«Νύχτα» και στα κρυφά πέρασε η ΝΔ τη ρύθμιση για το Ναυάγιο της Ζακύνθου

«Νύχτα» και στα κρυφά πέρασε η ΝΔ τη ρύθμιση για το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Κατά κυριολεξία σαν τον «κλέφτη», με τροπολογία που κατέθεσε τη νύχτα της Παρασκευής, 17 Δεκεμβρίου, ώρα 22.20, προκειμένου να παρακάμψει τη διαδικασία της ακρόασης φορέων που θα έδινε τη δυνατότητα να ακουστούν στη Βουλή φωνές του Μητροπολίτη Ζακύνθου και των κατοίκων των ορεινών χωριών της ΒΔ Ζακύνθου οι οποίοι έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι προωθεί και συγκαλύπτει το σχέδιο κλοπής του 13% του νησιού από ιδιώτες στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, ο Υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για το Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Η παράνομη αγοραπωλησία

Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας πως η υπόθεση αυτή  – για την οποία έχει γράψει αρκετές φορές το Documento – είχε ξεκινήσει ως παράνομη αγοραπωλησία  μιας τεράστιας  έκτασης 14.700 στρ. στα ΒΔ της Ζακύνθου, η οποία περιλάμβανε γη κοινοτική, εκκλησιαστική και ιδιωτική, και συγκεκριμένα τη γη των κοινοτήτων  Εξωχώρας, Μαριών, Αναφωνητρίας και Βολίμων, το μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη των Κρημνών, τον Ι.Ν. Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου, δρόμους, δάση, ρέματα, αρχαιολογικά μνημεία, τις παραλίες Ναυάγιο και Πόρτο Βρώμη και τις ιδιοκτησίες 200 φτωχών οικογενειών της περιοχής. Η αγοραπωλησία είχε γίνει το 2014 με βάση ένα αμετάφραστο ενετικό έγγραφο του 18ου αιώνα, στην μεσιτική PIMANA και με φερόμενο αγοραστή τον εμίρη του Κατάρ  – για να γίνει τουριστική ανάπτυξη, με ξενοδοχεία και κατοικίες ουρανοξύστες τύπου νήσου Pearl, γύρω από τη διάσημη παραλία του Ναυαγίου, σε ένα σχέδιο που έχει υποστηριχθεί πολιτικά κατ’ επανάληψη από κεντρικά και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Έξι χρόνια δικαστικού αγώνα

Τον ίδιο χρόνο η Μητρόπολη Ζακύνθου που είχε την κυριότητα σημαντικού μέρους της πωληθείσας έκτασης ξεκίνησε μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, ακολουθούμενη από τους κατοίκους των ορεινών χωριών της ΒΔ Ζακύνθου, ο οποίος μετά από 6 χρόνια κατέληξε στο βούλευμα 1679/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Με το βούλευμα αυτό το Συμβούλιο δικαίωσε τη Μητρόπολη και τους κατοίκους αποφαινόμενο ότι η αγοραπωλησία ήταν απάτη και παρέπεμψε τα επτά άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν σε δίκη για κακουργήματα. Αμέσως μετά η PIMANA μεταβιβάστηκε από την κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ σε ξένη εταιρεία αγνώστου ιδιοκτήτη, με έδρα τις Παρθένες Νήσους, και εμφανίστηκε μυστηριωδώς στο Δ.Σ. της νέας εταιρείας το όνομα του  Ευθ. Μπουλούτα, διευθύνοντα συμβούλου της Ελλάκτωρ και πιο πρόσφατα, με βάση καταγγελία του Θ. Γαλιατσάτου, πρώην αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων, και του Γεώργιου Μυλωνογιάννη, συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προέδρου της ίδιας κατασκευαστικής.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης ΝΔ και το σχέδιο της ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ

Κι ενώ Μητρόπολη και κάτοικοι της ορεινής Ζακύνθου περίμεναν τη δίκη εκείνων που διέπραξαν την παράνομη αγοραπωλησία η οποία θα άνοιγε το δρόμο για την ακύρωση του σχετικού συμβολαίου, αλλά αυτή τεχνηέντως καθυστερούσε, τον περασμένο Ιούνιο είχαμε παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ, που με νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού επιχείρησε να προωθήσει το ίδιο σχέδιο με εναλλακτικό τρόπο, μέσω της ίδρυσης ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου, με διάρκεια 99 χρόνια και την επωνυμία ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ. Το νομοσχέδιο έδινε στη ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ τη δυνατότητα να απαλλοτριώσει ότι υπάρχει γύρω – γύρω, πέραν του αιγιαλού της παραλίας του Ναυαγίου, δηλαδή τις περιουσίες των χωρικών και της εκκλησίας, να κάνει πολεοδόμηση με ειδικούς όρους και να κάνει και ΣΔΙΤ, παραχωρώντας όλη τη δημόσια γη  γύρω από το Ναυάγιο (και ό,τι έχει απαλλοτριώσει από τις περιουσίες των κατοίκων ή την εκκλησίας)  για 99 χρόνια στον όποιο ιδιώτη επενδυτή – εμίρη του Κατάρ ή άλλον.

Οι ανακοινώσεις περί το νομοσχέδιο που προέβλεπε τη σύσταση της ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τις οξύτατες αντιδράσεις  της Μητρόπολης Ζακύνθου και των κατοίκων των ΒΔ ορεινών χωριών που κατήγγειλαν ότι η  κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει την υλοποίηση του σχεδίου κλοπής των ορεινών της Ζακύνθου, υπό τον μανδύα του συμφέροντος του Δημοσίου. Προκάλεσαν επίσης  ισχυρές  αντιδράσεις εκ μέρους της δημοτικής αντιπολίτευσης της Ζακύνθου, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τον βουλευτή του Με.Ρ.Α. 25 Κρίτωνα Αρσένη που με τις ερωτήσεις του τους τελευταίους μήνες, στρίμωξε αρκετές φορές τον πρώην Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή.

Το κόλπο για να αποφύγουμε την κατακραυγή του δήμαρχου και του μητροπολίτη στη Βουλή

Για να μην έχει πολιτικό κόστος όμως από αυτές τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση τι τέχνασμα σκαρφίστηκε; Έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κ.ά.», πριν λίγες μέρες, στις 10 Δεκεμβρίου βγάζοντας όμως από μέσα το άρθρο για τη ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ.  Από την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου που  άρχισε στις 14 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος ρώτησε τον νυν Υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια γιατί έβγαλε το άρθρο για το Ναυάγιο κι αν θα το φέρει αργότερα με τροπολογία αλλά ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει.

Η συζήτηση τελείωσε στις 16 Δεκεμβρίου και πράγματι στις 17 Δεκεμβρίου τη νύχτα η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την επίμαχη ρύθμιση για το Ναυάγιο, που πάντως είχε κάποιες διαφορές σε σχέση με την αρχική διάταξη. Συγκεκριμένα, αντί της ίδρυσης ΑΕ του Δημοσίου, το Ναυάγιο θα οριστεί ως  Πρότυπη Τουριστική Περιοχή Αξιοποίησης και Προστασίας, και «εν όψει της εξέχουσας σημασίας του» για τη χώρα, θα αναλάβει τη διαχείρισή του ειδική  Επιτροπή αποτελούμενη από πέντε μέλη, εκ των οποίων ένα από το Υπουργείο Τουρισμού (τα υπόλοιπα 4 από το Δήμο, την Περιφέρεια, τους ξενοδόχους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Ζακύνθου), που θα έχει τη δυνατότητα να απαλλοτριώνει ότι υπάρχει γύρω-γύρω και να κάνει  πολεοδόμηση με ειδικούς όρους, κατά παρέκκλιση της εθνικής νομοθεσίας και μόνο με την υπογραφή του Υπουργού Τουρισμού.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι αν και λείπουν οι αναφορές για σύσταση ΑΕ και ΣΔΙΤ κι ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται ισχυρότερος ρόλος σε κάποιους τοπικούς φορείς – όχι όμως και στη Μητρόπολη Ζακύνθου ή τους κατοίκους που έχουν έννομα συμφέροντα στην περιοχή – το αρχικό σχέδιο επανέρχεται. Αλλά ενώ οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις ήταν έτοιμες, είχαν δοθεί μάλιστα για διαβούλευση από τον περασμένο Ιούνιο, προκαλώντας την κατακραυγή των κατοίκων στα σχόλια, η κυβέρνηση βρήκε ως λύση να βγάλει τη διάταξη τις μέρες της ακρόασης των φορέων και να την επαναφέρει «νύχτα»  προκειμένου «να μην έρθουν στη Βουλή οι κάτοικοι που έχασαν την περιουσία τους μέσα σε μια νύχτα εξαιτίας της παράνομης αγοραπωλησίας στα Ορεινά και ο δήμαρχος και ο μητροπολίτης», όπως εύστοχα είπε ο Κρίτων Αρσένης, και ακουστεί η φωνή τους…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter