Ο Μπένι Στάινμετζ και οι επιχειρηματικές συμφωνίες με τον Σάμπι Μιωνή

Ο Μπένι Στάινμετζ και οι επιχειρηματικές συμφωνίες με τον Σάμπι Μιωνή

Νέες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του δισεκατομμυριούχου ισραηλινού εμπόρου διαμαντιών και επενδυτή σε εξορυκτικές εταιρείες, Μπένι Στάινμετζ, φέρνει στο φως δημοσίευμα του Οργανισμού Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP).

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η έρευνα των δημοσιογράφων του οργανισμού ο Στάινμετζ που έχει βρεθεί πολλές φορές κατηγορούμενος για διαφθορά και χρηματισμό, όπως ότι απέκτησε δικαιώματα σε κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στην Γουινέα μέσω δωροδοκιών στην σύζυγο του προέδρου της αφρικανικής χώρας, βρήκε… στήριγμα σε έναν άλλο γνωστό επιχειρηματία, τον Σάμπι Μιωνή.

Όπως αποκαλύπτει το OCCRP, ο Στάινμετζ, εκτός από… στενές σχέσεις με την Αλεξία Μπακογιάννη, φέρεται να βρήκε τον σωτήρα του κατά την διάρκεια των ερευνών και των δικαστικών μαχών του, στο πρόσωπο του Σάμπι Μιωνή, με τον οποίο έκλεισε μια σειρά από συμφωνίες για να… προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Διαβάστε σχετικά: Οι Financial Times, η Αλεξία Μπακογιάννη και μια εξαγορά διυλιστηρίου

Σύμφωνα με τις έρευνες λοιπόν, εταιρείες που συνδέονται με την Global Special Opportunities Ltd. (GSOL), ιδρυτής της οποίας είναι ο Σάμπι Μιωνής, έκλεισαν διάφορες συμφωνίες με στόχο να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Στάινμετζ από έναν πρώην εταίρο του στο επιχειρείν και από πιστωτές του, ενώ τον βοήθησαν να αντισταθεί στις κατηγορίες για δωροδοκία.

Η GSOL μάλιστα εμφανίζεται να παίζει κεντρικό ρόλο στο να καθοριστούν οι όροι της συμφωνίας μεταξύ του Στάινμετζ και της κυβέρνησης της Γουινέας για να πάψει να εμπλέκεται η τελευταία στην δίωξη για δωροδοκία κατά του πρώτου που είχε ξεκινήσει στην Ελβετία.

Η… άτυπη (αλλά καταμαρτυρούμενη από τα στοιχεία του OCCRP παρά τις διαψεύσεις των δικηγόρων του Μιωνή) συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε, καθώς σύμφωνα με τον Οργανισμό, η δικαστική αγωγή του Στέινμετζ ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος –που ο Στάινμετζ κατηγορεί για υποκινητή των ερευνών εναντίον του- χρηματοδοτήθηκε από τον Μιωνή.

Άλλη μια περίπτωση πιθανής δοσοληψίας μεταξύ των δύο ανδρών που καταγράφεται, είναι πως ο Μιωνής συνεργάστηκε με κάποιες υπεράκτιες εταιρείες για να αγοράσει έναν ουρανοξύστη στο Magnificent Mile στο Σικάγο. Σε αυτή την εξαγορά κεντρικό ρόλο έπαιξαν εκπρόσωποι του Στάινμετζ, ενώ ο ίδιος βρέθηκε να κατέχει μερίδιο από την ιδιοκτησία.

Είναι προφανές πως και οι δύο πλευρές με τις οποίες επικοινώνησε το OCCRP με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αρνήθηκαν ότι όλα αυτά συνδέονται με κάποια προσπάθεια από τον Στάινμετζ να διασώσει περιουσιακά του στοιχεία ή με κάποια προσπάθεια από την πλευρά Μιωνή να «θωρακίσει» τον Στάινμετζ.

Διαβάστε επίσης:

Παραδοχή Αυτιά για ακρίβεια: «Οι εκλογές πέρασαν από το σουπερμάρκετ» (Video)

Στη Βουλή νέα δικογραφία για το έγκλημα των Τεμπών – Ποιους πρώην υπουργούς αφορά

Βουλγαράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει – Ο Κασσελάκης διαθέτει τσαγανό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter