Ο οίκος RM Sotheby’s δημοπρατεί την DB5 του Τζέιμς Μποντ

Ο οίκος RM Sotheby’s δημοπρατεί την DB5 του Τζέιμς Μποντ

Ο RM Sotheby’s, ο επίσημος οίκος δημοπρασιών της Aston Martin, προχωρά στη δημοπράτηση της Aston Martin DB5 του 1965, στο Μοντερέι στις 15 Αυγούστου.

Το αυτοκίνητο διαθέτει όλες και τις 13 λειτουργίες που επέτρεπαν στον διάσημο Βρετανό (φανταστικό) πράκτορα των βιβλίων του Ίαν Φλέμινγκ και πρωταγωνιστή της Eon Productions στις κινηματογραφικές αίθουσες, να ξεφεύγει από τους κινδύνους.

Το 1963, οι Κεν Άνταμ, δημιουργός σκηνικών και Τζον Στίαρς, ειδικός στα εφέ, επισκέφθηκαν τη μονάδα παραγωγής της Aston Martin, ψάχνοντας για τα πιο πρόσφατα τότε αυτοκίνητα της εταιρείας, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σε σκηνές για την ταινία Goldfinger.

Δύο παρόμοιες DB5 κατασκευάστηκαν και δανείστηκαν στην Eon Productions. Η μία χρησιμοποιήθηκε για τις έντονες στιγμές, όπως ήταν οι καταδιώξεις, άρα έπρεπε να ήταν ελαφριά και γρήγορη και η δεύτερη για πιο κοντινές λήψεις, εξοπλισμένη με διάφορες λειτουργίες, εμπνευσμένες από τον Στίαρς.

Μερικές από αυτές στην απόχρωσης Snow Shadow Gray DB5 του πρωταγωνιστή Σον Κόνερι, ήταν πολυβόλα Browning .30 σε κάθε φτερό, καταστροφέας ελαστικών σε κάθε τροχό, αλεξίσφαιρο πίσω παρμπρίζ, ραντάρ, εκτοξευτές λαδιού και καπνού, αποκρυπτόμενες πινακίδες κυκλοφορίας και σύστημα εκτόξευσης καθίσματος συνοδηγού. Αν και δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο φιλμ, το αυτοκίνητο εξοπλιζόταν με ένα τηλέφωνο στη θύρα του οδηγού για να επικοινωνεί με την ΜΙ6 ο Τζέιμς Μποντ και με μια ειδική θήκη κάτω από το κάθισμα, που περιείχε διάφορα όπλα.

Το φιλμ γνώρισε τεράστια επιτυχία και οι πωλήσεις της DB5 αυξήθηκαν. Για την ταινία Thunderball, παραγγέλθηκαν δύο ακόμα DB5 με αριθμό πλαισίου DB5/2008/R (αυτή πωλείται στο Μοντερέι στις 15 Αυγούστου) και DB5/2017/R. Τα δύο αυτοκίνητα εξοπλίστηκαν με τις ιδέες του Στίαρς και στάλθηκαν στις ΗΠΑ για την προώθηση της ταινίας.

Μετά την περιοδεία, τα αυτοκίνητα δεν χρειάστηκε να εμφανιστούν στις δύο επόμενες ταινίες του Τζέιμς Μποντ και πουλήθηκαν το 1969 στον συλλέκτη Άντονι Μπάμφορντ, που τώρα, μάλιστα, είναι Λόρδος. Μετά, η DB5/2008/R πουλήθηκε στον Μπ.Χ. Άτσλεϊ, ιδιοκτήτη του Μουσείου Smokey Mountain στο Πίτζον Φορτζ του Τενεσί.

Η Aston Martin που θα δημοπρατηθεί, έχει αλλάξει μόλις τρεις ιδιοκτήτες σε διάστημα 50 χρόνων και η αξία της εκτιμάται στα 4-6 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Aston Martin

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter