Ο Ερντογάν θα επιλέξει για «διάδοχο» τον γαμπρό του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ

Ο Ερντογάν θα επιλέξει για «διάδοχο» τον γαμπρό του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ

Το ότι οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα είναι «οι τελευταίες του», ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πυροδοτώντας τη συζήτηση γύρω από τη διαδοχή του.

«Το αποτέλεσμά τους θα είναι η μεταβίβαση της εμπιστοσύνης στους αδελφούς μου που θα με ακολουθήσουν», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά αδιαλείπτως από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου «δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς, βάσει του Συντάγματος, ο Ερντογάν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία» παρατηρεί το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), συμπληρώνοντας, όμως, ότι οι παρατηρητές στην Άγκυρα είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσον ο πρόεδρος της Τουρκίας σκοπεύει πράγματι να αποχωρήσει».

Ο Ερντογάν «κυβερνά με τρόπο αυταρχικό και δεν πρόκειται να αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του κόμματός του την επιλογή του διαδόχου του, αλλά θα τον διαλέξει ο ίδιος», επισημαίνει το γερμανικό μέσο, ενώ αναφέρει ότι επανειλημμένως προκύπτουν κατηγορίες για οικονομικές παραβάσεις του προέδρου Ερντογάν – όπως αυτές που ανέφερε προσφάτως ο Αλί Γεσίλντα. «Ο Ερντογάν πρέπει να φοβάται πως όταν χάσει την ποινική ασυλία που έχει ως πρόεδρος, οι κατηγορίες αυτές θα διερευνηθούν. Γι’ αυτό και του είναι τόσο σημαντικό το ποιος θα τον διαδεχθεί».

Σύμφωνα με τη γερμανική DW, πιθανός διάδοχος του «Σουλτάνου» φέρεται να είναι μεταξύ άλλων και ένας εκ των γαμπρών του, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρος της εταιρείας Baykar που ασχολείται με την αμυντική βιομηχανία, ένας άνθρωπος, ο οποίος «προσωποποιεί για πολλούς την ανέλιξη της Τουρκίας σε ένα high tech έθνος.

Ο Μπαϊρακτάρ είναι δημοφιλής μετρώντας τρία εκατομμύρια ακολούθους στο X», ενώ έχει και το απαραίτητο ισλαμικό υπόβαθρο, μιας και «ο πατέρας του ήταν έμπιστος του ισλαμιστή ηγέτη και μέντορα του Ερντογάν, Νετσμετίν Ερμπακάν». Ο ίδιος, μάλιστα, δεν φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο να εμπλακεί στην τουρκική πολιτική.

«Μέχρι το 2028 όμως μπορούν να συμβούν πολλά. Ίσως ο Ερντογάν να διαπιστώσει μέχρι τότε πως η χώρα του τον χρειάζεται ακόμη. Και εάν αναθεωρήσει ή απλώς αγνοήσει το Σύνταγμα, θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία», καταλήγει το RND.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Γλώσσα λανθάνουσα Ερντογάν για τις σχέσεις με την Ελλάδα – Τι είπε κατά λάθος

Ερντογάν: Η Σμύρνη απελευθερώθηκε πριν από έναν αιώνα – Ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα

«Βόμβα» Ερντογάν: Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική το… 2028

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter