Ο Δημήτρης Καταλειφός στο Docville την Κυριακή με το Documento

Ο Δημήτρης Καταλειφός στο Docville την Κυριακή με το Documento

«Μπορεί να δει πραγματικά εκείνος που πονάει, που έχει απολέσει και έχει στερηθεί. Αυτό συνειδητοποιεί και ο Οιδίποδας μέσα από τα παθήματά του. Μέσα από όσα του συμβαίνουν μαθαίνει ότι ο άνθρωπος είναι τα πάντα αλλά ταυτόχρονα κι ένα τίποτα» λέει ο Δημήτρης Καταλειφός στη συζήτηση που είχε με την Έμυ Ντούρου. Ο σπουδαίος ηθοποιός, ο οποίος πρωταγωνιστεί στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», μιλάει για την αξία των κλασικών κειμένων, τη μαγεία της Επιδαύρου, την ανάγκη για κατανόηση και ταπεινότητα, καθώς και για τις σκέψεις του να εγκαταλείψει το θέατρο.

Αποκάλυψη τώρα για τον Αντονιόνι: Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης  γράφει για ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της δεκαετίας του ’70, το «Επάγγελμα ρεπόρτερ». Η μνημειώδης υπαρξιακή περιπλάνηση με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον σε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας του επανεκδόθηκε και προβάλλεται στους κινηματογράφους.

Αβανγκάρντ / Σκουπίδια / Ανακύκλωση. Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γράφει για την τέχνη με αφορμή τις συζητήσεις που ξεσπούν κάθε τόσο με αφορμή ορισμένα εγχειρήματα. «Από την έκρηξη του ντανταϊσμού, και τη φιλοσοφική συστηματοποίηση τούτης της έκρηξης εκ μέρους του Μαρσέλ Ντυσάν, όσοι καλλιτέχνες θεώρησαν ότι έχουν αξιώσεις ισχύος, και δεν μένουν στο ρόλο του διασκεδαστή ή διακοσμητή, προχώρησαν σε μια δημιουργική αναμέτρηση με το ντανταϊστικό πρόγραμμα/πρόταγμα».

Η πρώτη Tik Tok δίκη στην ιστορία του Χόλιγουντ. Η αποθέωση της κοινωνίας του θεάματος  και η μετα-αλήθεια των μιμιδίων στη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Ντεπ εναντίον  Χέρντ»  για τη δικαστική σαπουνόπερα  που γκρέμισε το ίντερνετ. Από την Κατερίνα Αγγελιδάκη.

Κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος του  μπεστ σέλερ κόμικ «BRZRK», το οποίο γεννήθηκε από τη φαντασία και το ταλέντο του Κιάνου Ριβς και η Χρύσα Λύκου γράφει για το χρονικό της επιτυχίας.

Στο βιβλίο «Σταύρος Κουγιουμτζής- Άσε με πάλι να σου πω» ο Θανάσης Γιώγλου συνθέτει το παλζ της προσωπικότητας και της πορείας του συνθέτη μέσα από τα λόγια του και τις μαρτυρίες όσων τον γνώρισαν. Γράφει γι’ αυτό ο Αντώνης Μποσκοΐτης.

Κάθε εβδομάδα  ένα πρόσωπο από τον χώρο του πολιτισμού γράφει για έναν τόπο που αγάπησε είτε γιατί γεννήθηκε σε αυτόν είτε γιατί έγινε στην πορεία της ζωής του μια δική του πατρίδα. Ο ποιητής Γιώργος Δάγλας γράφει για την Ιθάκη.

Η Αφροαμερικανίδα ανθρωπολόγος και συγγραφέας Ζόρα Νιλ Χέρστον, μία από τις σημαντικότερες φωνές της αμερικανικής λογοτεχνίας, υπήρξε από εκείνες τις προσωπικότητες που δεν τις χωράει η εποχή τους. Η Έμυ Ντούρου σκιαγραφεί το πορτρέτο της με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του σημαντικότερου μηθιστορήματός της, «Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό».

Η Σtella υπηρετεί πιστά την ποπ, αλλά δεν φοβάται να τη συνδυάσει με λαϊκές και vintage νότες. Για τη μουσική και τη διαδρομή της μιλάει με την Ηλέκτρα Ζαργάνη.

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Τρία χρόνια μετά το θάνατο του αιρετικού των ελληνικών γραμμάτων και βιτριολικού χιουμορίστα, ο Αντώνης Μποσκοΐτης δανείζεται άγνωστες μικρές  ιστορίες από τον συγγραφέα και προσωπικό φίλο του ποιητή Θωμά Κοροβίνη, έτσι όπως του της αφηγήθηκε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter