίζοντας πως οι στρατιωτικοί «συνόδευαν φορτηγά που πήγαιναν στον Νίγηρα».

Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο μετέβαιναν τα φορτηγά στη χώρα αυτή, όπου εξαπλώνεται η φονική δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων κι εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα μείζων πολιτική κρίση, καθώς στρατιωτικοί ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Το Μαλί, όπου κυβερνά επίσης στρατιωτικό καθεστώς από το 2020, διαβεβαίωσε τις νέες αρχές του Νίγηρα πως θα τις υποστηρίξει και –μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο– προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον του ιδίου.

Μορφή της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα τόνισε προχθές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Μπαμακό, πως η συνεργασία των δυο κρατών στον αγώνα των τζιχαντιστών έχει τεράστια σημασία.

Το Μαλί έχει βυθιστεί από το 2012 σε πολυδιάστατη κρίση, πολιτική, ασφαλείας και οικονομική, αφότου ξέσπασε αρχικά αυτονομιστική και στη συνέχεια τζιχαντιστική ένοπλη εξέγερση, που κατόπιν εξαπλώθηκε στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Η περιφέρεια Μενακά μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες σε θέατρο προέλασης του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ). Οι επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες» ανθρώπους και έχουν αναγκάσει χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους από την αρχή της χρονιάς.

Ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ προειδοποιεί ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι «καταστροφικές»

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τη χώρα, την περιοχή του Σαχέλ και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μπορεί να υπαγάγει την περιοχή στην «επιρροή» της Ρωσίας μέσω των μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ, τονίζει ο ανατραπείς την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post.

Για αυτό «καλώ την αμερικανική κυβέρνηση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη», προσθέτει ο κ. Μπαζούμ, που ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από στρατιωτικούς.

«Θα ανταποδώσουν αμέσως αν δεχθούν «οποιαδήποτε επίθεση»

Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα διεμήνυσαν πως θα ανταποδώσουν «αμέσως» αν υπάρξει «επίθεση ή απόπειρα επίθεσης» εναντίον της χώρας από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO), τρεις ημέρες προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο του περιφερειακού οργανισμού για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Καθώς η CEDEAO είναι «απρόσωπη», «κάθε επίθεση η απόπειρα επίθεσης εναντίον του κράτους του Νίγηρα θα οδηγήσει σε άμεση κι απροειδοποίητη ανταπόδοση των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας του Νίγηρα εναντίον κάποιου μέλους της, με την εξαίρεση φίλιων χωρών» η συμμετοχή των οποίων στον οργανισμό έχει ανασταλεί, δήλωσε ένας από τους πραξικοπηματίες μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης. Η «εξαίρεση» προφανώς αφορά την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί.

Η Μπούντεσβερ μετέφερε 30 ανθρώπους στη Γερμανία

Η Μπούντεσβερ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι μετέφερε από τη Νιαμέ στη Γερμανία «περίπου 30 ανθρώπους», υπηκόους «Γερμανίας, [σ.σ. κρατών-μελών] της ΕΕ και άλλων χωρών», μέσω X (του πρώην Twitter).

Μεταγωγικό A400M που έφθασε «πριν από το πραξικόπημα» στο αεροδρόμιο της Νιαμέ για την αντικατάσταση πληρώματος «κατά την πτήση της επιστροφής (…) μετέφερε περίπου τριάντα ανθρώπους» στη Γερμανία, εξήγησε ο γερμανικός στρατός.

Σύμφωνα με άρθρο του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες Πέμπτη το βράδυ, επρόκειτο κυρίως για μέλη του γερμανικού στρατού, που συμμετείχαν στην αποστολή του ΟΗΕ στο γειτονικό Μαλί, τη MINUSMA. Η αναχώρησή τους εγγραφόταν στο πλαίσιο εναλλαγής που προβλεπόταν.

Κατά το Σπίγκελ, καθώς υπήρχε χώρος στο αεροσκάφος, η Μπούντεσβερ αποφάσισε να πάρει μαζί περίπου δέκα πολίτες, που δεν ήταν Γερμανοί.

Γερμανοί απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τον Νίγηρα κατά τη διάρκεια επιχείρησης της γαλλικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε χθες πως περίπου «60 υπήκοοι» Γερμανίας έφυγαν από την επικράτεια του κράτους της Αφρικής.

Επιχείρηση της Γαλλίας, στο πλαίσιο της οποίας απομακρύνθηκαν εσπευσμένα συνολικά 1.079 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 577 Γάλλων και υπηκόων διαφόρων άλλων χωρών, έλαβε τέλος χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε το Παρίσι.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πέντε αεροσκάφη, μισθωμένα από τον γαλλικό στρατό, από την Τρίτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter