O Mητσοτάκης επιβεβαιώνει το Documento για την καθυστέρηση στην αξιοποίηση της δωρεάς ΜΕΘ του Νιάρχος

O Mητσοτάκης επιβεβαιώνει το Documento για την καθυστέρηση στην αξιοποίηση της δωρεάς ΜΕΘ του Νιάρχος

Πλήρης επιβεβαίωση των όσων έχει αποκαλύψει το Documento αναφορικά με την μη αξιοποίηση ή καλύτερα την τραγική καθυστέρηση στην αξιοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος προς το ΕΣΥ αποτελεί τα όσα αναφέρει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και κυνική ομολογία αποτυχημένης πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η δωρεά 30 κλινών ΜΕΘ και 8 κλινών ΜΑΦ προς το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμη προς παράδοση στις 26 Φλεβάρη.

Πρόκειται για την περιβόητη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος σε 15 Νοσοκομεία του ΕΣΥ συνολικά 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ την οποία είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 7 Απριλίου του 2020. Όταν διανύαμε την πρώτη καραντίνα της πανδημίας με τον ίδιο και την κυβέρνηση του να προετοιμάζονται υποτίθενται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οπως αποκάλυψε το Documento, στο το ίδρυμα Νιάρχος στο πλαίσιο της δωρεάς αναλάμβανε την «κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου θα τοποθετούνταν οι νέες κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αμεσης Φροντίδας (ΜΑΦ)». Μοναδική υποχρέωση των νοσοκομείων ήταν να υποδείξουν στο ΙΣΝ τον χώρο όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οι κλίνες. Η διαδικασία ήταν η εξής: οι τεχνικές υπηρεσίες του κάθε νοσοκομείου θα εκπονούσαν ή θα αξιολογούσαν τεχνικές μελέτες αναφορικά με την κατασκευή των κλινών εντός των νοσοκομείων. Στη συνέχεια οι μελέτες θα εγκρίνονταν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, από την κάθε υγειονομική περιφέρεια και από τη γενική διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας. Μετά την έγκριση θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες κατασκευής από ιδιώτες σε συνεννόηση με το ίδρυμα. Ωστόσο η όλη διαδικασία άργησε να προχωρήσει.

Ωστόσο μήνες μετά τη δωρεά ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ μήνες μετά τη δωρεά του ΙΣΝ σε πολλά νοσοκομεία τα έργα κατασκευής των ΜΕΘ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Σε μερικά μάλιστα νοσοκομεία μόλις πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες για να ξεκινήσουν. Κάτι που σημαίνει ότι οι ΜΕΘ θα είναι έτοιμες μετά τον Γενάρη – Φλεβάρη, ακόμη και τον Μάρτη. Γεγονός που επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση του ΙΣΝ την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία οι χώροι των ΜΕΘ θα παραδοθούν στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα έως το τέλος του Φλεβάρη του 2021.

Επίσης, όπως είχε αποκαλύψει το Documento ενώ η δωρεά ανακοινώθηκε στις 7 Απριλίου του 2020, οι συμβάσεις των νοσοκομείων με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υπεγράφησανστις 27 Ιουλίου. Τρεις και πλέον μήνες μετά την ανακοίνωση της δωρεάς. Στο μεταξύ είχαν διοργανωθεί δύο επικοινωνιακές φιέστες από την πλευρά Μητσοτάκη. Η μια στη Σαντορίνη στα μέσα Ιουνίου για το άνοιγμα του τουρισμού και η δεύτερη στις αρχές Ιουλίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για τη δωρεά του ΙΣΝ. Χάθηκε δηλαδή πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του .

Η παραδοχή του πρωθυπουργού όχι μόνο επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ του Documento για τις τραγικές καθυστερήσεις της κυβέρνησης του ακόμη και στην αξιοποίηση μιας δωρεάς αλλά δείχνει και το πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο ίδιος και η κυβέρνηση του. Την ώρα που οι γιατροί φωνάζουν εδώ και μήνες για την μη οχύρωση του ΕΣΥ, που καθημερινά δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν λόγω της πανδημίας, που η κατάσταση είναι οριακή και στην κοινωνία ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι είναι επιτυχία να αναγγείλει την υλοποίηση μιας δωρεάς 11 μήνες μετά από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε. Θεωρεί δηλαδή ως επιτυχία να μπορεί να αξιοποιήσει μια δωρεά ιδιωτών τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά και ενώ χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τον ίδιο να αυτοθαυμάζεται και να πανηγυρίζει για την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Διαβάστε τα αναλυτικά ρεπορτάζ του Documento

Αντί για ΜΕΘ έστηναν φιέστες

Οι ΜΕΘ των «ευεργετών» χάθηκαν στις φιέστες

Στη Βουλή η αποκάλυψη του Documento: Παραδοχή Κοντοζαμάνη για τις αναξιοποίητες ΜΕΘ από δωρεές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter