Βρετανία: Ακύρωση των σχεδίων για μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Βρετανία: Ακύρωση των σχεδίων για μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν σχεδιάζει» να μεταφέρει την πρεσβεία του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Η κίνηση αυτή έρχεται να ανατρέψει την πρόθεση της προκατόχου του, Λιζ Τρας, για πιθανή μετακίνηση της πρεσβείας μακριά από το Τελ Αβίβ.

Η εκπρόσωπος του Σούνακ, ο οποίος αντικατέστησε τη Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η ιδέα της μετεγκατάστασης είχε «εξεταστεί» υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στεγάζει εδώ και δεκαετίες την πρεσβεία του στο Τελ Αβίβ, όπου οι περισσότερες άλλες χώρες έχουν τα διπλωματικά φυλάκια τους, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ορίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Αιφνιδιασμός στους Παλαιστίνιους

Η ανακοίνωση της Τρας στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι σκέφτεται να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ χαιρετίστηκε εκείνη την εποχή από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από την παλαιστινιακή κυβέρνηση, από φιλοπαλαιστινιακές ομάδες, ηγέτες βρετανικών εκκλησιών και ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

Η Ιερουσαλήμ παραμένει στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης που κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες, με την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς να επιμένει ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ –που κατέχεται παράνομα από το Ισραήλ από το 1967– θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ανατροπή από Τραμπ

Υπάρχει παγκόσμια συναίνεση κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ έως ότου επιλυθεί η παλαιστινιακή σύγκρουση. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν μια πρεσβεία στην ιερή πόλη των τριών θρησκειών το 2018 υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παραβιάζοντας μια πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η κίνηση χαιρετίστηκε από το Ισραήλ και επικρίθηκε από τον αραβικό κόσμο και τους δυτικούς συμμάχους. Τότε, το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την ηγεσία της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία του και διαφώνησε δημόσια με την κίνηση των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Άραβες διπλωμάτες παροτρύνουν την Τρας να μην μετακινήσει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: Τη μεταφορά της βρετανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ σκέφτεται η Τρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter