Ο Μητσοτάκης κρύβεται από την Επιτροπή PEGA για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Ο Μητσοτάκης κρύβεται από την Επιτροπή PEGA για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Το τείχος προστασίας που στήθηκε γύρω από τον πρωθυπουργό, τον ανιψιό του και τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator απέναντι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής επιχειρεί να μεταφέρει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όπως έκανε και για τα αιτήματα ακρόασής του από την επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου, το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει το ενδεχόμενο να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη της Επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου PEGA για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.

Το ζήτημα της ακρόασης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Επιτροπή της ευρωβουλής PEGA που θα βρεθεί στη χώρα μας στις 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της έρευνας για το πολύκροτο σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων τέθηκε από το documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος διαμήνυσε από πλευράς κυβέρνησης πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να βρεθεί ενώπιόν τους για να παράσχει εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά το «επεισόδιο» του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Γερούν Λέναρς, ο οποίος χωρίς να διαψεύσει το πρόγραμμα συναντήσεων που δημοσιοποιήθηκε και περιλαμβάνει το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη επιτέθηκε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη «διαρροή» του εγγράφου, ζητήθηκε από τον Γιάννη Οικονόμου να απαντήσει εάν η κυβέρνηση διαψεύδει πως υπάρχει τέτοιο αίτημα.

«Δεν είναι γνωστό στην ελληνική πλευρά κάποιο αίτημα επίσημο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μέχρι πριν ξεκινήσει το σημερινό briefing» απάντησε αρχικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με εμφανή επιφυλακτικότητα για το ενδεχόμενο να προκύψει ένα τέτοιο αίτημα όσο πλησιάζουν οι ημέρες που τα μέλη της Επιτροπής θα βρεθούν στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, αφού επανέλαβε πως «η ελληνική πλευρά δεν έχει αρνηθεί ποτέ το να συνδράμει στην ενημέρωση αξιωματούχων, Ευρωπαίων που ψάχνουν το θέμα των παράνομων λογισμικών», επικαλέστηκε την εμφάνιση των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, των Αθανάσιου Σταβέρη και Πάνου Αλεξανδρή, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται πως η εμφάνιση των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων συνοδεύτηκε από εξευτελιστικά σχόλια ευρωβουλευτών, αφού ουσιαστικά αρνήθηκαν να παράσχουν την οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα, με τον έναν εξ αυτών να φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη σκανδάλου.

«Το κάναμε και πριν από νομίζω έναν μήνα, όπου οι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Ενημέρωσαν, κατέθεσαν τις απόψεις τους.
Ότι μας ζητηθεί, που να είναι προς την κατεύθυνση της ουσίας, δεν θα το αρνηθούμε» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας αμέσως μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να κρατήσει κρυμμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την Εξεταστική Επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου .

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω σε αυτή την ιστορία, έχει τοποθετηθεί δημόσια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταφέροντας μία θέση που αναμένεται με ενδιαφέρον το πως θα την αντιμετωπίσουν τα μέλη της Εξεταστικής, αφού στο προσχέδιο της αποστολής περιλαμβάνεται το όνομα του πρωθυπουργού, αλλά και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών του σκανδάλου στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως για τα υπόλοιπα πρόσωπα, ο Γ. Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει, καθώς δεν επεφύλαξε ούτε ένα μικρό σχόλιο.

Ασχολίαστο άφησε και το σκέλος της ερώτησης που αφορούσε το γεγονός πως ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης υπέβαλε μήνυση κατά της εταιρείας Intellexa. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε με την κοινοτοπία πως «κάθε μήνυση είναι στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Η ελληνική Δικαιοσύνη κάθε μήνυση που κατατίθεται την εξετάζει στο πλαίσιο των νόμων που υπάρχουν». Συμπλήρωσε δε πως η κυβέρνηση δεν έχει εμπλοκή σε αυτή την ιστορία, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την απροθυμία της κυβέρνησης να ρίξει βάρος και να πιέσει για να φωτιστεί το σκάνδαλο της χρήσης παράνομου λογισμικού που ταλανίζει τη χώρα και την εκθέτει διεθνώς.

Διαβάστε επίσης:

Υπόλογος για παρακολουθήσεις και ελευθεροτυπία ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τη Γιούροβα

«Σιγή ιχθύος» από Οικονόμου για τις… συνωμοσιολογίες Μητσοτάκη στους Sunday Times

Χωρίς κάλυψη Τσιόδρα η κριτική στη μελέτη Λύτρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter