Ο ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές; – Η δημοσκόπηση, το παρασκήνιο και η πρόταση για δημοψήφισμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές; – Η δημοσκόπηση, το παρασκήνιο και η πρόταση για δημοψήφισμα

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, στην ερώτηση «ποια ιδεολογική κατεύθυνση πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ», στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 44,6% απαντά πως πρέπει να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά, το 21,3% προς την Αριστερά, ενώ ένα ποσοστό 34% δεν παίρνει θέση.

Αυτό το εύρημα μπορεί να μην λέει και πολλά, αφού στη συγκεκριμένη ερώτηση απαντούν και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, οι οποίοι, όπως και να το κάνουμε, λίγο ενδιαφέρον μπορεί να δείχνουν για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον όμως προκαλούν οι απαντήσεις όσων δήλωσαν πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Το 62% απαντά πως το κόμμα πρέπει να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά, ένα 30,1% επιθυμεί Αριστερή κατεύθυνση και ένα 7,9% δεν απαντά.

«Επιτακτικό καθήκον η ευθυγράμμισή μας με την πραγματικότητα»

«Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η στροφή προς μία μεγάλη Kεντροαριστερά δεν είναι απλώς μία πρόταση. Είναι αναγκαιότητα και αίτημα της κοινωνικής και κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» τονίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και συνεχίζει: «Η ευθυγράμμισή μας με αυτήν την πραγματικότητα είναι επιτακτικό καθήκον, ιδίως για ένα κόμμα των μελών».

Υπενθυμίζεται πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Γιάννη Ραγκούση έχουν προτείνει τη μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών από αυτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το παρασκήνιο

Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, περίπου 15 στελέχη υποστήριξαν την πρόταση για ένταξη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, με την πλειονότητα του Οργάνου να διαφωνεί. Πάντως, υποστηρικτές της πρότασης λένε πως η βάση έχει άλλη γνώμη και τα μέλη του κόμματος δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ «περιχαρακωμένο» σε μια ευρωομάδα που αποτελεί μόνο μια μικρή ευρωπαϊκή δύναμη.

Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο έχει πέσει η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Η πρόταση έχει σταλεί και ως κείμενο συμβολής στις Οργανώσεις Μελών και έχει ενταχθεί στον προσυνεδριακό διάλογο. Εκτος από το δημοψήφισμα, την απόφαση για τη μετακίνηση ή μη, μπορεί να την πάρει το Συνέδριο.

Τι λένε στην Ευρώπη

Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει πως είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποια ευρωομάδα θέλει να ανήκει. Όπως διαβεβαιώνουν οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης πρότασης, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ασκήσει βέτο στην ένταξη του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στους Σοσιαλδημοκράτες…

Στο PES μπορούν να συμμετέχουν παραπάνω από ένα κόμματα από κάθε χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι συμμετέχουν δύο κόμματα από το Βέλγιο, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Με την ίδια λογική θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην ίδια ευρωομάδα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι πυροτέχνημα…»

Ο Στέφανος Κασσελάκης πριν την πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή τόνισε πως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην ευρωομάδα της Αριστεράς. Πάντως, στη δευτερολογία του στη συνεδρίαση τόνισε πως το θέμα θα συζητηθεί στο Συνέδριο στα τέλη Φλεβάρη:

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι πυροτέχνημα. Έχει βάση. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί στο Συνέδριο μας. Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι η ταυτότητα μας δεν θα αλλάξει. Δεν πρόκειται να γίνουμε κόμμα διαχείρισης τύπου ΠΑΣΟΚ. Συζητήστε το στο Συνέδριο. Εγώ έχω κάνει γνωστή τη θέση μου ότι θα ήθελα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ηγετική δύναμη της Αριστεράς και μάλιστα να δώσουμε το παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι η σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά» είπε χαρακτηριστικά.

Όλα πάντως δείχνουν, πως το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Χάγη: Το Διεθνές Δικαστήριο απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Politico για Τέμπη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε κλήση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διερεύνηση ποινικής ευθύνης πρώην υπουργών

Παππάς: «Ανήθικη και παράνομη η στοχοποίηση του Documento – Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter