Ντοβ Λιόρ: Ο ισχυρός ραβίνος και η ρατσιστική επιρροή του στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ

Ντοβ Λιόρ: Ο ισχυρός ραβίνος και η ρατσιστική επιρροή του στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ

O ραβίνος Ντοβ Λιόρ έχει μαζέψει τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες από τα Μέσα που ασχολούνται με τη Μέση Ανατολή για την ισχυρή επιρροή που μπορεί να ασκήσει στη νέα κυβέρνηση του Μπινιαμίν Νετανιάχου μέσω του φίλου του, φανατικού ιουδαϊστή και ακροδεξιού πολιτικού, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας.

Το ειδησεογραφικό πόρταλ Middle East Eye εφιστά την προσοχή στον ακραίο ρατσιστή ραβίνο, που είχε κηρύξει ως προδότη τον πρώην πρωθυπουργό Γιτζάκ Ραμπίν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1995, ενώ έχει καλέσει για αφανισμό των Παλαιστινίων.

Ρατσιστής φανατικός θρησκευόμενος

Ο Λιόρ, που είναι υπέρ της εθνοκάθαρσης των Αράβων μουσουλμάνων, είναι ο πνευματικός καθοδηγητής ολόκληρου του ακροδεξιού συνασπισμού του Θρησκευτικού Σιωνισμού, που αποτελείται από τρία κόμματα: το Θρησκευτικό Σιωνισμό, την Εβραϊκή Δύναμη και το Νοάμ. Ο συνασπισμός κέρδισε 14 έδρες στην Κνεσέτ στις τελευταίες εκλογές, τις περισσότερες που έχει κερδίσει εθνικιστικό κόμμα στα εκλογικά χρονικά της χώρας, καθιστώντας το συνασπισμό αυτό το δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο στην κυβέρνηση του Νετανιάχου. Ο Λιόρ προέτρεψε τους Ισραηλινούς να ψηφίσουν το συνασπισμό και βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου τη βραδιά των εκλογών.

Ο Λιόρ δεν ντρέπεται να εκφραστεί για τα πολιτικά πράγματα. Έχει επανειλημμένα προπαγανδίσει τη θεωρία ότι η «Δυτική χώρα του Ισραήλ», δηλαδή όλα τα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης, ανήκουν δικαιωματικά στους Εβραίους και μόνο. Ισχυρίζεται ότι η «Ανατολική χώρα του Ισραήλ», που είναι τα εδάφη της σημερινής Ιορδανίας και κατά τον Λιόρ ανήκουν στους Εβραίους, είναι λιγότερο ιερή και μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή. Οποιαδήποτε υποχώρηση από τη Δυτική χώρα είναι αμαρτία, σύμφωνα πάντα με το ραβίνο Λιόρ…

Υποστηρικτής του εποικισμού

Ο Λιόρ υποστηρίζει με θέρμη την κατασκευή παράνομων οικισμών εποίκων σε παλαιστινιακό έδαφος και δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να κατέχουν γη. Μετά τη δολοφονία του ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ραμπίν το 1995, ο Λιόρ ήταν ένας από τους ραβίνους που καταδίκαζαν σε ψήφισμα τον δολοφονημένο πρωθυπουργό ως προδότη που του αξίζει να πεθάνει.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο ηγέτης του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, απείλησε να χτυπήσει τον Ραμπίν σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή ήταν ανήλικος εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια, ο Λιόρ και ο Μπεν-Γκβιρ δημιούργησαν μια φιλία που κρατά μέχρι σήμερα.

Ο Λιόρ ήταν ο ραβίνος του παράνομου οικισμού Kiryat Arba στην κατεχόμενη πόλη της Χεβρώνας μεταξύ 1987 και 2015. Ένας από τους μαθητές του, ο Μπαρούχ Γκόλντστιν, πυροβόλησε και δολοφόνησε 29 Παλαιστίνιους στο Αβρααμικό Τζαμί στη Χεβρώνα το 1994. Ο Λιόρ αναφέρθηκε στη συνέχεια για το μαθητή του ως τον «πιο ιερό από όλους τους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος»…

Ρατσιστικό παραλήρημα

Το 2011, εξέφρασε γραπτή υποστήριξη για το βιβλίο «Η Τορά του Βασιλιά», ένα ρατσιστικό και γενοκτονικό βιβλίο των ραβίνων Γιτζάκ Σαπίρα και Γιοσέφ Ελιτζούρ, το οποίο, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τη δολοφονία μη Εβραίων μωρών πριν ενηλικιωθούν και αποτελέσουν υποτιθέμενο κίνδυνο για τους Εβραίους.

Η ισραηλινή αστυνομία άνοιξε έρευνα εναντίον του ραβίνου για πιθανή υποκίνηση σε βία και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του όταν αρνήθηκε να καταθέσει. Οι ακροδεξιοί έποικοι ξεκίνησαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες ενάντια στο ένταλμα σύλληψης και τελικά ο Λίορ συμφώνησε να δώσει δίωρη κατάθεση στην αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες.

Τον Ιούλιο του 2014, εν μέσω της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, ο Λιόρ εξέδωσε μια «psak halacha» (θρησκευτική απόφαση), που επέτρεπε την καταστροφή ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας και απάλλασσε τους ισραηλινούς στρατιώτες από την υποχρέωση να κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και μη πολεμιστές. «Είναι εντάξει να σκοτώνεις αθώους πολίτες και να καταστρέφεις τη Γάζα», είπε .

Αντίδραση από την ισραηλινή Αριστερά

Η απόφαση προκάλεσε οργή στους ισραηλινούς αριστερούς και εκκλήσεις για έναρξη νέας έρευνας εναντίον του, αλλά καμία δεν άνοιξε. Ο Λιόρ επέμεινε και μίλησε σε ένα συνέδριο τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, στο οποίο είπε : «Η Αριστερά θέλει να δώσει στους Άραβες ένα δημοκρατικό καθεστώς. Ξέρουν πώς να ηγούνται ενός δημοκρατικού καθεστώτος με τον ίδιο τρόπο που ξέρω να οδηγώ τις καμήλες. Στη Σαουδική Αραβία ένας καταστηματάρχης μπορεί να αφήσει το μαγαζί ανοιχτό γιατί όποιος επιχειρήσει να κλέψει θα του κόψουν το χέρι. Αυτή είναι η μόνη γλώσσα που ξέρουν». Συνέχισε λέγοντας ότι η Γη του Ισραήλ πρέπει να είναι «καθαρή από Άραβες». Η αστυνομία δεν άνοιξε ποτέ έρευνα για τη δήλωση.

Δηλώσεις εναντίον της Δύσης

Το 2015, ο Λιόρ επαίνεσε τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, λέγοντας : «Οι πονηροί στην αιματοβαμμένη Ευρώπη το αξίζουν για ό,τι έκαναν στον λαό μας πριν από 70 χρόνια».

Ο ραβίνος Λιόρ κάλεσε τους Εβραίους των ΗΠΑ να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Τραμπ διόρισε τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, φίλο του Λιόρ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο Φρίντμαν δώρισε χρήματα στην ισραηλινή εβραϊκή οργάνωση Komemiyut για την οποία ο Λιόρ ήταν ο αρχιραβίνος.

Τίμησε παλιό τρομοκράτη

Ο Λιόρ τιμά τον αείμνηστο ραβίνο Μέιρ Καχάνε και μίλησε στο μνημόσυνό του. Ο Καχάνε ήταν ο ιδρυτής του ακροδεξιού κινήματος Kach, το οποίο είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κράτους του Ισραήλ, αλλά στο μνημόσυνο ο Λιόρ μίλησε δίπλα στον βουλευτή της Κνεσέτ Μπεν-Γκβίρ, ο οποίος ήταν μέλος του Kach ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Στον ακροδεξιό Μπεν-Γκβιρ δίνει το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας ο Νετανιάχου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter