Ο Ίλον Μασκ… έσωσε τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Ο Ίλον Μασκ… έσωσε τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Ήταν γνωστό πως ο Ίλον Μασκ μέσω του δικτύου Starlink βγάζει χρήματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας (πρόσφατα έκλεισε και συμβόλαιο με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για να παρέχει δορυφορικό ίντερνετ στην χώρα), όμως αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι πως ο ίδιος παρενέβη στις εχθροπραξίες μέσω της Starlink.

Σύμφωνα με δική του ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), ο Μασκ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η εταιρεία του απέτρεψε μια μεγάλη ουκρανική επίθεση στην Σεβαστούπολη που όπως υποστήριξε είχε σαν στόχο την βύθιση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου που σταθμεύει εκεί. Πιο συγκεκριμένα έγραψε:

«Λάβαμε επείγον αίτημα κυβερνητικών αρχών για την ενεργοποίηση του Starlink μέχρι την Σεβαστούπολη. Ο προφανής στόχος ήταν η βύθιση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου που σταθμεύει. Αν είχα δεχτεί το αίτημα τους τότε η SpaceX θα ήταν καθαρά συνεργός σε έναν μεγάλο πόλεμο και στην κλιμάκωση της σύρραξης».

Η αποκαλυπτική ανάρτηση Μασκ ήρθε σαν απάντηση στην κυκλοφορία της βιογραφίας του από τον Ουόλτερ Άιζακσον στην οποία υπάρχει απόσπασμα που υποστηρίζει πως τον Σεπτέμβριο του 2022 «ο ουκρανικός στρατός επιχειρούσε μυστική επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Σεβαστούπολη, στέλνοντας έξι μικρά υποβρύχια drones γεμάτα εκρηκτικά, χρησιμοποιώντας το Starlink για την καθοδήγησή τους προς τον στόχο». Σύμφωνα με το απόσπασμα που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο Μασκ όταν το έμαθε ήρθε σε επαφή με τον τότε πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι μια επίθεση εναντίον της Κριμαίας θα έφερνε πυρηνική απόκριση. Το αποτέλεσμα της επικοινωνίας ώθησε τον Μασκ να ζητήσει «μυστικά από τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν την κάλυψη περιοχής σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κριμαίας. Έτσι όταν τα ουκρανικά drones πλησίασαν τον ρωσικό στόλο στην Σεβαστούπολη, έχασαν την επαφή και βυθίστηκαν χωρίς κίνδυνο».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Μασκ παρέχει ίντερνετ στην Ουκρανία σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής και ο ίδιος κατά το παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι όχι μόνο δεν έβγαζε χρήματα, αλλά ότι έβαζε για να στηρίξει την πολεμική προσπάθεια των Ουκρανών. Η γενικότερη στάση του Μασκ πάντως στο θέμα της Ουκρανίας ανά διαστήματα έχει προκαλέσει αρνητικές, αλλά και θετικές, αντιδράσεις τόσο από το Κρεμλίνο όσο και από το Κίεβο, επιβεβαιώνοντας την φήμη του ως ιδιόρρυθμου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter