Ντόναλντ Τραμπ: Παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας «δείχνει» το ένταλμα του FBI

Ντόναλντ Τραμπ: Παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας «δείχνει» το ένταλμα του FBI

Με σημαντικό υλικό στις αποσκευές τους έφυγαν από την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-λάγκο της Φλόριντας οι πράκτορες του FBI. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη έγγραφα που εξέτασε, οι πράκτορες κατέσχεσαν έγγραφα αλλά και αρχεία που φέρονται να συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία για αντικείμενα που έχουν βρεθεί παράνομα στην κατοχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ένα έγγραφο που συνοδεύει το ένταλμα έρευνας, το οποίο περιήλθε στη γνώση του POLITICO αλλά και του Guadian, πριν από την αποσφράγισή του, δείχνει ότι ο Τραμπ διέθετε έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου ενός χειρόγραφου σημειώματος, που φέρουν την επισήμανση “TS/SCI”, το οποίο υποδεικνύει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κυβερνητικής ταξινόμησης· και ένα άλλο στοιχείο με την ένδειξη “Info re: President of France.”

Διαβάστε επίσης: Washington Post: To FBI έψαχνε απόρρητα έγγραφα για τα πυρηνικά στην έπαυλη Τραμπ

Το ένταλμα δείχνει ότι οι ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου ερευνούσαν τον Τραμπ για αφαίρεση ή καταστροφή αρχείων, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας — ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει εγκλήματα πέρα από την κατασκοπεία, όπως η άρνηση επιστροφής εγγράφων εθνικής ασφάλειας κατόπιν αιτήματος. Η καταδίκη σύμφωνα με το νόμο μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση ή πρόστιμο.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει τον εσφαλμένο χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, όπως τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση του. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε αυστηροποιήσει τις ποινές για αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, μετατρέποντάς το σε κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 5 ετών.

Απόρρητα έγγραφα, χειρόγραφα και φωτογραφίες: Όσα κατάσχεσε το FBI από την έπαυλη του Τραμπ-1

Απόρρητα έγγραφα, χειρόγραφα και φωτογραφίες: Όσα κατάσχεσε το FBI από την έπαυλη του Τραμπ-3

Τα έγγραφα, που αποσφραγίστηκαν αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τη δημόσια αποκάλυψή τους εν μέσω αδυσώπητων επιθέσεων από τον Τραμπ και τους συμμάχους του, υπογραμμίζουν την εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια που οι ομοσπονδιακοί ερευνητές πίστευαν ότι παρουσίαζαν τα έγγραφα που έλειπαν. Η ανησυχία έγινε τόσο έντονη που ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ ενέκρινε την έρευνα στο ακίνητο του Τραμπ.

Η αποκάλυψη των εγγράφων έρχεται τέσσερις ημέρες αφότου ο Τραμπ επιβεβαίωσε δημόσια την εξουσιοδοτημένη από το δικαστήριο έρευνα στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο από το FBI. Τώρα οι λεπτομέρειες για το ένταλμα υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της έρευνας – μια άνευ προηγουμένου έρευνα ενός πρώην προέδρου για κακή διαχείριση ορισμένων από τα πιο ευαίσθητα μυστικά του έθνους.

Ο Τραμπ υποστήριξε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως «το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη», αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post σύμφωνα με το οποίο πράκτορες του FBI επιδίωξαν να ανακτήσουν έγγραφα τα οποία συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα όταν διεξήγαγαν έρευνα στην κατοικία του στη Φλόριντα.

Ο Τραμπ δεν έδωσε οποιαδήποτε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του περί «απάτης» και σχολίασε πως «κάποιοι άθλιοι άνθρωποι εμπλέκονται».

Αναρωτήθηκε μάλιστα, «γιατί το FBI δεν επέτρεψε την έρευνα χώρων στο Μαρ-α-Λάγκο παρουσία του δικηγόρου μας, ή άλλων».

Διαβάστε επίσης:

«Απάτη» χαρακτηρίζει ο Τραμπ το δημοσίευμα της Washington Post για την έφοδο στην έπαυλή του

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter