Ο Sting τραγούδησε για το κοινό και το κοινό για τον Sting

(Φωτογραφία: Γιάννης Νέγρης)

Τι μας άφησαν οι δύο βραδιές του Βρετανού μουσικού στο Ηρώδειο.

Δύο χρόνια μακριά από τη σκηνή με γεμάτους συναυλιακούς χώρους για έναν καλλιτέχνη είναι πολλά. Και φαίνονται ακόμα περισσότερα όταν κλείνεις τα 70 και μπεις στην όγδοη δεκαετία της ζωής σου με τα 43 από αυτά να τα έχεις περάσει μεταξύ στούντιο και περιοδειών.

(Φωτογραφία: Γιάννης Νέγρης)

Ο Gordon Matthew Thomas Sumner, κατά κόσμον Sting, βρέθηκε στην Αθήνα για δύο συναυλίες στο Ηρώδειο στο πλαίσιο της περιοδείας για την προώθηση της συλλογής «My Songs», η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, διακόπηκε βίαια εξαιτίας της πανδημίας (τελευταία συναυλία τον Νοέμβριο του 2019) και επανεκκίνησε μόλις πριν από λίγες μέρες. Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου λοιπόν ο Βρετανός μουσικός ανέβηκε στη σκηνή του εμβληματικού μνημείου πλαισιωμένος από εξαιρετικούς μουσικούς, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα ήταν αγέννητοι όταν εκείνος ξεκινούσε την πορεία του προς την κορυφή. H μετάβαση από τον γιο του Joe Sumner που ζέστανε τον κόσμο με ένα μίνι ακουστικό σόου έγινε με… γέφυρα το τραγούδι The Bridge από το ομότιτλο άλμπουμ του Sting που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Νοέμβριο. Στη συνέχεια «φόρεσε» το αγαπημένο του fender μπάσο και για μιάμιση περίπου ώρα ξετύλιξε μπροστά σε ένα ετερόκλητο ηλικιακά κοινό τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του τόσο ως μέλος των θρυλικών Police όσο και ως σόλο καλλιτέχνης. Ξεκίνησε στέλνοντάς μας μήνυμα σε μπουκάλι (Message in a Bottle) και στη διαδρομή τραγούδησε – μεταξύ άλλων – για τη νοσταλγία που ένιωσε για την πατρίδα του όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη (Englishman in New York), μας μίλησε για το ρόδο της ερήμου (Desert Rose) αλλά και για τις χρυσαφένιες εκτάσεις που περιβάλλουν την έπαυλή του στο Γουίλσιρ (Fields of Gold, το οποίο αφιέρωσε στη γυναίκα του Trudie Styler), μας πήγε μια βόλτα μέχρι το φεγγάρι (Walking on the Moon) στη διάρκεια της οποίας «συνάντησε» και τον Μπομπ Μάρλεϊ που φώναζε για πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη (Get Up, Stand Up). Γενικότερα η προσέγγιση των κομματιών ήταν κάπως αποστασιοποιημένη από τα πρωτότυπα και με μια πιο… ρέγκε διάθεση σε ένα κυρίως σετ που έκλεισε με τον Sting να στηλιτεύει τον τρόπο με τον οποίο μια σχέση μπορεί να μετατραπεί από κάτι όμορφο σε κάτι αρρωστημένο (Every Breath You Take). Επέστρεψε στη σκηνή περιγράφοντας πόσο πολύ τον επηρέασε ψυχολογικά ο άσχημος χωρισμός με την πρώτη του γυναίκα Frances Tomelty (King of Pain) και έκλεισε λέγοντάς μας πόσο όμορφα αισθάνεται δίπλα στην Trudie (Next to You), έχοντας στο μεταξύ τραγουδήσει και για την ιερόδουλη που της αξίζει μια καλύτερη ζωή (Roxanne). Αυτά ήταν και τα τρία κομμάτια με τα οποία ο Sting κατάφερε να σηκώσει για ακόμα μια φορά το Ηρώδειο στο πόδι – το είχε ξανακάνει άλλωστε και στην προηγούμενη εμφάνισή του εκεί, το καλοκαίρι του 2018 – και να κάνει ακόμα και τους ευγενέστατους ταξιθέτες που μέχρι εκείνη την ώρα ζητούσαν από τους θεατές να σεβαστούν την απαγόρευση που ισχύει στο Ηρώδειο και να μην τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο, να σηκώσουν και τα δικά τους κινητά για να απαθανατίσουν τις στιγμές.

(Φωτογραφία: Γιάννης Νέγρης)

Η δεύτερη επιστροφή του στη σκηνή μας θύμισε με γλαφυρό τρόπο πόσο ευάλωτοι και εύθραυστοι είμαστε (Fragile), μεταξύ άλλων και στο πέρασμα του χρόνου αφού για πολλούς από τους παρευρισκόμενους ήταν εμφανώς κουρασμένος με τη φωνή του να μην «πατάει» καλά. Λεπτομέρεια θα πει κάποιος που άκουσε με περισσότερο ενδιαφέρον μερικές ενστάσεις όπως, για παράδειγμα, ότι από ένα best off σετ του Sting δεν μπορούν να απουσιάζουν τραγούδια όπως τα Truth Hits Everybody, Synchronicity και We’ll Be Together… Σίγουρα θα ήταν προτιμότερα από τα καινούρια If It’s Love και Rushing Water.

Το επόμενο βράδυ το πρόγραμμα τροποποιήθηκε ώστε η λήξη της συναυλίας να γίνει ακριβώς στις 00:00 προκειμένου να γιορτάσει τα εβδομηκοστά του γενέθλια επί σκηνής μαζί με τον κόσμο. Όπερ και εγένετο. Οι τρεις τραγουδιστές που τον συνόδευαν στα δεύτερα φωνητικά άρχισαν να τραγουδούν το «Happy Birthday», ο κόσμος τραγούδησε μαζί τους και ο Sting έσβησε τα 70 κεράκια της τούρτας που στήθηκε στη μέση της σκηνής πριν αποχωρήσει αγκαλιά με τη γυναίκα του και τα παιδιά του που τον συνόδεψαν στην Αθήνα, την οποία αποχαιρέτησε ανεβάζοντας μια φωτογραφία παρέα με τον φίλο του Eric Burdon με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης…

 

Αναλυτικά το setlist απο τις δύο βραδιές:

1. The Bridge

2. Message In A Bottle

3. Englishman In New York

4. If You Love Somebody (Set Them Free)

5. Every Little Thing She Does Is Magic

6. If It’s Love

7. Rushing Water

8. Don’t Stand So Close To Me

9. Fields of Gold

10. Shape of My Heart

11. Wrapped Around Your Finger

12. Walking on the Moon

13. So Lonely

14. Desert Rose

15. Every Breath You Take

 

Encore I

16. King of Pain

17. Roxanne

18. Next to You

 

Encore II

19. Fragile