ΟΗΕ: «Ράπισμα» από το Συμβούλιο Ασφαλείας στους Ταλιμπάν για τις εργαζόμενες σε ΜΚΟ

ΟΗΕ: «Ράπισμα» από το Συμβούλιο Ασφαλείας στους Ταλιμπάν για τις εργαζόμενες σε ΜΚΟ

Μεγαλώνει διαρκώς η πίεση στους Ταλιμπάν, καθώς κλιμακώνεται η διεθνής κατακραυγή για την απόφασή τους να αποκλείσουν όλες τις γυναίκες από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Τελευταίο «χτύπημα»  από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του κάλεσε την Τετάρτη την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να αποσύρει όλες τις αποφάσεις που μέχρι τώρα καταπατούν τα δικαιώματα των γυναικών.

«Αυτοί οι περιορισμοί έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις των Ταλιμπάν στον λαό του Αφγανιστάν καθώς και τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», επισήμανε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μάλιστα, το Συμβούλιο εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την «αυξανόμενη διάβρωση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.

Προειδοποίησε επίσης για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση στις υπηρεσίες που παρέχουν οι ΜΚΟ σε μια χώρα όπου εκατομμύρια βασίζονται σε αυτές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με το μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας τους Ταλιμπάν να άρουν τους τελευταίους περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια, χαρακτηρίζοντάς τις ως «αδικαιολόγητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «πρέπει να ανακληθούν».

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη καταδικάσει την προηγούμενη απόφαση των Ταλιμπάν να αποκλείσουν τις γυναίκες από την τριτοβάθμια και τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΟΗΕ καλεί σε πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter