Ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Ξανθάκης μας ξεναγεί στο μαγικό κόσμο της 7ης τέχνης

Ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Ξανθάκης μας ξεναγεί στο μαγικό κόσμο της 7ης τέχνης

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ηδυέπεια» ένας κινηματογραφικός οδηγός που θα ξετρελάνει τους απανταχού σινεφίλ. Ο Γιώργος Ξανθάκης, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο CINEπιλογές / 100 κρυμμένα κινηματογραφικά ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ.

Στις 577 σελίδες του, ο Γιώργος Ξανθάκης ξεδιπλώνει τη συναρπαστική ιστορία του κινηματογράφου μέσα από τίτλους ταινιών που καλύπτουν το χρονικό διάστημα περίπου 90 ετών (1930-2018) και μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται έργα σχετικά άγνωστων σκηνοθετών, όπως οι Joseph H. Lewis, Cy Endfield, Lary Peerce, Frank Perry, Robin Hardy, James Toback, Dominque Forma κ.ά., που έκαναν μόνο μια εξαιρετική ταινία σε μια, κατά τα άλλα, μέτρια φιλμογραφία.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν ταινίες επιδραστικών δημιουργών, όπως Jean Renoir, Charles Chaplin, John Ford, Federico Fellini, Luchino Visconti, Martin Scorsese κ.ά., που έμειναν άδικα στη σκιά των μεγάλων εμπορικών επιτυχιών τους.

Σε αυτό που στάθηκα από την πρώτη στιγμή είναι ότι το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που το επάγγελμα τους είναι γύρω από την 7η τέχνη, αλλά με την ίδια συγκίνηση και το ίδιο ενδιαφέρον το CINEπιλογές / 100 κρυμμένα κινηματογραφικά ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ μπορεί να διαβαστεί από όσους αγαπούν το σινεμά.

Κάτι που, επίσης, αποτελεί ενδιαφέρον είναι η ανάλυση που γίνεται σε τεχνικά θέματα και όρους όπως η διεύθυνση φωτογραφίας, το αξελερέ, η πανοραμίκ λήψη, η εστιακή απόσταση φακού και άλλες λέξεις που συναντάμε στην κινηματογραφική γλώσσα, οι οποίες εξηγούνται με τέτοιο τρόπο που γίνονται κατανοητές από όλους.

Οι ταινίες που φιλοξενούνται στο βιβλίο είναι οι περισσότερες γνωστές κι αν ακόμα κάποιος δεν τις έχει δει μπορεί να τις ανακαλύψει, χωρίς να χάσει την μαγεία της πρώτης επαφής και, φυσικά, χωρίς spoilers.

Ο δημοσιογράφος Αλέξης Ν. Δερμετζόγλου, (μέλος της ΕΣΗΕΜΘ) και κριτικός κινηματογράφου (μέλος της ΠΕΚΚ), επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου. «Ο Γιώργος Ξανθάκης ζει σε ένα γραφικό και απομονωμένο μέρος της Ελλάδας. Ως εκ τούτου μπορεί να αντιληφθεί και να μεταφέρει τον ψίθυρο του σινεμά πολύ καλύτερα από όλους μας με μια συμπαντική διάθεση και διάσταση. Τούτο μόνο θα γράψω: Δεν έχω διαβάσει κάτι καλύτερο στο είδος του από το βιβλίο του. Είναι μακράν καλύτερο από οποιοδήποτε παρόμοιο και είσαστε υποχρεωμένοι να το τιμήσετε».

Το CINEπιλογές / 100 κρυμμένα κινηματογραφικά ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ, του Γιώργου Ξανθάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ηδυέπεια» αφορά ένα χρονικό, μια διαδρομή στον συναρπαστικό κόσμο του σελιλόιντ. Από τον Αντονιόνι και την καταξίωση των «Auteurs» στη «Συνομιλία/ The conversation» του Francis Ford Coppola και από την φωτογραφία του Nikolas Hayer στην κυριαρχία της βιομηχανίας του Χόλυγουντ.

Κλείστε φώτα, καθίστε αναπαυτικά και… Σκηνή 3… Λήψη 2… Κάμερα 1… Πάμε!!

Ποιος είναι ο Γιώργος Ξανθάκης

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη νεοκλασική Ερμούπολη της Σύρου, ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είναι πτυχιούχος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει «Ιστορία Κινηματογράφου, Πρακτικές και Βασικές Αρχές Κινηματογράφου» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.).

Το 2002 συμμετείχε στη διοργάνωση του προγράμματος «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ» του Υπουργείου Παιδείας, στα σχολεία των Κυκλάδων.

Το 2007 διοργάνωσε το «Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά» στην Ερμούπολη της Σύρου.

Υπήρξε πρωτεργάτης στη δημιουργία της κινηματογραφικής λέσχης «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ» συγγράφοντας και παρουσιάζοντας τις εισηγήσεις των προβολών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter