Ο Τζέιμς Κάμερον ξεσπά για το μοιραίο υποβρύχιο Titan: «Αγνόησαν την επιστήμη»

Ο Τζέιμς Κάμερον ξεσπά για το μοιραίο υποβρύχιο Titan:  «Αγνόησαν την επιστήμη»

Ο Τζέιμς Κάμερον, έχει ταυτιστεί με τον Τιτανικό όσο λίγοι άνθρωποι. Ήταν μόλις το 1995, όταν ο διάσημος σκηνοθέτης έφτασε για πρώτη φορά με ένα ρωσικό υποβρύχιο MIR στο ναυάγιο που στις 15 Απριλίου του 1912 προκάλεσε τον θάνατο σε πάνω από 1.500 ανθρώπους. Άλλες 33 φορές καταδύθηκε με υποβρύχιο ο Κάμερον στο μοιραίο σημείο του βυθού, τραβώντας κάποια από τα πλάνα που είδαμε τελικά στην ταινία Τιτανικός, τον Δεκέμβρη του 1997. Ο ίδιος μάλιστα θα δηλώσει τότε σε συνέντευξή του στο Playboy «Σκηνοθέτησα τον Τιτανικό επειδή ήθελα να καταδυθώ στο ναυάγιο, όχι επειδή ήθελα ιδιαίτερα να κάνω την ταινία”.

Διαβάστε επίσης: Υποβρύχιο Titan: Το χρονικό της απίστευτης τραγωδίας – «Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν» (Video)

Πλέον ανακοινώθηκε επισήμως από την αμερικανική ακτοφυλακή ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο βόρειο Ατλαντικό χθες το απόγευμα, ανήκουν στο υποβρύχιο Titan, ενώ αυτό κατευθυνόταν στο ναυάγιο του Τιτανικού με τους πέντε επιβάτες να είναι νεκροί και  ο Τζέιμς Κάμερον έσπασε τη σιωπή του, μιας και όλες της προηγούμενες ημέρες δεν είχε υποκύψει στην πίεση των μέσων, που του ζητούσαν δήλωση. Όπως ομολογεί σήμερα, Παρασκευή, δεν ήθελε να είναι «η απαισιόδοξη φωνή που θα σκοτεινιάσει την ελπίδα των οικογενειών των θυμάτων».

Μέχρι τώρα πέντε διαφορετικά τμήματα του Titan εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, με τον σκηνοθέτη να ξεσπά. «Ήταν δεδομένο από την αρχή ότι κάτι πήγε λάθος με το ίδιο το σκάφος. Κατέρρευσε από την πίεση του ωκεανού. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο τον 21ο αιώνα. Έχουμε την επιστήμη με το μέρος μας για να προλαβαίνουμε τέτοια πράγματα. Αγνόησαν την επιστήμη. Όταν μπαίνεις σ’ ένα υποβρύχιο για να καταδυθείς στον Τιτανικό έχεις πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε λάθος. Όλοι τρέμουν, για παράδειγμα, μην μπλεχτεί το σκάφος στα συντρίμμια ή ένα βραχυκύκλωμα, μια φωτιά. Ποτέ όμως δεν πρέπει να ανησυχείς ότι το ίδιο το σκάφος θα καταρρεύσει. Όπως όταν μπαίνεις σ’ ένα ασανσέρ, είσαι βέβαιος ότι κάποιος έχει κάνει τα μαθηματικά. Έτσι κι εκεί – είναι απλά μαθηματικά».

Ο Κάμερον, που η περιέργεια του για την εξερεύνηση του βυθού κρατά από τη δεκαετία του 80 έχοντας καταδυθεί όχι μόνο στο ναυάγιο του Τιτανικού, αλλά και σε βάθος τρεις φορές πιο μεγαλύτερο, πιστεύει ακράδαντα ότι ο κόσμος ποτέ δεν θα στερέψει από την περιέργεια της εξερεύνησης, όμως είναι αδιαπραγμάτευτο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να τηρούν τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter