Ο Ορμπάν προκαλεί την Ουκρανία: «Μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες»

Ο Ορμπάν προκαλεί την Ουκρανία: «Μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες»
AP Photo/Virginia Mayo

Παρά τις προσπάθειες προσπάθειες συμβιβασμού μέσω τρίτων, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έμεινε σταθερός στη σθεναρή αντίθεσή του στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αποκαλώντας την «διεφθαρμένη» μια εβδομάδα πριν οι ηγέτες της ΕΕ κληθούν να λάβουν απόφαση για την έναρξη συνομιλιών με το Κίεβο για ένταξη στο μπλοκ.

«Η Ουγγαρία είναι γείτονας της Ουκρανίας… γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει», είπε ο Βίκτορ Ορμπάν στο γαλλικό συντηρητικό περιοδικό Le Point σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. «Η Ουκρανία είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Είναι ένα αστείο!», σχολίασε.

Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία προσπαθεί να κάμψει την αντίθεση της Ουγγαρίας για την υποψηφιότητα εισόδου της στην ΕΕ

«Δεν μπορούμε να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Όρμπαν. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για δύο ιστορικές αποφάσεις για την Ουκρανία: την έγκριση ενός σχεδίου έναρξης συζητήσεων για την ένταξη του Κιέβου στο μπλοκ των 27 εθνών και την αποδέσμευση βοήθειας 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Ωστόσο, η σκιά του Ορμπάν πέφτει βαριά πάνω από τη σύνοδο κορυφής, καθώς ο ούγγρος πολιτικός έχει αντιταχθεί κατηγορηματικά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία – παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως τον Νοέμβριο – και απείλησε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο της Ουγγαρίας για να εμποδίσει την εκταμίευση των κεφαλαίων βοήθειας.

Ο Ορμπάν θεωρεί το σχέδιο της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών «κακή απόφαση». Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, είπε ο Όρμπαν, παρά τη δήλωση της Επιτροπής. Μία από τις κύριες ανησυχίες του Ορμπάν παραμένει η «διαφθορά» της Ουκρανίας, παρά την κακή φήμη της ίδιας της Ουγγαρίας όσον αφορά τη διαφάνεια. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για διαφθορά και παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, προειδοποιώντας για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και πλέον στην εξουσία του Όρμπαν στη Βουδαπέστη.

Αντίθετα, ο Όρμπαν πρότεινε «μια συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης» για να αυξήσει το επίπεδο συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας χωρίς να προσφέρει ένταξη στην ΕΕ. Σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τον Ούγγρο ηγέτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξένησε τον Όρμπαν σε δείπνο στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης. Αλλά ο Ούγγρος ηγέτης είπε στη Le Point ότι «δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση [του]» για την Ουκρανία. «Η ιδέα μου είναι να προσπαθήσω να τον πείσω να ακούσει τα επιχειρήματά μου», είπε ο Όρμπαν. «Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη του για τους λόγους που ωθούν τη Γαλλία να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter