Ο αρχιεπίσκοπος θέλει να διαβάζετε

Ο αρχιεπίσκοπος θέλει να διαβάζετε

Διάβαζα πρόσφατα ότι ο αρχιμαφιόζος της Καμόρα στη Νάπολη Καρμίνε Σκιαβόνε, ο οποίος είχε διαπράξει 50 δολοφονίες και γνώριζε για τουλάχιστον πεντακόσιες ακόμη, ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση της μαφίας δεν ήταν τα καζίνα ή το εμπόριο λευκής σάρκας και οι δολοφονίες, αλλά τα σκουπίδια. Ναι, τα σκουπίδια. Η μαφία με τις εταιρείες της μέσω του ελέγχου της διαχείρισης των σκουπιδιών κερδίζει δισεκατομμύρια, εμφανίζοντας μέσα από τους ανθρώπους της στην πολιτική, τη δημοσιογραφία, ακόμη και την Καθολική Εκκλησία ότι παράγει κοινωνικό έργο. Ακριβό κατά τα γούστα της, αλλά αναγκαίο. Θυμήθηκα, λοιπόν, εκείνες τις ιστορίες με τα ελληνικά κέντρα ανακύκλωσης που παίρνουν φωτιά κάθε τόσο στην Ελλάδα και αναρωτήθηκα μήπως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε αλλά πρέπει να φοβόμαστε. Και ενώ είχα αυτούς τους προβληματισμούς διαβάζω στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» κάτι εντελώς άσχετο, αλλά σχετικό με σκουπίδια. Οχι, δεν αναφέρομαι σε δημοσιεύματα αλλά σε μια προσφορά της εφημερίδας. Η εφημερίδα του «είμαι φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη» Γιάννη Κουρτάκη (δικαζόταν προχτές για όσα έγραψε για τη δήθεν βίλα του Τσίπρα) έχει μια προσφορά σχετική με… σκουπίδια. Δίνει 5 ευρώ δωροεπιταγή σε όποιον αγοράσει την εφημερίδα για να κάνει αγορές από τα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.

Παίρνεις δηλαδή την εφημερίδα, παίρνεις και 5 ευρώ φέτα, ή ίσως αντίστροφα: για να πάρεις τη φετούλα παίρνεις και την εφημερίδα. Σε κάθε περίπτωση, το κουπόνι με το οποίο αυξάνεται η κυκλοφορία της εφημερίδας εμφανίζεται, όπως διαβάζω σε σχετική διαφήμιση, ως πράξη αλληλεγγύης με την αιγίδα του αρχιεπισκόπου και τη συμμετοχή των εταιρειών Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ και ΤΕΧΑΝ. Μη με ρωτήσετε τι ρόλο παίζει ο καθένας στην καλή πράξη της αύξησης κυκλοφορίας του Κουρτάκη, γιατί δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι την προηγούμενη φορά που εφημερίδα έδινε δωροεπιταγές ενεπλάκη στο σκάνδαλο Μαρινόπουλου και άρχισαν έλεγχοι για μαύρο χρήμα. Απασχόλησε επιπλέον και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού δίνεται δώρο πολλαπλάσιο της τιμής της εφημερίδας και αυτό νοείται ως αθέμιτος ανταγωνισμός. Αλλά αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα ελέγξουν άμεσα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι αρμόδιες αρχές, αφού μια δωροεπιταγή είναι –όπως και να το κάνουμε– χρήμα και πρέπει να ελέγχεται πώς διακινείται και πώς καταλήγει. Εκανα λοιπόν όλους αυτούς τους συνειρμούς για τα σκουπίδια, γιατί η Ανταποδοτική είναι ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ), από τα πολλά που υπάρχουν στην Ελλάδα, το οποίο με υπεργολάβο την εταιρεία ΤΕΧΑΝ έχει τοποθετήσει τα γνωστά σπιτάκια ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Η Ανταποδοτική είχε διάφορα προβλήματα στο να ανανεώσει την άδειά της (και να πάρει δουλειές), αφού ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) θεωρούσε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Από το 2013 έως και το 2019 η Ανταποδοτική έτρωγε πόρτα στις εγκρίσεις. Οταν όμως ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ανταποδοτική άρχισε να κάνει διάφορες δωρεές στην αστυνομία και αλλού. Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος άρχισε να φωτογραφίζεται με τον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ και τον αρχιεπίσκοπο στα σπιτάκια ανακύκλωσης της εταιρείας, ενώ τα «Παραπολιτικά» ανέλαβαν να γράψουν για το κοινωνικό της έργο.

Εγραφαν όμως και για τον κακό Κωστή Χατζηδάκη που ως υπουργός Ενέργειας δεν έδινε τις σχετικές άδειες. Τελικώς ο Χατζηδάκης ανασχηματίστηκε και απομακρύνθηκε από το Ενέργειας (γι’ αυτό τον λόγο, λένε οι κακές γλώσσες), ενώ ο Κουρτάκης, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει τις διώξεις Βαξεβάνη, προανήγγειλε την ανάληψη της ηγεσίας του ελεγκτή ΕΟΑΝ από τον Νίκο Χιωτάκη. Τα σχετικά με την άδεια τακτοποιήθηκαν και η Ανταποδοτική διεκδικεί έργα δεκάδων εκατομμυρίων. Η τάξη αποκαταστάθηκε και συνέβαλε σε αυτό απ’ ό,τι φαίνεται ο Κουρτάκης. Και τώρα (ανταποδοτικά, θα αναρωτιόταν κάποιος;) η Ανταποδοτική δίνει στην ελληνική κοινωνία τη φέτα της μέσω Κουρτάκη. Τώρα ο ΑΒ Βασιλόπουλος τι δουλειά έχει με όλα αυτά, θα σας γελάσω. Πουλάει τη φέτα του και αυτός. Σε κάθε περίπτωση, θα μάθουμε – φαντάζομαι– γιατί άκουσα ότι κάποιοι ψάχνουν τι συμβαίνει με όλα αυτά. Είναι μάλιστα διατεθειμένοι να παραμερίσουν πολλά σκουπίδια για να το βρουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter