#Novartis_Gate: Όταν ο Νίκος Μανιαδάκης «κάρφωνε» Λοβέρδο και Άδωνη

#Novartis_Gate: Όταν ο Νίκος Μανιαδάκης «κάρφωνε» Λοβέρδο και Άδωνη

Ο Νίκος Μανιαδάκης σήμερα που είναι πια κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία αναιρεί τα πάντα υποστηρίζοντας μάλιστα στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ότι αυτός ουδέποτε μίλησε για πρόσωπα γιατί δεν γνωρίζει τίποτα και θα ήταν ανήθικο να το κάνει.

Κατά τη διάρκεια όλης της συνέντευξης ο καθηγητής, όπως τον αποκαλούσε η Σία Κοσιώνη, αναιρούσε διαρκώς τον ίδιο του τον εαυτό αφού ως «Αναστασίου» όχι μόνο είχε στραφεί εναντίον προσώπων, αλλά είχε μιλήσει και συγκεκριμένα για πιθανές παράνομες ενέργειες του Άδωνη Γεωργιάδη.

Μπορεί στα πλαίσια της τηλεοπτικής του εμφάνισης ο Νίκος Μανιαδάκης να σχολίασε ότι κατέθεσε τεχνοκρατικά και μόνο, εντούτοις δεν έδωσε καμία απάντηση στο γιατί εφόσον ισχύει αυτό, έπρεπε να καταθέσει υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα και όχι επώνυμα. Πρόκειται βέβαια για κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση, αφού στη συνέχεια των δηλώσεών του στον τηλεοπτικό σταθμό, ο Νίκος Μανιαδάκης αναίρεσε ξανά τον ίδιο του τον εαυτό, όταν ανέφερε ότι δεν κατηγόρησε κάποιο πολιτικό πρόσωπο στις καταθέσεις του ως προστατευόμενος μάρτυρας γιατί κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν ηθικό». Αυτό όμως είναι απόλυτα ψευδές.

Στην κατάθεσή του την 1 Φεβρουαρίου 2018, ο Νίκος Μανιαδάκης, ή αλλιώς ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα, Ιωάννης Αναστασίου, είχε στραφεί ευθέως εναντίον του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη:

«Ερώτηση: Στην από 29-1-2018 κατάθεσή σας, μας αναφέρατε ότι η βασιλική Κατραβά ήταν η εξ’ απορρήτων ιδιαιτέρα γραμματέας του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη και από πολλά έτη συνεργάτης του. Τι εννοείτε ως “εξ’ απορρήτων γραμματέας»” Θα μπορούσε να γνωρίζει ακόμη και τις παράνομες πράξεις του υπουργού;

Απάντηση: Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η κα. Κατραβά έχει μακρόχρονη φιλική και επαγγελματική σχέση με τον κ. Γεωργιάδη. Στα πλαίσια της επαγγελματικής αυτής σχέσης, έχει ακουστεί ότι δεν συνεργαζόταν μόνο στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο πολιτικό του γραφείο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κ. Γεωργιάδη και επομένως δεδομένων των ανωτέρω, η απάντηση είναι καταφατική, δηλαδή πιστεύω ότι θα μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες πράξεις του κ. Γεωργιάδη.»

Δεν ήταν όμως η μοναδική φορά που ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε –σε αντίθεση με ότι δήλωσε στην τηλεοπτική του εμφάνιση- εναντίον πολιτικών προσώπων, αφού έχει αναφερθεί σε «Αδιαφάνεια» την περίοδο υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου

(…)Ερώτηση: Παρακαλούμε να μας προσδιορίσετε συγκεκριμένες πράξεις διαφθοράς από συγκεκριμένα πρόσωπα όπως αυτές προκύπτουν από την εικόνα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων;

Απάντηση: Θεωρώ ότι κατά περιόδους τα τελευταία χρόνια ανάλογα με την πολιτική ηγεσία υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν πιο ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία και στη διαμόρφωση των δελτίων τιμών και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα με τις ενέργειές τους να οδηγήσουν σε υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων ευνοώντας τη Novartis. Συγκεκριμένα το 2011 και επί υπουργίας Λοβέρδου τα άτομα αυτά περιλαμβάνουν την πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Ζωή Δέδε, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του υπουργείου υγείας, Καραπάνο Νικόλαο και τον Νικόλαο Μανία, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν και είχαν άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση του δελτίου τιμών.

«… Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές τωνς τοιχείων και τη μεθοδολογία επεξεργασίας τους. Όπως προκύπτει εκείνη την περίοδο υπάρχουν στα δημοσιευμένα δελτία τιμών πολλές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων όπως έχω ήδη καταθέσει. Καθόσον τα ως άνω πρόσωπα συγκαταλέγονται στους στενούς συνεργάτες του υπουργού θεωρώ ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μην γνωρίζει τα παραπάνω, δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του. Επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη (Ιούνιο 2013 έως Ιούνιο 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρουλιάκου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Αυγερινός Αντώνης οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής Τίμων, ο δε Καραθάνος αναπληρωτής πρόεδρός της. Και σε αυτή την περίπτωση γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν τις τιμές, επ’ ωφελεία της Νοβάρτις και θεωρώ λογικά αδύνατο να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με τον νόμο». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter