Novartis: Ξεκινά η δίκη Φρουζή για την υπερτιμολόγηση αντιδιαβητικού φαρμάκου

Novartis: Ξεκινά η δίκη Φρουζή για την υπερτιμολόγηση αντιδιαβητικού φαρμάκου
Κωνσταντίνος Φρουζής (EUROKINISSI)

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 ο πρώην Mr Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής και πρώην στέλεχος του υπουργείου Υγείας σχετικά με την υπόθεση της υπερτιμολόγησης αντιδιαβητικού φαρμάκου.

Πρόκειται για το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης του φαρμάκου Εucreas για τον σακχαρώδη διαβήτη που έγινε το 2008. Το πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου του υπουργείου Υγείας την περίοδο εκείνη φέρεται να είχε βεβαιώσει ψευδώς ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου.

Ο Κ. Φρουζής είναι κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε πλαστογραφία και απάτη, ενώ το πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου του υπουργείου Υγείας για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίωξη σε βάρος του Κ. Φρουζή και του πρώην στελεχους του υπουργείου Υγείας ασκήθηκε το Μάιο του 2019 από την τότε επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Ωστόσο αφορούσε σε άλλα αδικήματα. Συγκεκριμένα στο Φρουζή ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό πορισμού σε άλλον αθέμιτου οφέλους και με αντίστοιχη ζημία στρεφόμενη κατά του δημοσίου, ενώ για το ίδιο αδίκημα ασκήθηκε δίωξη σε βάρος ακόμη ενός στελέχους της Novartis. Σε βάρος του πρώην μέλους του υπουργείου Υγείας ασκήθηκε ποινική δίωξη ως φυσικός αυτουργός τους αδικήματος, δηλαδή για ψευδή βεβαίωση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στην συνέχεια στην ανακρίτρια διαφθοράς Γλ.-Λ. Ιωαννίδου για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης. Στις 19 Αυγούστου 2021, η ανακρίτρια Ιωαννίδου με παραγγελία της προς την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ζήτησε να προσδιοριστεί η ζημία που είχε προκληθεί, όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr.

Είναι ερώτημα γιατί από τον Μάιο του 2019 που ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις η ανακρίτρια Ιωαννίδου προχώρησε στην ενέργεια αυτή τον Αύγουστο του 2021. Η Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας εκτίμησε τη ζημία και διαβίβασε στην ανακρίτρια τη σχετική έκθεση τον περασμένο Ιούνιο του 2022. H ζημία προσδιορίστηκε με βάση στατιστικά δεδομένα κατανάλωσης και αποζημίωσης επόμενων ετών, διότι το «φυσικό αρχείο του ΕΦΚΑ δεν ήταν διαθέσιμο»!

Η ανακρίτρια Ιωαννίδου όμως δεν απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα για τα οποία τους είχε ασκηθεί δίωξη το 2019, καθώς έκρινε «ότι είχε γίνει εσφαλμένος νομικός χαρακτηρισμός». Ωστόσο απήγγειλε κατηγορίες στο μεν στέλεχος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης σε βαθμό κακουργήματος, ενώ στο Φρουζή για ηθική αυτουργία από κοινού σε πλαστογραφία και απάτη.

Διαβάστε επίσης: Novartis: Η ανακρίτρια των παραγραφών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter