Ο Τζόνσον πληρώνει την «κουλτούρα οινοποσίας»

Ο Τζόνσον πληρώνει την «κουλτούρα οινοποσίας»

Τα ατοπήματα του Μπόρις Τζόνσον έχουν γίνει τόσο πολλά τον τελευταίο καιρό που ρίχνουν βαριά σκιά στην πολιτική καριέρα του αναγκάζοντάς τον να προβεί σε σειρά αλλαγών την τελευταία εβδομάδα ώστε να τραβήξει την προσοχή μακριά από τα σκάνδαλα.

Νεποτισμός αντί διόρθωσης

Η δημοσίευση της έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για τα κορονοπάρτι του Τζόνσον παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες λόγω της εμπλοκής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ενώ το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας ξαναγράφτηκε τελευταία στιγμή για να μη γίνει παρά «ελάχιστη αναφορά» στα πάρτι που έγιναν στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.

Παρά το εκ νέου γράψιμο, η έκθεση ήταν κόλαφος για την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον, αφού του καταλόγισε έλλειψη ορθής κρίσης και καταδίκασε την «κουλτούρα οινοποσίας» στην κυβέρνηση. Ο ίδιος, αφού ζήτησε συγγνώμη στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι έμαθε από τα λάθη του και ότι «θα φτιάξει τα πράγματα». Από τις κινήσεις του αυτή την εβδομάδα έγινε κατανοητό ότι αυτό που εννοούσε ήταν ότι θα βάλει έμπιστους ανθρώπους τους στις καίριες θέσεις ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον κίνδυνος διαρροής, ενισχύοντας τις κατηγορίες για νεποτισμό και κυβέρνηση «κολλητών».

Μπόρις και φιλαράκια

Ο Τζόνσον μετά την αποχώρηση πέντε μελών του επιτελείου του αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα στην κυβέρνηση. Ωστόσο λίγοι εκτιμούν ότι άλλαξε ουσιαστικά κάτι. Χαρακτηριστικό σημείο του μίνι ανασχηματισμού ήταν ο διορισμός του βουλευτή Μαρκ Σπένσερ ως αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Σπένσερ δέχτηκε σφοδρή κριτική καθώς μέλη του επιτελείου του φέρονται να απείλησαν πρόσφατα βουλευτές ότι θα κοπούν κονδύλια για τις περιφέρειές τους αν τολμήσουν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του Τζόνσον! Επίσης, ως υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας («chief whip», όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται) «έδωσε γραμμή» στους βουλευτές να υποστηρίξουν το περασμένο φθινόπωρο τον βουλευτή των Τόρηδων Οουεν Πάτερσον ο οποίος εμπλεκόταν σε σκάνδαλο λόμπινγκ. Επιπλέον, ο Σπένσερ ήταν αυτός που είπε το 2020 στην πρώην υπουργό Μεταφορών Νουσράτ Γκανί ότι η «μουσουλμανικότητά» της ήταν ο λόγος απομάκρυνσής της από την κυβέρνηση.

Κι άλλοι κολλητοί του Τζόνσον πήραν προαγωγή: ο πρώην αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Τζέικομπ Ρις-Μογκ ανέλαβε θέση στο νεοσυσταθέν υπουργείο «Ευκαιριών του Brexit». Ο Ρις-Μογκ ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit και ένας από τους συμμάχους του Τζόνσον στη μάχη αυτή.

Αλυτα τα προβλήματα

Εν τω μεταξύ τα πραγματικά προβλήματα των Βρετανών πολιτών γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι τα νοικοκυριά θα υποστούν αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας κατά 700 λίρες, ρίχνοντας το βιοτικό επίπεδο σε χαμηλό τριακονταετίας. Οι πολίτες μετρούν ακόμη τις πληγές τους από τον χειρότερο χειμώνα εδώ και χρόνια, κατά τη διάρκεια του οποίου μια σειρά ενεργειακοί πάροχοι κατέρρευσαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας του φυσικού αερίου, αφήνοντας «μποναμά» 2,5 δισ. στερλινών στο πορτοφόλι των καταναλωτών.

Κερασάκι στην τούρτα ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ την εβδομάδα που πέρασε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ρεαλιστικά η συμφόρηση στις λίστες αναμονής για μια εξέταση ή μια εγχείρηση στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά το 2024.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter