Ντινάμο Ζάγκρεμπ – Ερυθρός Αστέρας: Η σπίθα στην πυριτιδαποθήκη της Γιουγκοσλαβίας (Photos – Video)

Ντινάμο Ζάγκρεμπ – Ερυθρός Αστέρας: Η σπίθα στην πυριτιδαποθήκη της Γιουγκοσλαβίας (Photos – Video)

Ακροδεξιοί, άρρηκτα συνδεδεμένοι με νεοναζιστική ιδεολογία και πασίγνωστοι για τις πρακτικές τους είναι οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που έφτασαν ανενόχλητοι έως την Αθήνα, αναδεικνύοντας την ανεπάρκεια των ελληνικών Αρχών. Οι λεγόμενοι Bad Blue Boys μόνο άγνωστοι δεν είναι στο ευρύ κοινό καθώς οι βίαιες εξάρσεις τους ξεκινούν αρκετές δεκαετίες πίσω. Αλησμόνητο παραμένει άλλωστε το ματς της Ντιναμό του Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα καθώς, πέρα από τα ακραία βίαια επεισόδια, μνημονεύεται και ως η σπίθα στην πυριτιδαποθήκη της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Το μεσημέρι της 13ης Μαΐου 1990 λοιπόν στο Μάξιμιρ του Ζάγκρεμπ, έδρα της τοπικής Ντιναμό, «φιλοξενήθηκε» ο Ερυθρός Αστέρας. Ωστόσο, μόνο σε φιλοξενία δεν έμοιαζε αυτό που συνέβη στη συνέχεια στο «ματς της δεκαετίας». Τότε, η ομάδα του Βελιγραδίου είχε το προβάδισμα για τον τίτλο.

Στο Ζάγκρεμπ είχαν φτάσει 3.000 οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα με επικεφαλής τον Ζέλικο Ραζνάτοβιτς. Στους δρόμους της πόλης ξέσπασαν βίαια επεισόδια με τους Bad Blue Boys να τραγουδούν: «Το Ζάγκρεμπ είναι Κροατία, Σέρβοι είστε σε ξένη χώρα» και τους Delije (Ερυθρός Αστέρας) να απαντούν: «Το Ζάγκρεμπ είναι σερβικό, Τούτζμαν θα σε σκοτώσουμε».

Μάχες σώμα με σώμα, αρχικά στις κερκίδες και στη συνέχεια στον αγωνιστικό χώρο. Oι ποδοσφαιριστές που έχουν βγει για ζέσταμα παρακολουθούν αποσβολωμένοι. Όμως, ένα από τα καρέ που έχουν μείνει στην ιστορία είναι η κλωτσιά του παίκτη της Ντιναμό Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, που κλώτσησε έναν αστυνομικό για να απελευθερώσει οπαδό της ομάδας του.

Ο απολογισμός της 13ης Μαΐου του 1990 ήταν περισσότερα από εξήντα τραυματίες και πολλές καταστροφές.

Ωστόσο, αυτός ο αγώνας λοιπόν έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, λόγω του βαθύτατου εκρηκτικού πολιτικού κλίματος που επικρατούσε, ως η σπίθα στην πυριτιδαποθήκη της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας καθώς ακολούθησε η διάλυσή της περίπου έναν χρόνο μετά με τις «ευλογίες» της Ευρώπης και κυρίως των Γερμανών.

Υπογραμμίζεται πως οι Bad Boys Blue είναι υποστηρικτές της κροατικής φασιστικής οργάνωσης Ουστάσε, που στο άκουσμά της τρομοκρατεί σχεδόν έναν αιώνα (από το 192. Εμπνευστής ήταν ο Άντε Πάβελιτς, ο οποίος είχε ταχθεί στο πλευρό των Γερμανών ναζί, των Ιταλών φασιστών και των συνεργατών τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter