Την Τετάρτη η ψηφοφορία

Novartis_Gate: Άγχος στη ΝΔ για να μην στηθούν 10 κάλπες

Άγχος διακατέχει το Μοσχάτο στην προσπάθειά του να αποκρύψει από την κοινή γνώμη τους πραγματικούς λόγους που διαφωνεί με τις 10 κάλπες (όσα και τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται) που θα στηθούν την Τετάρτη κατά τη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

Μετά τις ενημερώσεις είτε από κομματικές πηγές είτε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε άτυπη ενημέρωση, στην οποία καταγράφει την επιχειρηματολογία της για την αρνητική της στάση αναφορικά με τις 10 κάλπες. Με ανυπόστατους ισχυρισμούς περί αόριστης πρότασης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής από την πλειοψηφία και αήθεις επιθέσεις τύπου: «επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», το Μοσχάτο μοιάζει να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ποια είναι αυτά; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανησυχεί για την στάση συγκεκριμένων μελών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κατά τη ψηφοφορία και συγκεκριμένα μην προκύψουν αποκλίσεις και αυξομειώσεις στον αριθμό των ψήφων των «γαλάζιων» στελεχών. Αυτό θα πυροδοτήσει περαιτέρω αντιδράσεις στα εσωκομματικά στρατόπεδα και δη ανάμεσα στο «σαμαρικό» και το «καραμανλικό».

Να σημειωθεί δε πως αν υιοθετηθεί το ενδεχόμενο της μίας ενιαίας κάλπης ενδέχεται να προκύψει ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας, αφού οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis δεν μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της παραπομπής τους και με τον τρόπο αυτόν δεν θα μπορεί να αποσαφηνιστεί τι έπραξαν.

Διαβάστε το non paper:

Στην προσπάθεια της να δημιουργήσει εντυπώσεις και να διαστρέψει τη συζήτηση από την ουσία της υπόθεσης Novartis, η Κυβέρνηση αποφάσισε να στήσει δέκα διαφορετικές κάλπες για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή. Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι στα πρόσωπα που θέτει προς παραπομπή η πρόταση της Κυβέρνησης, δεν περιλαμβάνεται ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παρ’ότι αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πια ότι ο μόνος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Θα εστιάσουμε, όμως, στους λόγους για τους οποίους η απόφαση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, είναι παράλογη και τελικά εξυπηρετεί μόνο την επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

■ Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία. Η πρόταση είναι αόριστη και το μόνο ζητούμενο που θέτει είναι αν η βουλή -δια της προανακριτικής που θα συστήσει- είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη

■ Ως εκ τούτου, και με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της βουλής, αλλά και την κοινή λογική, πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι μόνο ένα: αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος.

■ Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επιλέγοντας να στήσει 10 κάλπες έχει στόχο με τη συγκεκριμένη μεθόδευση να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει και να δημιουργήσει νέες εντυπώσεις με μια προσχηματική ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους στους οποίους δεν έχει καν το θάρρος να απαγγείλει κατηγορίες, απλούστατα γιατί αυτές δεν στοιχειοθετούνται από τις ανώνυμες κατηγορίες.

Η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει, και στην Ολομέλεια, στην αυτονόητη θέση της να υπάρξει μόνον μια κάλπη βάσει της κατάπτυστης πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση θα πει ναι στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Και αυτό για να έρθουν όλα στο φως με διαφανείς διαδικασίες και με πιστή τήρηση του Σύνταγματος και των νόμων. Θα κληθούν όλοι οι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον όσων κατηγορούν και να αποδείξουν -αν μπορούν- τις συκοφαντίες τους. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει άρον άρον την διαδικασία για να μείνει η λάσπη που ρίχνει στους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο,τι και να κάνει, η ΝΔ θα αναδείξει τη σκευωρία που στήθηκε με μοναδικό σκοπό την πολιτική διάσωση μίας Κυβέρνησης που βουλιάζει κάτω από το βάρος των δικών τις καταστροφικών πολιτικών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.