Ο Άδωνης Γεωργιάδης ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ με τα «απογευματινά χειρουργεία» – Από 300€ έως 2.000€ το κόστος!

Ο Άδωνης Γεωργιάδης ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ με τα «απογευματινά χειρουργεία» – Από 300€ έως 2.000€ το κόστος!

Σε μασάζ της κοινής γνώμης εξελίχθηκε η παρουσίαση σήμερα του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη του «θεσμού» των απογευματινών χειρουργείων με τα οποία προσπαθούν να υιοθετήσουν το γνωστό «φακελάκι» των γιατρών ενώ το κράτος θα εισπράττει τους ανάλογους φόρους.

Αφού στην ανάλυσή τους ο υπουργός Υγείας μαζί με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους παραδέχθηκαν τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, ο Άδωνης Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν θέσει σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείων.

Πρόσθεσε πως το site για την ενιαία λίστα θα είναι στον αέρα σε 3 μήνες από σήμερα και μέσω αυτού οι συμπολίτες θα γνωρίζουν πόση θα είναι η αναμονή ανά χειρουργική κλινική

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη λίστα του κ. Θεμιστοκλέους, μετά το «ξεκαθάρισμα» της λίστας των χειρουργείων, πάνω από τα μισά από τα 102.000 χειρουργεία θα πρέπει να περιμένουν πάνω από 4 μήνες, ενώ εξ αυτών πάνω από 26.000 χειρουργεία έχουν χρόνο αναμονής άνω του ενός χρόνου.

«Όχι» στις αυξήσεις μισθών των γιατρών – Το κόστος των χειρουργείων

«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ» ισχυρίστηκε ο Άδωνης Γεωργιάδης ενώ απέκλεισε την αύξηση των μισθών των γιατρών. Σημείωσε μάλιστα πως το κόστος των απογευματινών χειρουργείων θα είναι μικρότερο απ’ ότι στα ιδιωτικά.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους πίνακες, το κόστος της επέμβασης στα απογευματινά χειρουργεία θα είναι από 300 έως 2.000 ευρώ και θα είναι χαμηλότερο από εκείνο των ιδιωτικών χειρουργείων.

«Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών» είπε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει στη συνέχεια έναν «εκβιασμό» λέγοντας πως «ο κρατικός προϋπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΕΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο», είπε παραδεχόμενος στην ουσία πως μετακυλίει το κόστος στους πολίτες. 

«Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε» ανέφερε συγκεκριμένα χωρίς να απαντά επί της ουσίας πως το ίδιο το «φακελάκι» σημαίνει κόστος στον ασφαλισμένο.

Ο τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων

  • Πολύ μικρή: 300€
  • Μικρή: 500€
  • Μεσαία: 900€
  • Μεγάλη: 1.200€
  • Βαριά: 1.600€
  • Εξαιρετικά βαριά: 2.000

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά.

Τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα 31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο.

Το «καπέλο» θα το πληρώνει ο ασφαλισμένος

Παράλληλα εξέφρασε την άποψή του ότι «η διέξοδος των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί. Στην αρχή θα την υποδεχθούν πιο διστακτικά αλλά πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα γίνει δεκτός από τις περισσότερες χειρουργικές κλινικές και θα γίνει δεκτή από όσους μπορούν» συμπλήρωσε.

Κατά τον Άδωνη Γεωργιάδη αυτό που σε όλους φαντάζει ως ιδιωτικοποίηση της Υγείας και επιπλέον χρέωση των ασφαλισμένων «το απογευματινά χειρουργεία είναι μέτρο για τη θεραπεία για την έλλειψη προσωπικού. Δεν επιβάλλεται να θεσπίσουν απογευματινά χειρουργεία όλες οι χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ. Εμείς τους δίνουμε την ελευθερία με αυστηρές προϋποθέσεις να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση αν μπορούν»

Ως ασφαλιστική δικλίδα για να μην μεταφέρονται πρωινά χειρουργεία το απόγευμα(άρα και με αμοιβή) υποστήριξε πως η άδεια θα υπάρχει «με την απόλυτη τήρηση του μέσου όρου των πρωινών χειρουργείων που ίσχυαν πριν. Αν πέσει κάτω από τον μέσο όρο θα χάνει την άδεια για απογευματινά χειρουργεία».

Παρουσιάζοντας, δε, το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος για ραντεβού του ΕΣΥ με τους γιατρούς μετά τα απογευματινά ραντεβού είναι στο 1/3 σε σχέση με πριν από 22 χρόνια, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάλογη βελτίωση, όχι άμεσα, και για τα χειρουργεία, κάτι το οποίο προφανώς δεν μπορεί να γίνει με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό και προσωπικό.

«Θα παρακολουθούμε την πορεία των απογευματινών χειρουργείων, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Σκοπός μας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να είναι λύση πολύ οικονομικότερη των ιδιωτικών κλινικών. Δίνουμε στον ελληνικό λαό μια επιπλέον διέξοδο. Πρέπει να δώσουμε την διέξοδο στο να γίνεται η επιλογή ενός ανθρώπου που θέλει να πληρώσει με νόμιμο τρόπο και χωρίς δυσβάσταχτο τρόπο» κατέληξε ο υπουργός Υγείας πάντα πιστός στο να χρεώσει περισσότερα τον πολίτη από την πίσω πόρτα.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Καρυστιανού: Η «μάνα των Τεμπών» που έκανε την Ευρώπη να δακρύσει

Προεκλογική εκστρατεία Ανδρουλάκη με λεφτά της ΕΕ

Μανώλης Μαυρομμάτης: Πώς ξέσπασε η φωτιά στο σπίτι του – Οι νεότερες πληροφορίες (Video)

Ο θρίαμβος της προπαγάνδας

ΑΠΘ: ΜΑΤ εκκένωσαν τη Νομική και οι φοιτητές την ανακατέλαβαν (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter