Ο «Τηλέμαχος» δείχνει τα δόντια του και στην Αττική – Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα (Video)

Ο «Τηλέμαχος» δείχνει τα δόντια του και στην Αττική – Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα (Video)

Στην κατάψυξη έχει μπει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς η κακοκαιρία «Τηλέμαχος» δείχνει τα δόντια της. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.΄

Μάλιστα, όλες οι προβλέψεις αναφέρουν πως νιφάδες χιονιού θα πέσουν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, «μάχη» για να κρατηθούν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες από τα διόδια έως τη Σκάλα Ωρωπού δίνουν τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ωρωπού και της Περιφέρειας.

Αναλυτικότερα, για τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο Νότιο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο, χιονόνερο στο Βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Μάλιστα, μετά το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στις Σποράδες και την Ανατολική Στερεά θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ τις βραδινές ώρες χιονόπτωση αναμένεται και στο κέντρο της Αθήνας

Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, σημειώνεται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα – τόσο τη Δευτέρα, όσο και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα ενισχυθούν και θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις ως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Χιόνια και στην Αθήνα 

Ωστόσο, ο «Τηλέμαχος», αναμένεται να φέρει χιόνια και στην Αττική και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν αποκλείεται να πέσουν νιφάδες χιονιού  ακόμα και στα νότια προάστια. Η διάρκειά της κακοκαιρίας ωστόσο προβλέπεται μικρή, καθώς από αύριο Τρίτη μεσημέρι αναμένεται να εξασθενίσουν τα φαινόμενα έστω και πρόσκαιρα.

Την Τρίτη τις πρωινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, όπως επίσης και το χιονόνερο και οι μεμονωμένες καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Θρακομακεδόνες

Κλειστά σχολεία

Η Περιφέρεια Αττικής εντείνει τα μέτρα και τις δράσεις της, συντονίζοντας παράλληλα τη συνέργεια όλων των εμπλεκομένων, για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται προ των πυλών της Αττικής.

Ήδη από νωρίς το πρωί η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, με επιστολή προς τους Δημάρχους της Περιφέρειας, ζητά ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, τονίζοντας την «ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων» καθώς είναι «δεδομένη η απόλυτη προτεραιότητα που δίνουμε όλοι μας στην ασφάλεια των μαθητών».

Δείτε επίσης: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Η πρώτη ενημέρωση για τα σχολεία, το μεσημέρι, αφορούσε κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες : Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα τους δήμους : Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα και για την Τετάρτη, Παιανίας, Σπάτων – Αρτέμιδας, Ωρωπού, Διονύσου, Σαρωνικού, Μεγαρέων, Ελευσίνας και από τα νησιά τις Σπετσες.

Ωστόσο αυτή θα επικαιροποιείται, διαρκώς, ανάλογα με τη ροή της πληροφόρησης που θα λαμβάνεται από τους Δήμους, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www. patt gov.gr), όπου έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα.

Διαβάστε επίσης: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη – Τι θα συμβεί στην Αττική

Στην επιστολή της η περιφερειάρχης αφού εύχεται «για μια εποικοδομητική χρονιά στην Αττική και την πατρίδα μας», αναφέρεται στις προγνώσεις του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, περί «ακραίων καιρικών φαινομένων, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες». Συγκεκριμένα ενημερώνει ότι αναμένονται χιονοπτώσεις και παγετός σε Δήμους της Περιφέρειας, που είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση, και των μαθητών από την κατοικία τους προς τα σχολεία τους. Υπογραμμίζει το ενδιαφέρον όλων «στην ασφάλεια των μαθητών» και στην «ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει πως απαιτείται η ετοιμότητα των δήμων «οπου χρειαστεί, κατά την κρίση τους, να προβούν σε προληπτική διακοπή μαθημάτων αλλά και στους διευθυντές των σχολείων έγκαιρα να θερμάνουν τις σχολικές αίθουσες που θα υποδεχθούν τους μαθητές, μετά τις διακοπές των γιορτών».

Νέα επιδείνωση από Τετάρτη

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, επισημαίνεται ότι την Τέταρτη αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χωράς και θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς άνεμους στα πελάγη.

Αναλυτικά η πρόβλεψη από την ΕΜΥ:

Πρόγνωση για αύριο Τρίτη 08-01-2019

Καιρός: στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, λίγες νεφώσεις που το

Απόγευμα στο Ιόνιο κι από το βράδυ στα υπόλοιπα θα αυξηθούν. Στις

Υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχή η χιονόνερο στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Μεμονωμένες καταιγίδες στο νότιο Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα και από τα βόρεια θα σταματήσουν και από το μεσημέρι θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 πιθανώς το

Πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Πολύ ισχυρός παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους θα είναι ολικός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter