Νίκη της Αριστεράς: Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει με αφορμή την Έκθεση της OLAF για την Frontex

Νίκη της Αριστεράς: Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει με αφορμή την Έκθεση της OLAF για την Frontex

Μετά από αίτημα της Ευρωομάδας της Αριστεράς η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει την έκθεση της OLAF, όπου γίνεται λόγος για συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα με αφορμή τα pushbacks και τη δράση της Frontex.

Εν γένει, αίτημα της Αριστεράς έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία (209 ψήφους υπέρ έναντι 135 κατά σε σύνολο 358 ευρωβουλευτών) και πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πως θα εξελιχθεί η συζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση.

Τι είναι η έκθεση OLAF

Σύμφωνα με την Έκθεση της OLAF (Έυρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) για τη δράση της Frontex από την οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο επικεφαλής της,Fabrice Leggeri, και ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί, καταγράφονται πιέσεις των ελληνικών Αρχών σε αξιωματούχους της Frontex για να συγκαλύψουν επαναπροωθήσεις καθώς και προσπάθεια στο εσωτερικό της Frontex να αποκλειστεί από την εσωτερική πληροφόρηση το τμήμα προστασίας δικαιωμάτων (FRO). Η Έκθεση διέρρευσε μετά από 8μήνες στο περιοδικό Spiegel και στο site FragDenStaat την προηγούμενη εβδομάδα.

Όλα δείχνουν πως η σημερινή απόφαση για συζήτηση της Έκθεσης αναμένεται να συγκεντρώσει τα πυρά της πλειοψηφίας των πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου για την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ, ή έστω μέρους της, στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ε.Ε. όπου τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη των προσφύγων για ασφάλεια, άσυλο και ένα καλύτερο μέλλον εμπορεύονται αδίστακτα κυκλώματα και εργαλειοποιούν κυβερνήσεις με κορυφαίο παράδειγμα της γειτονικής Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: 

Έκθεση κόλαφος από την OLAF για την κυβέρνηση Μητσοτάκη : Συγκάλυψη των επαναπροωθήσεων από τη Frontex

Κύθηρα: Μαρτυρία πρόσφυγα στο documentonews.gr – «Αν μας έπιαναν στο Αφγανιστάν θα μας σκότωναν»

ΕΣΠ για νησίδα Έβρου: Έχουν ευθύνη οι αρχές – Εκτός λογικής ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν μόνο στο τουρκικό τμήμα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter