Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ζητά από τους συμμάχους συστήματα αεράμυνας και Patriot για την Ουκρανία

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ζητά από τους συμμάχους συστήματα αεράμυνας και Patriot για την Ουκρανία

Σε δύσκολη φάση βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να απορροφούν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της Δυτικής κοινότητας.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δώσει μια νέα πνοή στη προσπάθεια στήριξης προς την Ουκρανία και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται η νέα έκκληση του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτεμπεργκ προς τους συμμάχους να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, εν μέσω εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων.

Η έκκληση έρχεται τη στιγμή που  η Γερμανία σχεδιάζει μια πρωτοβουλία «Άμεση δράση για την αεράμυνα» για να πείσει τους εταίρους του ΝΑΤΟ να δράσουν.

Οι κινήσεις του Στόλτενμπεργκ γίνονται την ώρα που η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν πυραύλους Patriot να δώσουν τα συστήματα στην Ουκρανία. Το Σαββατοκύριακο, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει ένα σύστημα αεράμυνας Patriot.

«Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλο ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία, ένα μέρος της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλουμε τώρα σε όλη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ για να εντείνουμε την παράδοση συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εάν οι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν μια επιλογή μεταξύ της εκπλήρωσης των στόχων του ΝΑΤΟ για τις δυνατότητες και της παροχής περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία, το μήνυμά μου είναι σαφές: Στείλτε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας την Παρασκευή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να γίνει αυτή η συνάντηση καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών, με τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ να έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο εδώ και μήνες και την ΕΕ να μην παραδίδει εγκαίρως πυρομαχικά.

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου του Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G-7 στην Ιταλία σήμερα Πέμπτη, όπου θα συζητήσουν για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Στο Μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ξεκινούν μια πρωτοβουλία «Άμεση δράση για την αεράμυνα» για να πείσουν τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και πέραν αυτού να στείλουν επειγόντως αναγκαία συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ενδέχεται να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ αργότερα φέτος, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Τσεχική Δημοκρατία «θα εξετάσουν … με ποιους τρόπους θα υποστηρίξουν σε αυτή τη γερμανική πρωτοβουλία».

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν υποστήριξε επίσης τις εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας του Κιέβου.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Γερμανίας πριν από λίγες ημέρες να δωρίσει ένα ακόμη σύστημα Patriot στην Ουκρανία. Και νομίζω ότι το σημαντικό ερώτημα … που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, δεν είναι καλύτερα να στείλουμε μερικά από τα δικά μας συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία σε μια εποχή που εκείνη – όχι εμείς – αγωνίζεται καθημερινά να αποκρούσει την ατελείωτη ρωσική επίθεση» δήλωσε η Φρεντέριξεν

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε συστήματα στην Ευρώπη. Κάποια από αυτά πρέπει τώρα να παραδοθούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Υγεία SOS: Λωρίδα της γάζας τα νοσοκομεία – Μόνο χαράτσια και χειρουργεία με πληρωμή

Ισραήλ: Εξετάστηκαν μέσα στην εβδομάδα τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν – Το κρίσιμο

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ – Τι συζήτησαν

Φρένο του ΣτΕ σε «γαλάζια» golden boys

Διέκοψαν την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Έχετε στα χέρια σας αίμα παιδιών της Παλαιστίνης» (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter