Νικόλ Πασινιάν: Ελπίζει σε ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν «τους επόμενους μήνες»

Νικόλ Πασινιάν: Ελπίζει σε ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν «τους επόμενους μήνες»

Η Αρμενία ελπίζει να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν τους επόμενους μήνες και να δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις μαζί του, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

«Τους επόμενους μήνες (ελπίζουμε ότι) θα υπογράψουμε με το Αζερμπαϊτζάν μια συμφωνία για την ειρήνη και τη δημιουργία σχέσεων», είπε ο Πασινιάν μέσω διερμηνέα σε φόρουμ στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, όπου συμμετείχαν επίσης οι πρωθυπουργοί του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας.

Άνοιγμα προς Τουρκία

Ο Πασινιάν είπε επίσης την Πέμπτη ότι η Αρμενία ελπίζει να ανοίξει τα σύνορά της με την Τουρκία, στενό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, σε πολίτες τρίτων χωρών και κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων. Αυτά τα σύνορα έχουν κλείσει από το 1993, όταν η Τουρκία διέκοψε τις σχέσεις με την Αρμενία καθώς μαινόταν ο πόλεμος μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Τουρκία αρνήθηκε να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα χωρίς ειρηνική διευθέτηση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν Αλί Ασαντόφ δήλωσε στο ίδιο φόρουμ την Πέμπτη ότι το Μπακού έχει δεσμευτεί για την ειρήνη και την αποκατάσταση των συγκοινωνιακών συνδέσεων με την Αρμενία από το 2020, αλλά ότι η πρόοδος εξαρτάται από την προθυμία του Γερεβάν να δράσει.

Αστραπιαία επίθεση

Τον περασμένο μήνα, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια αστραπιαία επίθεση για να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο θεωρείται διεθνώς ως αζερικό έδαφος, αλλά διοικούνταν από Αρμένιους που υποστηρίζονταν από το Γερεβάν από τη δεκαετία του 1990. Η επίθεση προκάλεσε τη μαζική έξοδο των περισσότερων από τους 120.000 Αρμένιους στην καταγωγή κατοίκους του Καραμπάχ. Οι δύο χώρες δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις και τα κοινά τους σύνορα παραμένουν βαριά οχυρωμένα. Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν δηλώσει προθυμία να υπογράψουν μια ειρηνευτική συμφωνία, αν και η πρόοδος ήταν αργή και οι τακτικές αψιμαχίες στα σύνορα συνεχίστηκαν. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονταν σε σύγκρουση εδώ και τρεις δεκαετίες για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter