Ντόναλντ Τραμπ: Πώς σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες
AP Photo/Chris Carlson

Το μυστικό σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε στενούς συνεργάτες του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Επικαλούμενη «άτομα που έχουν γνώση του θέματος» η εφημερίδα The Washington Post ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθος της δέσμευσης του μεγιστάνα να δώσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες από την επανεκλογή του.

Με αυτό τον τρόπο, θα αντιστρέψει την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, που υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βάσει του σχεδίου θα ασκηθεί  πίεση στο Κίεβο να παραδώσει κάποια εδάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία.

«Το σχέδιο Τραμπ είναι να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία και την μεθοριακή περιοχή του Ντονμπάς στη Ρωσία», σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές.

Στις προσπάθειές του να επιστρέψει στην εξουσία, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει συχνά καυχηθεί ότι εάν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα μπορούσε να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εντός 24 ωρών, πριν  ακόμη αναλάβει επισήμως  τα καθήκοντά του.

Πάντως, ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί να εξηγήσει δημόσια πώς θα τερμάτιζε γρήγορα έναν πόλεμο που μαίνεται για περισσότερα από δύο χρόνια, χωρίς ορατό τέλος.

Σημειώνεται, ότι οι φήμες για το σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία κυκλοφόρησαν στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Νοέμβριο σε μια συνάντηση στο Heritage Foundation.

Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου του Τραμπ, Μάικλ Άντον, περιέγραψε το αναμενόμενο περίγραμμα του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ ως την παραχώρηση από την Ουκρανία εδαφών στην Κριμαία και το Ντονμπάς, τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ και την υπόσχεση του Πούτιν να χαλαρώσει την αυξανόμενη εξάρτησή του από την Κίνα.

Η χειραγώγηση στους Ρεπουμπλικάνους

Υπενθυμίζεται, ότι αν και εκτός αξιώματος, ο Τραμπ άσκησε πίεση στους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να αντισταθούν σε πρόσθετη αμερικανική υποστήριξη για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Λόγω της καθυστέρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκτοξεύσει τη στρατιωτική βιομηχανία σε σημείο που ελπίζουν να αντικαταστήσουν ένα σημαντικό μέρος της τρέχουσας αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι ρεαλιστικά, η ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να πολεμά θα αποδυναμωθεί αν ο Τραμπ καταφέρει να εμποδίσει την περαιτέρω αμερικανική βοήθεια.

«Αν το Κογκρέσο δεν βοηθήσει την Ουκρανία, θα χάσει τον πόλεμο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με πρεσβευτές στην πλατφόρμα της ουκρανικής κυβέρνησης για τη συγκέντρωση χρημάτων United24, την Κυριακή 7/4.

«Χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου, θα μας είναι δύσκολο να κερδίσουμε, ακόμα και να επιβιώσουμε» ως χώρα, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν- Ισραήλ: Στην Συρία μια εβδομάδα μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο ο ΥΠΕΞ της Τεχεράνης

Ρωσία: Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στα Ουράλια – Απειλείται πόλη 500.000 κατοίκων

Ρωσία: Θέμα ασφαλείας από μια ενδεχόμενη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Ιαπωνίας θέτει το Κρεμλίνο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter