Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας (Video)

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας (Video)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία, μετά από δύο διαγγέλματα με τα οποία απευθύνθηκε στον ουκρανικό λαό.

«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.

 

Δεύτερο δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι: «Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν αρκούν»

Νέο διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό απηύθυνε το πρωί της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαιώνοντας τις αναφορές που υπήρχαν από το πρωί για νέες πυραυλικές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις σε διάφορες πόλεις. Όπως είπε, οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 4 το πρωί και είχαν στόχους, όχι μόνο στρατιωτικές υποδομές αλλά και αμάχους. Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα.

Συγκεκριμένα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επέκρινε το ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία ξανάρχισε πυραυλικά πλήγματα περί τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), υποστηρίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα.

«Η χώρα αφέθηκε μόνη αντιμέτωπη με τη Ρωσία»

Την Πέμπτη, ο Ζελένσκι, σε άλλο διάγγελμά του δεν έκρυψε την απογοήτευσή του γιατί «η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία να πολεμήσει».

Διαβάστε επίσης: Δραματικός Ζελένσκι: «Δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα είμαι ζωντανός – Φοβάμαι για την χώρα μου»

Οπως ανέφερε η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την Πέμπτη.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Διάταγμα για γενική επιστράτευση

Διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού για να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων υπέγραψε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Ρωσικές «ομάδες δολιοφθορέων» στο Κίεβο

Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο, την επομένη της εισβολής στη χώρα του από τη Ρωσία, που έπληξε εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το πρωί της Πέμπτης έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.

Χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες» σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter