Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες της κβαντομηχανικής

Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες της κβαντομηχανικής

Στους επιστήμονες κβαντικής μηχανικής Alain Aspect (Γαλλία), John F. Clauser (ΗΠΑ) και Anton Zeilinger (Αυστρία) απονεμήθηκε την Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής 2022 από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

Με το Νόμπελ Φυσικής 2022 τιμήθηκαν ο Γάλλος Αλέν Ασπέ, ο Αμερικανός Τζον Κλάουζερ και ο Αυστριακός Άντον Τσάιλινγκερ, τρεις πρωτοπόροι των επαναστατικών μηχανισμών της κβαντικής φυσικής.

Οι τρεις ερευνητές βραβεύονται για τις πρωτοποριακές εργασίες τους σχετικά με «την κβαντική διεμπλοκή», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, ένα μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμένα, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (902.315 δολάρια ΗΠΑ) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

 

Υπενθυμίζεται ότι Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας απονεμήθηκε τη Δευτέρα στον Σουηδό Σβάντε Πάαμπο, 67 ετών, για την αλληλουχία του γονιδιώματος του ανθρώπου του Νεάντερνταλ και την ίδρυση της παλαιογενωμικής.

Δείτε επίσης: Νόμπελ Ιατρικής 2022: Το σπουδαίο επίτευγμα του Σβάντε Πάαμπο-Νόμπελ και ο πατέρας του το 1982 (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter