Ο Βορίδης ανακαλεί «στην τάξη» τη Δόμνα Μιχαηλίδου: Αναστολές σημαίνει απολύσεις… (Ηχητικό)

Ο Βορίδης ανακαλεί «στην τάξη» τη Δόμνα Μιχαηλίδου: Αναστολές σημαίνει απολύσεις… (Ηχητικό)

Μόλις χθες, Τετάρτη, η υφυπουργός Εργασίας  Δόμνα Μηχαηλίδου είχε ξεκαθαρίσει πως όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν και τίθενται σε αναστολή στη συνέχεια θα απολύονται. Οι αντιδράσεις ωστόσο την έκαναν να προχωρήσει σε μια διευκρινιστική (υποτίθεται) δήλωση λέγοντας πως «Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση» (Περισσότερα ΕΔΩ).

Μόνον που δεν είναι έτσι και η κυβέρνηση (τουλάχιστον αρκετά κυβερνητικά στελέχη} έχει στο μυαλό της τις απολύσεις. Αυτό το έκανε σαφές λίγο αργότερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σημειώνοντας πως για ορισμένους εργαζόμενους «όποιος παραβιάζει τα πρωτόκολλα θα απολύεται».

Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει αντί της πειθούς, που μάλλον απέτυχε παταγωδώς, όπως και γενικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, να προσπαθεί με απειλές και φόβο να κρύψει τις δικές της παλινωδίες και τραγικές αποφάσεις.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων, όπως είπε ο Μάκης Βορίδης η έννοια της αναστολής είναι μια έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για ορισμένα επαγγέλματα για υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα που αν δεν πληροί ο εργαζόμενος θα οδηγεί σε απολύσεις σε εργαζομένους δεν τα τηρούν.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Μετά την παρέλευση της αναστολής, τι θα γίνεται εάν παραμένουν ανεμβολίαστοι;» ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε:

«Έχετε απόλυτο δίκιο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε αυτό και νομίζω ότι θα υπάρξει και ρύθμιση. σε αυτό προσωπικά έχω την άποψή μου θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για μένα η έννοια της αναστολής είναι αυτός μία έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής. Αλλά εν συνεχεία είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί μία υγειονομική υποχρέωση. Παρεμπιπτόντως αυτό δεν είναι πρωτοφανές οι εργαζόμενοι παραδείγματος χάρη σε καταστήματα εστίασης είναι σαφές ότι τηρούν έχουνε και υγειονομικά πιστοποιητικά και πιστοποιήσεις της καλής τους υγείας. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει συγκεκριμένα νοσήματα να πάει να εργαστεί σε μια κουζίνα. Για προφανείς λόγους άρα λοιπόν αυτές οι υποχρεώσεις υγειονομικές που συνδέονται ορισμένα επαγγέλματα θα υπάρξουν ως υποχρέωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ορισμένα επαγγέλματα. Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του».

Μάλιστα σε δεύτερη ερώτηση του δημοσιογράφου: «Άρα σκέφτεστε ότι μπορεί αυτό τον άνθρωπο μπορείτε να τον απολύσετε;», ο κ. Μάκης Βορίδης απάντησε ξεκάθαρα:
«Ε βέβαια άμα δεν τηρεί αυτά που λέει ο νόμος για την εργασία του».

Τελικά, ας μας πει η κυβέρνηση τι ισχύει: Αυτό που δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών ή αυτό που δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας;

Ακούστε το ηχητικό:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter