Ο Μητσοτάκης μας άλλαξε τα φώτα!

Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος – η ΔΕΗ  είχε μπει στο στόχαστρο από πολύ νωρίς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη ΔΕΗ υπερχρεωμένη και υπερδανεισμένη, καθώς είχε φθάσει να χρωστάει και της μιχαλούς σε εργολάβους και προμηθευτές. Επιπλέον, χιλιάδες συμπολίτες μας χρωστούσαν στη ΔΕΗ, καθώς η φαεινή ιδέα του κ. Βενιζέλου να προσθέσει το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οδήγησε πολλούς σε αδυναμία πληρωμής και τη ΔΕΗ να δίνει λεφτά που δεν έχει εισπράξει!

Η Ελλάδα είχε παλαιότερα το φθηνότερο ρεύμα στην ΕΕ, κυρίως γιατί η ΔΕΗ ήταν κρατική, αλλά και διότι βασιζόταν στο φθηνότερο λιγνίτη που αφθονεί στη χώρα μας  και στα υδροηλεκτρικά μας, που δεν κοστίζουν.

Από το 2008 προχωρώντας στην απελευθέρωση της αγοράς η ΔΕΗ, αν και κερδοφόρα, υποχρεώθηκε να αυξάνει κάθε χρόνο τις τιμές του ρεύματος, ώστε και οι  ανταγωνιστές της που πουλούσαν ακριβότερα, να είναι κερδοφόροι.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, το φθηνό ρεύμα της ΔΕΗ έπρεπε σταδιακά να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο των ιδιωτών και το πανάκριβο και ασταθές ρεύμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  (ΑΠΕ) .

Οι ιδιώτες όμως παραγωγοί φυσικού αερίου για να γίνουν ανταγωνιστικοί της ΔΕΗ πίεσαν να λειτουργούν περισσότερο και ανεξάρτητα από τη ζήτηση και το κόστος καυσίμου να πληρώνονται με 10% επιπλέον!

Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε επίσης να αγοράζει ακριβά ρεύμα από τους παραγωγούς ΑΠΕ  και να το πουλάει φθηνά! Δηλαδή, επί της ουσίας, η ΔΕΗ χρηματοδοτούσε τους ανταγωνιστές της με δική της ζημιά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας, όπου λίγο πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφθανε έως 1,5  δις.

Άσε που οι πανάκριβες ΑΠΕ δεν διαθέτουν επάρκεια ισχύος και το σύστημα πρέπει να ισορροπεί και με συμβατικές μονάδες, διαφορετικά φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες μπορεί να σε αφήσουν στη κυριολεξία στα κρύα του λουτρού!

Δυστυχώς, ο άφθονος λιγνίτης που διαθέτει η χώρα, αποτελεί μεν πάμφθηνη πρώτη ύλη για ρεύμα, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρυπογόνο καύσιμο, το οποίον πρέπει να αντικατασταθεί σε βάθος χρόνου, προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τους παραγόμενους ρύπους αυξάνονται αλματωδώς.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τα πατήματά της στην ανάπτυξη, να αναγκάζεται με μητσοτακική ντιρεκτίβα να οδηγείται πολύ γρηγορότερα από  την κυβερνητική εξαγγελία στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, δυσκολεύοντας το δρόμο της ανάπτυξης, αφού ανάπτυξη και φθηνή ενέργεια πάνε πακέτο.

Πως αλλιώς η οικολογική Γερμανία που πάντα βρίσκεται σε ανάπτυξη θα εξάγει σε μας τα οικολογικά της φωτοβολταϊκά ενώ την ίδια στιγμή η ίδια τρέχει να επενδύσει στις δικές μας λιγνιτικές μονάδες, που ο Ελληνικός λαός έκτισε με τον ιδρώτα του και  η κυβέρνηση Μητσοτάκη τώρα άρον άρον κλείνει!

Το λέω αυτό γιατί ενώ χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία προσπαθούν να καθυστερήσουν τη δική τους απολιγνιτοποίηση, κερδίζοντας παράταση στα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων, ώστε να έχουν φτηνό ρεύμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν διεκδικεί για τη χώρα μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα για λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, όπως η Γερμανία (2039) και η Πολωνία (2049), αλλά επισπεύδει την απολιγνιτοποίηση της χώρας, που είχε εξαγγείλει για το 2028, επιβαρύνοντας έτσι σε στιγμές ενεργειακής κρίσης το κόστος επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πραγματικά αποτελεί απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που η παγκόσμια ενεργειακή κρίση σοβεί, με τις τιμές του ρεύματος να παίρνουν την ανιούσα, εμείς κλείνουμε τις λιγνιτικές μονάδες μια ώρα αρχύτερα, όταν μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε τις νεότερες εξ’ αυτών που παράγουν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, έτσι ώστε το κόστος λειτουργίας τους να μην είναι ασύμφορο!

Αποτελεί απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέχει να εξαρτηθεί πλήρως από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο, καταδικάζοντας τη χώρα σε ενεργειακή φτώχεια αλλά και από τις ασταθείς ΑΠΕ, που επιδεικνύουν μειωμένη επάρκεια ισχύος του συστήματος, με κίνδυνο blackout!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κράτησε τις υποδομές της υπό Δημόσιο έλεγχο. Έτσι κατάφερε να μην αφήσει κανένα συμπολίτη μας χωρίς ρεύμα, αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή φτώχεια με ισχυρό κοινωνικό τιμολόγιο για ευάλωτες ομάδες ενώ  όχι μόνο δεν αύξησε, αλλά μείωσε μεσοσταθμικά τη τιμή ρεύματος κατά 12% και δημιούργησε σημαντική ρευστότητα για την επιχείρηση.

Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη: αύξησε το ρεύμα περίπου 20%, άφησε την αγορά ενέργειας, χωρίς εποπτεία και έλεγχο, με αποτέλεσμα φαινόμενα αισχροκέρδειας, πολλαπλασίασε τις γαλάζιες διευθυντικές θέσεις δημιουργώντας τρύπα στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο για την ενεργειακή της ασφάλεια και λίγες μέρες μετά την ιδιωτικοποίηση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) που αποτελούσε σίγουρο και εγγυημένο έσοδο για την ελληνική οικονομία, αποφασίζει την απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση εντείνεται και δεν γνωρίζουμε τη διάρκειά της, την ώρα που οι τιμές ρεύματος ανεβαίνουν στα ύψη, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να προκαλέσει πλήγμα στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας αλλά και να αφήσει την ελληνική κοινωνία απροστάτευτη στις συνέπειες της μετάβασης που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, χωρίς δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής!

Κυριολεκτικά ο κ. Μητσοτάκης ήρθε για να απορρυθμίσει πλήρως τους όρους εργασίας και να ξεπουλήσει κάθε ασημικό που έχει απομείνει στη χώρα.

Κυριολεκτικά ήρθε και μας άλλαξε τα φώτα… Ας του αλλάξουμε λοιπόν κι εμείς τα δικά του στις επόμενες εκλογές!

 

Ελένη Αυλωνίτου

Πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ / μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία