Ο Στουρνάρας «ξεπλένει» τις τράπεζες και κατηγορεί το Δημόσιο για την κρίση (Video)

Ο Στουρνάρας «ξεπλένει» τις τράπεζες και κατηγορεί το Δημόσιο για την κρίση (Video)

Στις θέσεις του εμμένει ο κεντρικός τραπεζίτης, ενδεχομένως πιο «καλυμμένα», για να μην δώσει τροφή σε αντιδράσεις, όπως συνέβη πρόσφατα. 

Αν και φωτογραφίζει το πρόγραμμα της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει να στηρίξει κάποιο κόμμα.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει ότι στη συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ TV προσπαθεί να ξεπλύνει τις τράπεζες από το ρόλο τους στην κρίση και να επιρρίψει τις ευθύνες στον Δημόσιο τομέα, στο ασφαλιστικό αλλά και προφανώς στο κόστος του ανθρώπινου δυναμικού, παρότι δεν το αναφέρει.

«Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή»(21:50), είπε συγκεκριμένα ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Οι τράπεζες πληγώθηκαν από την κρίση, χωρίς να φταίνε. Μάλλον όλοι φταίγαμε αλλά φταίγανε πολύ λιγότερο οι τράπεζες απ’ ότι η δημοσιονομική πολιτική», λέει σε άλλο σημείο (43:46).

Διαβάστε επίσης: Ο Στουρνάρας «χαρίζει» υγεία & συντάξεις σε ιδιώτες και υπόσχεται δουλειά έως τα βαθιά γεράματα

Ο βασικότερος του βασιλέως κ. Στουρνάρας απενοχοποιεί έτσι όλο το τραπεζικό σύστημα που παρεμπιπτόντως οι Έλληνες το χρεώθηκαν με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις δεκάδων δισ. ευρώ και ρίχνει την ευθύνη στο Δημόσιο τομέα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο μείωσης των φόρων ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως σαφώς υπάρχουν τρόποι μείωσης των φόρων αλλά θα πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό με άλλους τρόπους (…) «Εγώ πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι, ίσως να μην είναι σκόπιμο προεκλογικά να τους πω. Υπάρχουν τρόποι στο να κρατήσουμε … Ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής πιο φιλικό στην ανάπτυξη… » (49:40), αναφέρει ο κ. Στουρνάρας φωτογραφίζοντας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει τα μέτρα που ενδέχεται να απαιτούνται.

Αναφερόμενος στο πώς κρίνει το ΔΝΤ (8:30) και τι λέει για πρώτη φορά ως αποτίμηση της δεκαετούς κρίσης και τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «ουδείς είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη. Η συμβολή του βεβαίως και ήταν καθοριστική, και με την τεχνογνωσία του και με τη συμβολή του, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν το ΔΝΤ τότε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Τώρα αν έκανε κάτι λάθος είναι σε ό,τι αφορά την υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, θεωρώ εγώ», δήλωσε ο Στουρνάρας.

Αν και προσεκτικότερος ο κ. Στουρνάρας, δεν παύει να σιγοντάρει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας… βγάζοντας «αγγελούδια» της τράπεζες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter