Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά μέσω του documentonews.gr στην απόφαση – πρόκληση του δικαστηρίου για Λιγνάδη

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά μέσω του documentonews.gr στην απόφαση – πρόκληση του δικαστηρίου για Λιγνάδη

Μόνο αποτροπιασμό και ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο τον πρωτοδίκως καταδικασμένο για δύο βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η άρνηση της προέδρου, Παναγιώτας Γούπη να διαβαστούν στην δικαστική αίθουσα τα μηνύματα από το τηλέφωνο του Λιγνάδη που αποδείκνυαν πως ο κατηγορούμενος συνομιλούσε με θύματα μέχρι και τη στιγμή που παραδόθηκε στις αρχές.

Για την υπόθεση Λιγνάδη και την ετυμηγορία του δικαστηρίου μίλησαν στο documentonews.gr εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη ανεξάρτητα από συμφέροντα και ισχυρούς φίλους…

Αναλυτικά οι δηλώσεις – τοποθετήσεις των καλλιτεχνών:

Κώστας Φέρρης

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΓΥΜΝΟΣ (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ)

Εκείνο που με τρομάζει περισσότερο, είναι η ανάδειξή του από πληθώρα Αυλοκολάκων, Σφουγγοκωλάριων και Σουσούδων, σε… μέγιστο καλλιτέχνη, ανυπέρβλητο ηθοποιό, μοναδικό σκηνοθέτη! Ακόμα και… θεωρητικό θεατρολόγο, που ξεπερνάει έναν Μίνω Βολανάκη, έναν Σπύρο Ευαγγελάτο, έναν Αλέξη Σολωμό!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν εντελώς ατάλαντο πρωτοετή δραματικής σχολής, του οποίου η «υποκριτική» είναι μία παρωδία Ροντηρικού στόμφου, με λίγο πασπάλισμα από Κάρολο Κουν. Αδέξιος, αμήχανος, άναρθρος, αψυχολόγητος, θα έπρεπε να είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν για κάθε νέο –ή και παλαιότερο- ηθοποιό.

Μία μυθοποιημένη «νούλα» όπως είχε πει κάποτε ο Αλμπερτάτζι για κάποιον άλλο, που πίστεψε τις κολακείες, και πήρε τον ελλειπή εαυτό του στα σοβαρά. Με αποτέλεσμα να αφοδεύει ασύστολα στους θρόνους του Βασιλιά Ληρ και της Λέηντυ Μάκμπεθ, βοηθούσης της αμορφωσιάς στην οποία μας βούλιαξε η σύγχρονη παιδεία, μαζί με την ευπιστία πολλών νέων. Αυτά όλα του έδωσαν τον αέρα να συμπεριφέρεται ως ο Απόλυτος Άρχοντας, στον οποίο όλα επιτρέπονται. Αφού άλλωστε ολόκληρη Υπουργός, αναγνωρίζει το… «ταλέντο» του, συγχέοντας την υποκριτική με την υποκρισία.

Κι έλεγα τόσα χρόνια, δε θα βρεθεί άραγε εκείνο το αθώο παιδάκι του Άντερσεν, που αναφωνεί έκπληκτο «καλέ, ο βασιλιάς είναι γυμνός»; Όχι μόνο για να συνειδητοποιήσουμε ξαφνικά την αλήθεια, αλλά και να πετάξουμε τους αυλοκόλακες στ’ αζήτητα. Όχι γιατί είναι απλά και μόνο συνένοχοί του, αλλά καταδικάζονται στη συνείδησή μας ως ηθικοί αυτουργοί της εγκληματικής αλαζονείας του κ. Δημήτρη Λιγνάδη.

Σταμάτης Κραουνάκης

«Η κατάντια αυτής της χώρας και αυτής της δικαιοσύνης δεν νικιέται με καμιά δήλωση».

Χάρης Τζωρτζάκης

«Η Ελλάδα με αυτή την απόφαση είναι και επίσημα ένα κράτος βιαστών.

Μετά, από αυτή την απόφαση νομίζω πως πρέπει να ανασταλεί και η απόλυση του από το Εθνικό Θέατρο και να τον κάνουνε πάλι καλλιτεχνικό διευθυντή, μέχρι το Εφετείο. Αυτό αξίζει σε αυτή τη χώρα.

Να έχει έναν καταδικασμένο για βιασμούς ανηλίκων στο Εθνικό Θέατρο. Αυτό είναι το μήνυμα που περνάνε αυτή τη στιγμή. Τι άλλο να πούμε; Είναι ντροπή της έδρας. Αν δεν ήταν οι ένορκοι θα ήταν αθώος αυτή τη στιγμή. Ούτε δικαιοσύνη, ούτε κράτος , εμείς φταίμε που τους ανεχόμαστε. Ανεχόμαστε να μας κυβερνάνε οι επιχειρηματίες και οι φίλοι τους. Η Ελλάδα με αυτή την απόφαση είναι και επίσημα ένα κράτος βιαστών».

Μαριάννα Τουμασάτου

«Μετά από αυτή την απαράδεκτη απόφαση οφείλει να παρέμβει κάποιος άνθρωπος και να επαναφέρει, να αποκαταστήσει στα μάτια μας την δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή η δικαιοσύνη κατρακυλάει πιο πολύ κι από πέτρα στο βουνό. Το «Κοινό περί δικαίου αίσθημα» δεν έχει ικανοποιηθεί και πώς να ικανοποιηθεί όταν αφήνουν ελεύθερο έναν παιδοβιαστή και μάλιστα με απόφαση δικαστηρίου. Δεν το χωράει το μυαλό μας αυτό το πράγμα. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος και δη γονιός που να μην είναι θυμωμένος με αυτή την απόφαση. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει; Να μπαίνουν στα σπίτια μας και να βιάζουν μπροστά στα μάτια μας τα παιδιά μας; Γιατί αυτό γίνεται. Η στάση του κατηγορούμενου όλο αυτόν τον καιρό έδειχνε μια σιγουριά. Καμία μεταμέλεια.

Δεν ξέρω με ποιον τρόπο αλλά ήταν σίγουρος πως θα έβγαινε έξω. Τι μήνυμα πέρασε η έδρα; Πως μπορεί ο κάθε βιαστής και παιδοβιαστής να κάνει ό, τι θέλει ανενόχλητος και να κυκλοφορεί ελεύθερος; Και τι μήνυμα στέλνεται σε όλα τα παιδιά που ψάχνουν να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν;

Όσο για την πρόεδρο τι να σκεφτεί κανείς; Απέδειξε τι είναι όταν τον έβγαλε αθώο σε όλα. Την ημέρα που ο Εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του Λιγνάδη ήμουν στο δικαστήριο και θαύμασα τη δύναμη αυτού του ανθρώπου. Ο Εισαγγελέας είναι ένας φωτεινός άνθρωπος και αυτός πρέπει να είναι το παράδειγμά μας. Στην έδρα πρέπει να ανεβαίνουν άνθρωποι που όχι μόνο έχουν τις γνώσεις αλλά και το ηθικό και αξιακό ανάστημα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κόντρα σε κάθε συμφέρον».

Δώρα Χρυσικού

«Είναι μία μαύρη ημέρα η σημερινή. Πρόκειται για την απόλυτη ντροπή. Είναι μια ντροπιαστική απόφαση μετά την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Ζακ και μετά την αποφυλάκιση Κορκονέα. Η κοινωνία είναι απέναντι. Το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» δεν νιώθει δικαιωμένο.

Η κοινωνία πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια και τον αγώνα για να μην υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις στο μέλλον. Οφείλουμε να ακούμε τα θύματα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτή η απόφαση να μας κάνει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε.

Ο Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων. Μην αφήσουμε να ξεχαστεί αυτό. Μην τους κάνουμε το χατίρι. Ο Λιγνάδης είναι βιαστής με απόφαση δικαστηρίου».

Βάσια Παναγοπούλου

«Σοκ είναι αυτό που νιώσαμε όταν ανακοινώθηκε η τελική απόφαση για αυτή την ιστορία που μας έχει συγκλονίσει και μας έχει τραυματίσει βαθιά. Καλούμαστε όλοι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που είμαστε στον ίδιο χώρο να απολογηθούμε για αποφάσεις που αφορούν την ελληνική δικαιοσύνη.

Σαφώς, δεν μπορούμε να τις κρίνουμε, αλλά νιώθουμε βαθιά αγωνία για αυτό που συμβαίνει. Το «Κοινό περί δικαίου αίσθημα» δεν έχει ικανοποιηθεί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όσοι παίρνουν αποφάσεις. Καθημερινά υπάρχουν άνθρωποι που κακοποιούνται, στιγματίζονται, πηγαίνουν φυλακή για πολύ μικρότερα πράγματα . Αυτό που έχει συμβεί προσβάλει το «Κοινό περί δικαίου αίσθημα», είναι ντροπή».

Γιώργος Μιχαλακόπουλος

«Πάντα με ξάφνιαζε η δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο.»

Σπύρος Χατζηαγγελάκης

«Μαύρη ημέρα για τη δικαιοσύνη»

Περικλής Αλμπάνης

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Δεν μπορούμε να συνέλθουμε μετά την ανακοίνωση πως αφήνουν ελεύθερο έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για δύο βιασμούς. Από τη μια προφυλακίζεται ως φερόμενος παιδοβιαστής κρίνοντας πως είναι επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκλημάτων. Γίνεται η δίκη και καταδικάζεται για δύο βιασμούς. Στην συνέχεια τον αφήνουν ελεύθερο. Με ποια λογική; Δεν είναι πια επικίνδυνος; Δεν έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ στα δικαστικά χρονικά.

Αφήσαν έναν παιδοβιαστή ελεύθερο, δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό.

Τάσος Πυργιέρης

«Όσον αφορά την απόφαση του δικαστηρίου αναρωτιέμαι εάν υπάρχει κάποιος ή κάποια δικαστής που μπορεί με βεβαιότητα να εγγυηθεί πως ο δράστης δεν θα επαναλάβει το αδίκημα του βιασμού όταν μάλιστα αυτό το αδίκημα μπορεί να γίνει χωρίς όπλο και χωρίς προετοιμασία στο πλαίσιο της κοινωνικής συναναστροφής».

Οργισμένες αντιδράσεις και στα social media

Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στη συντριπτική πλειοψηφία του καλλιτεχνικού κόσμου, με αρκετούς εκπροσώπους της μουσικής και του θεάτρου να τοποθετούνται μέσω των social media.

«Το σύστημα κυνικό και ανάλγητο, βυσσοδομεί. Πως παραμιλάμε έτσι και ανεχόμαστε καθημερινά να μας φτύνουν στα μούτρα;», τόνισε η Τάνια Τσανακλίδου.

«Όχι γιατί πέφτουμε απ τα σύννεφα που υπάρχουν βιαστές, αλλά γιατί σας σιχάθηκε η ψυχή μας για την σιχαμερή συγκάλυψη , την προπαγάνδα κ το αναίσχυντο ξέπλυμα που κάνετε μην πέσει καμία κοτσουλιά στα παπούτσια σας, ΚΟΥΦΑΛΕΣ», ανέφερε η Κλέλια Ρένεση σε ανάρτησή της.

«Τώρα που διαπιστώθηκε ότι ήταν βιαστής αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν θέμα δικαιοσύνης. Ήταν θέμα περιέργειας…», σημείωσε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

«Ναι μεν. Η καταδίκη Λιγνάδη θα μπορούσε να είναι μια ιστορική απόφαση και η πρώτη μεγάλη δικαστική νίκη του #MeToo Αλλά. Αφέθηκε ελεύθερος. Πύρρειος η νίκη τελικά γιατί μετά από αυτή την απόφαση, τα θύματα θα κλείσουν μια για πάντα το στόμα τους», υπογράμμισε η Καίτη Γαρμπή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter